Ehandelstrender

Ehandelstrender

En podd om e-handel och digitalisering med journalisten och e-handelsexperten Urban Lindstedt tillsammans med Sveriges främsta e-handelsprofiler.

Episodes

February 2, 2023 50 min

NutraQ säljer sina hälso- och skönhetsprodukter uteslutande genom prenumerationsmodellen till 410 000 aktiva prenumeranter på nio olika marknader.

 

Konsumenterna har vant sig med prenumerationsmodellen för digitala tjänster men för varor är modellen fortfarande ovanlig. Utanför Norge existerar knappt prenumerationer på hälso- och skönhetsprodukter.

 

Genom sina varumärken Oslo Skinlab, VitaeLab, Maxulin, Provexin samt Vesterålens ...

Mark as Played

Vi har gått ifrån att prata betalningar till att fokusera på last mile under de sex och ett halvt år som podden Ehandelstrender funnits. Amazon har varit ett populärt ämne som återkommit många gånger under poddens existens.

 

Vi samlar ursprungstrion för Ehandelstrender för att försöka sammanfatta de senaste sex åren inom svensk e-handel. Det har varit omtumlande och alltid intressant att bevaka svensk e-handel under pandemier och ...

Mark as Played

Med ett urval av kreativa SaaS-tjänster går det att bygga smartare företag. Det finns SaaS-tjänster för allt från att organisera arbetet, SEO till att producera texter, videos och bilder. Med rätt saas-tjänster bygger du en slimmad organisation som klarar en ekonomisk nedgång.

Vi diskuterar också det är en bra idé att använda ChatGPT för att skapa texter och bilder. Håller AI skapde texter en tillräckligt bra nivå?

I detta avsnitt ...

Mark as Played
January 12, 2023 38 min

Julhandeln 2022 backade med en miljard till 22 miljarder, enligt en sen prognos från HUI. Det är väl ses som godkänt med tanke på inflation och stigande räntor.

 

Köksprylar och energibesparande apparater blev några av de hetaste prylarna i årets julhandel, enligt helt färska siffor från Pricerunner. Vi försöker reda ut varför.

 

I detta avsnitt av podden Ehandelstrender försöker programledaren Urban Lindstedt sammanfatta julhandel...

Mark as Played

Cdon fortsätter att utveckla sin marknadsplats och kommer med tiden att helt fasa ut sin egen försäljning till förmån för tredjepartssäljare. När pris blir allt viktigare för konsumenter med krympande plånböcker kommer marknadsplatsernas betydelse att öka.

 

Cdon har också under ett års tid utvecklat tjänsten fulfilment av Cdon för sina tredjepartssäljare i partnerskap med fulfilmenttjänsten Shelfless från Bring. Shelfless digitala...

Mark as Played

Orkla, som äger några av Nordens största varumärken inom livsmedel och hälsa, använder Amazon för att introducera nya varumärken på nya marknader. Genom tredjepartverktyg går det att göra djupgående marknadsanalyser utifrån Amazons data som också blir underlag för lanseringar i traditionella kanaler.

 

Orkla började att sälja på Amazon 2019 för att lära sig inför Amazons förväntade nordiska expansion Men Amazon tog inte över den no...

Mark as Played
December 1, 2022 47 min

Fokus på kunderna är den viktigaste framgångsfaktorn för e-handlare. Även insikten om att varumärket är grundläggande för konvertering hjälper entreprenören att nå miljarderna. Samtidigt krävs det en balans mellan att analysera data och agera med magen.

 

Arash Gilan, CEO och medgrundare för byrån Viva Media, har fokuserat på de mjuka värdena medan Nic Staeger, Chief Commercial Officer på Nordiska galleriet, älskar att agera utifrå...

Mark as Played

Zalando är den självklara marknadsplatsen för nordiska modemärken som vill öka försäljningen i Norden och internationellt. När andra e-handlare backar så fortsätter Zalando att öka under Q3.

 

Men det krävs direkta kontakter med Zalando för att bli godkänd som tredjepartssäljare. Integrationen sker enklats via externa integrationsplattformar, men det stora arbetat kommer efter integration när säljaren ska få upp försäljningen.

 

I ...

Mark as Played

Elgiganten har de senaste åren bytt ut alla sina system på alla sina marknader samtidigt som de slagit nya försäljnings- och resultatrekord. Systembytena har var nödvändiga för att kunna utveckla deras omnikanalerbjudande till kunderna.

 

Allt handlar om att förbättra konsumenternas köpresor i skärningspunkten mellan online och fysisk handel. Här möter Elgiganten utmaningar i att få konsumenterna att dela med sig av sin data för at...

Mark as Played

E-handlarnas stora lager i kombination med att konsumenterna har allt mindre kvar i plånboken tvingar e-handlarna att presentera riktigt bra erbjudande under Black Week. Samtidigt talar branschfolk om att vi är på väg från Black Week till Black Month.

 

Med en krympande nätförsäljning under 2022 blir sista kvartalet helt avgörande för årets resultat. I väntan på Postnords E-barometer för Q3 2022, som släpps den 22 november, tror Eh...

Mark as Played
November 10, 2022 50 min

Marknadsplatsen Fyndiq hade ett bra 2021, men känner som många e-handlare en viss oro inför framtiden. Överskottet från 2021 har de bland annat använts till en radikal plan att klimatkompensera för allt deras koldioxidutsläpp sedan starten.

