All Episodes

May 30, 2021 14 mins
Türkiye gündemindeki sıcak gelişmeleri Ankara Rüzgârı’nda yorumlayan Zülfikar Doğan, organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in yayınladığı yeni videonun yine ülke gündeminin ilk sırasına yerleştiğini, yeni iddialarla yeni tartışmaların başladığını söyledi.
Suriye’de Nusra Cephesi’ne silah desteği, cihatçıların kontrolündeki bölgelerden yapılan yasa dışı petrol ve akaryakıt ticareti, buradan elde edilen gelirlerin paylaşımıyla ilgili iddialar, isimler ortalığa saçılırken, peş peşe yalanlama açıklamalarının yapıldığını kaydeden Doğan, Peker’in bir sonraki video içine doğrudan Erdoğan’ı işaret ettiğini ‘Helalleşeceğiz Tayyip Abi’ dediğini aktardı.
Bu hafta iki kritik ekonomik verinin açıklanacağını anımsatan Doğan, 31 Mayıs’ta 2021 yılı ilk üç aylık dönemine ilişkin büyüme hızı rakamlarının, 3 Haziran’da da mayıs ayı enflasyon oranlarının belli olacağını ifade etti. İlk çeyrekte yüzde 1,5-2 düzeyinde bir büyüme hızının açıklanmasının sürpriz olmadığını belirten Doğan ‘Geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyüme açıklanmıştı. Sonrasında salgın başladı ve ikinci çeyrekte tarihi düzeyde eksi büyüme ortaya çıktı. O nedenle muhtemelen bu yılın ikinci çeyrek büyümesi geçen yılın eksi büyümesinin baz etkisiyle çok daha yüksek olacak. Ancak pazartesi günü açıklanacak ilk çeyrek büyümesi yüzde 2 bile olsa gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) yani milli gelir dolar bazında azalacak. Bunun da nedeni kurlardaki yükseliş. Geçen yıl ilk üç ayda ortalama dolar kuru 7,04 idi, bu yıl ise 7,38 TL. Dolayısıyla kur artışı 2020’de 8599 dolar olarak açıklanan kişi başına düşen milli geliri de büyük olasılıkla aşağı çekecek’ dedi.
Mayıs ayı enflasyon verisinde de yükseliş beklendiğini vurgulayan Doğan, Nisanda yüzde 17’nin üzerine çıkan tüketici enflasyonu muhtemelen yüzde 18-19 arasında oluşacağını ve yüzde 20’ye doğru tırmanışın süreceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın Ankara temaslarını yorumlayan Zülfikar Doğan, 14 Haziran’daki Erdoğan-Biden buluşması öncesinde Amerikalı Bakan yardımcısının Biden’ın taleplerini ve beklentilerini ilettiğini belirterek;
“Yapılan açıklamalara bakıldığında ABD’li Bakan yardımcısının Türk muhataplarına ‘önünüzde 14 gün var, düşünün taşının Brüksel’e gelmeden önce kararınızı verin, tercih sizin’ mesajı verdiğini anlıyoruz. Demokrasi, insan hakları, kadın hakları olmazsa olmaz diyor. S-400’ler için alternatifleri bildirdik karar Türkiye’nin diyor. Erdoğan-ABD’li CEO’lar görüşmesine atıfla, iş insanları yatırım için hukuk, öngörülebilirlik, şeffaflık, demokrasiye bakıyor. Bu konuda Türkiye’nin gittiği yoldan endişeliyiz mesajı veriyor. Özetle, Erdoğan 14 Haziran’daki buluşmada ya çok büyük taahhütlere girecek, tavizler verecek ya da tamamıyla sonuçsuz bir görüşme olacak.” diye konuştu.
Zülfikar Doğan ile Ankara Rüzgârı’nı buradan dinleyebilirsiniz.
Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Math & Magic: Stories from the Frontiers of Marketing with Bob Pittman

Math & Magic: Stories from the Frontiers of Marketing with Bob Pittman

How do the smartest marketers and business entrepreneurs cut through the noise? And how do they manage to do it again and again? It's a combination of math—the strategy and analytics—and magic, the creative spark. Join iHeartMedia Chairman and CEO Bob Pittman as he analyzes the Math and Magic of marketing—sitting down with today's most gifted disruptors and compelling storytellers.

Crime Junkie

Crime Junkie

If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.