All Episodes

December 20, 2019 28 mins
Tıpta mucizelere az rastlanır ama Binnaz Ada’nın anneliği de hayatı da mucize olarak tıp literatürüne giren vakalardan biri oldu. 

13 yaşından 20 yaşına kadar onu kurtaracak birini bekledi. Hastane odalarında, vücudunda hortumlar takılı olarak yaşayabildi. Dokuz yaşında bir çocuk onun meleği oldu. İkinci hayatına 20 yaşında başlayan Binnaz Ada ölümü göze alarak kredi çekerek anne oldu ve hayat onu yeni bir bebekle ödüllendirdi. Onun film senaryolarıyla yarışan hayatı organ nakli için bekleyen pek çok hasta için umut dolu gerçek bir masal olarak anlatılıyor. 

Organ bulmak için dualar edip ölümle kalım çizgisinde dolaşanlar için Binnaz Ada büyük bir umut. O bu çizgiyi geçtikten sonra olmaz denileni başardı yeni hayatında yeni bir hayat dünyaya getirdi.

Böbrek yetmezliği nedeniyle tam 13 yaşında diyalize girmeye başladı. Diyalizle yedi yıl yaşadı. Ve bir gün beklediği telefon çaldı ona uygun böbrek bulunmuştu. Dokuz yaşındaki kadavradan böbrek nakli yapıldı, tek böbrekle yaşamını sürdürdü.

Yeni hayatında daha mutluydu sağlığına kavuşmuştu âşık oldu ve evlendi. Eşi Serdar Ada (38) çocuk sahibi olmaya karar verince hem maddi durumları yetmediğinden, hem de böbrek ve kadın doğum doktorlarının aynı yerde olması için bir hastaneye başvurdu. Burada gebelik için iki kez aşılama yapıldı. Acı dolu geçen bu ilk tüp bebek denemesinde Binnaz Ada'ya anestezi uzmanı yokken canlı canlı yumurta toplama işlemi gerçekleştirildi. O acılara dayanıklıydı çok daha zorlularını gençken yaşamıştı. Denemeler başarısız oldu, moraller bozuldu. İki yıllık aranın ardından ikinci denemede dört embriyo elde edildi, tek embriyo sağlam çıktı ve genç anne adayına transfer yapıldı. Ancak o da tutmadı. Ümitler tükenmişti. Annelik özlemi giderek büyüyen Binnaz Ada gördüğü bebek bezi reklamına bile ağlıyordu. Kız kardeşinin hamile kalmasında bile sevinç ve üzüntüyü bir arada yaşadı.

Serdar Ada, anneliği tatmak isteyen eşinin üzüntüsüne daha fazla dayanamayıp "Kredi çekelim ve özel bir merkezde son kez deneyelim, yeter ki sen üzülme" dedi. 15 bin TL kredi çektiler. Araştırmaları sonucunda, böbrek hastalarının gebeliğinde uzman olan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Kübra Boynukalın'a ulaştılar. 14 yumurta toplandı, üç embriyo seçildi ve iki embriyo transferi hakkı olması rağmen tek embriyo transferi yapıldı. Böbrek nakilli hastalarda olay sadece gebe kalmakla bitmiyor. Bu hastalarda gebelik tansiyonu ve gebelik zehirlenmesi gibi durumlarla karşılaşabiliyordu. İkiz gebelik bu riski artırıyordu. Özenli bir takiple ve sorunsuz bir tedavi süreciyle her şey yolunda gitti ve Kerem dünyaya geldi.

Sonunda annelik duygusunu yaşayan Binnaz Ada, mutluluğunu şu şekilde dile getirdi: "Bağırsaklarımda yapışma olduğundan acıdan bebeğimi emziremedim. Ağrılar, acılar, enfeksiyon süreci, lohusa depresyonu hepsi birbirine karıştı. Tüm bu ihmallere rağmen Kerem sağlıkla dünyaya geldi ya, bir gülüşü her şeye değer.” 

Şimdi yeni yıl on yeni bir hediye verdi. Oğlu Kerem ilk adımlarını atarken o yeni bir bebek müjdesi aldı. Her türlü tedaviye karşın zar zor anne olan Binnaz Ada ikinci kez gebe kalmıştı. Binnaz Ada organ bağışı için yıllarca sırada bekleyen hastalara sesleniyor: “Umudunuz tükenmesin, hayallerinize yenilerini ekleyin, ikinci hayatınız çok daha güzel olacak.”

© Ahval Türkçe

Bu makale yazarın görüşlerini yansıtır. Ahval’in yayın politikası ve editoryal bakış açısı ile her zaman uyumlu olmak zorunda değildir.
Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Death, Sex & Money

Death, Sex & Money

Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.