 

De fortsätter också sin internationella expansion efter försiktiga lanseringar i Finland, Danmark och Norge. Fyndiq lärde sig den hårda vägen efter att de tvingades lägga ner en dyr och ambiti...

Mark as Played

Kundenkäten har blivit guld värd efter att Apple skärpte reglerna för spårning av användarna och tredjepartscookien jagats ut ur våra webbläsare. Nollpartsdata handlar om data som kunderna frivilligt delar med sig till varumärken via enkäter och kundklubbar för en bättre köpupplevelse och andra belöningar.

 

När Facebook- och Instagram-annonsering fungerar allt sämre kan marknadsförare använda nollpartsdata för att lära känna sina ...

Mark as Played

E-handeln står inför ett stålbad. Hög inflation, räntehöjningar och skenande energipriser slår mot konsumenternas köpkraft. Många e-handlare har efter år av problem med logistiken och covid-stängningar i Kina byggt upp för stora lager. Efter två år av rekordtillväxt blir effekten på e-handeln tydlig. Vi  ser redan sammanslagningar av nätbutiker och vi kan räkna med konkurser.

Samtidigt är kriser en möjlighet till förbättringar. Mis...

Mark as Played
October 17, 2022 48 min

Flowlife är ett produktbolag med stort fokus på kundupplevelsen. Till den grad att de tagit fram särskilda kartor för att de träningstokiga anställda ska kunna springa ut leveranser i Stockholmsområdet efter arbetsdagens slut. Och grundaren och vd-n Lucas Wasniewski, drar sig inte för att själv leverera på julafton.

 

När Flowlife närmar sig 80 miljoner kronor i omsättning i år har man tittat på sina processer på samma sätt som ris...

Mark as Played
October 13, 2022 40 min

Sourcing i Kina är affärskritiskt för varumärken och e-handlare. De senaste åren har e-handlare tvingat att bygga lager eller utnyttja flygfrakt för att säkra varuförsörjningen under hoten från Kinas zero-covid-politik och problemen med det globala fraktsystemet.

 

Därför är kunskapen om hur man bygger relationer med kinesiska fabriker och kvalitetssäkrar produkterna affärskritiskt för varumärken och e-handlare. Att hantera betalni...

Mark as Played

Många B2B-företag har under pandemin tvingats att satsa på nätförsäljning. Att bygga relationer är fortfarande viktigt när B2B-säljarna inte längre åker ut till kunderna. Det gäller att förstå kunden för att kunna ta fram content som hjälper kunden att hitta rätt lösning.

Vid B2B-marknadsföring är det viktigt att äga ditt digitala nav oavsett om du kallar det en blogg eller content portal. Skicka inte bara ut ditt innehåll, utan sa...

Mark as Played

Shesize vill förbättra passformen på kläder genom ett eget storlekssystem anpassade till hur kvinnor ser ut i verkligheten. En idé som dissades av drakarna i tv-programmet Draknästet, men som lockat till sig andra investerare.

Shesize har en slimmad organisation med nätbutik, fullfilmenttjänsten Shelfless från Bring, en konsult som sköter produktionen och en byrå för digital marknadsföring. På så sätt kan grundaren Emmeli Marmander...

Mark as Played

2AM club säljer exklusiva varor i begränsade upplagor som sneakers, klockor och vintage-kepsar. Det är marknader som fungerar väldigt annorlunda i jämförelse med traditionell e-handel. Exklusiva sneakers är inköps-botarnas, marknadsplatsernas och nätforumens värld och kunderna är hängivna samlare.

 

Större delen av 2AM Clubs försäljning sker via Instagram och de bygger förtroende hos kunderna i sociala medier. Samtidigt ställer mom...

Mark as Played

Amazon kan fungera både som en förebild för hur du driver ett företag och som en intressant försäljningskanal där din största investering handlar om arbetstid.

 

Amazon har kommit till Sverige för att stanna. Trots en del barnsjukdomar var lanseringen i Sverige en av den största någonsin då Amazon direkt erbjöd de svenska konsumenterna 150 miljoner produkter. I boken Amazonkoden tittar författarna på Amazon utifrån ett svenskt pers...

Mark as Played

Gymgrossisten var en av de tidiga succéerna inom svensk e-handel, men varumärket fick problem 2015. Med den norska koncernen Orkla som nya ägare 2018 och en renodlad online-strategi har det vänt.

För att vända Gymgrossisten byttes hela teknikstacken ut, varumärket uppdaterades och den tidigare omnikanal-strategin skrotades till förmån för en renodlad online-strategi. Nu siktar de dessutom på ett automatiserat lager i Eskilstuna för...

Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  Morbid

  It’s a lighthearted nightmare in here, weirdos! Morbid is a true crime, creepy history and all things spooky podcast hosted by an autopsy technician and a hairstylist. Join us for a heavy dose of research with a dash of comedy thrown in for flavor.

  SmartLess

  New episodes come out every Monday for free, with 1-week early access when you join Amazon Music or 1-week early and ad-free for Wondery+ subscribers "SmartLess" with Jason Bateman, Sean Hayes, & Will Arnett is a podcast that connects and unites people from all walks of life to learn about shared experiences through thoughtful dialogue and organic hilarity. A nice surprise: in each episode of SmartLess, one of the hosts reveals his mystery guest to the other two. What ensues is a genuinely improvised and authentic conversation filled with laughter and newfound knowledge to feed the SmartLess mind.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.