TEKNOSFÆREN

TEKNOSFÆREN

Teknosfæren - alt det, som mennesket har skabt på jorden. Hver en genstand, fænomen og teknologi, vi har opfundet, tilføjer til bunken af ting i teknosfæren. Men selvom vi har skabt teknosfæren, kan det føles som om, vi mister kontrollen med den. For vores verden er fyldt med elektronik, mekanik og maskiner. Nogle gange er de irriterende og påtrængende, andre gang usynlige og næsten magiske; nogle gange begrænser de os, andre gange frisætter de os. I ‘Teknosfæren’ kommer forholdet mellem mennesker og opfindelser på prøve, når sæsonens vært undersøger, hvordan teknologi påvirker netop deres hjørne af verden. Gennem fem samtaler udforsker værten om teknologien er en allieret eller en modstander til den kamp, værten udkæmper i hverdagen. Om teknologien kan hjælpe os med at forbedre miljøet, vores sundhed og meget andet. Eller om teknosfæren helt har taget magten fra os. Over fem sæsoner kommer nye hjørner af teknosfæren under lup, når værterne undersøger der, hvor menneskelivet interagerer med teknologien. Hver sæson har en ny vært. I første sæson undersøger Gittemarie Johansen, som på Youtube og Instagram går under navnet Gittemary, hvordan teknosfæren påvirker alt det udenom tingene, miljøet og klimaet. I anden sæson er Nikita Klæstrup vært. Nikita er tv-tilrettelægger, influencer og frem for alt, så er hun feminist. Derfor handler sæsonen denne gang om køn og teknologi. Nikita undersøger, mænd, der hader kvinder online, hvordan internettet kan blive tryggere for flere, kommer på fornavn med oversete kvinder i tech-historien og spørger - burde vi alle være datafeminister?

Episodes

January 3, 2022 47 mins
I Teknosfærens sidste episode bliver det stort, filosofisk og komplekst.

Daniel Wagner får besøg af Martin Ejsing Christensen, der er projektleder i Etisk Råd. Martin hjælper Rådet - og i denne episode Daniel - med at forstå de etiske dilemmaer i udviklingen af ny teknologi til sundhed og krop.

Ifølge Martin har mennesket og teknologien altid hængt sammen. Vi har brugt sten, træ, metal og meget andet, for at gøre livet mere komfort...
Mark as Played
I denne episode zoomer vært Daniel Wagner helt ind, når han undersøger mikrorobotter i sundhedssektoren. For i de bittesmå robotter gemmer sig et stort potentiale for behandling og detektering af sygdomme.

En af de forskere, der undersøger det potentiale er Ada Bunea fra DTU Nanolab. Her forsker hun blandt andet i mikrorobotter til at agere som medicintransport, så man kan målrette behandlingen til den enkelte syge celle.

Men hvor ...
Mark as Played
December 20, 2021 47 mins
I den her episode vender vært Daniel Wagner forholdet mellem teknologien og kroppen på hovedet, når han undersøger hvordan man i VR kan flytte kroppen ud i rummet, ud i sneen eller højt op i et højhus, helt uden at bevæge den.

Det handler om VR, virtual reality.

Hjernen tror simpelthen, at de indtryk den får gennem skærmen i VR-headsettet, kombineret med lyd fra et par høretelefoner, er virkeligheden. Og det har en masse sundhedsmæ...
Mark as Played
December 13, 2021 48 mins
Som atlet på eliteniveau bruger Daniel Wagner sammen med sin træner teknologien til at optimere træning og præstation i sportsgrenene længdespring og 100 meter løb.

På den måde kan de følge med i, hvornår Daniel er bedst og hvordan han kan blive bedre.

Men også udenfor den professionelle sport er der mennesker, der tager teknologien tæt ind på livet for at blive lidt sundere, end de er fra naturens hånd.

Det taler Daniel Wagner me...
Mark as Played
I femte sæson af Teknosfæren handler det om kroppen og teknologien. Om nogen af de teknologier og de udviklere, der forsøger at gøre kroppen til noget andet end det, den er fra naturens hånd.

Og første episode handler om et emne, der er meget nært for Daniel, nemlig parasporten nu og i fremtiden. For Daniel Wagner er elite-paraatlet i 100 meter løb og længdespring. Og så er han netop hjemvendt fra de paralympiske lege i Tokyo.

V...
Mark as Played
Selvom du måske føler, at det efterhånden kun er dine forældre og din pinlige onkel, der bruger Facebook og selvom hadefulde kommentarer i kommentartråden har konsekvenser for deltagelsen i den demokratiske samtale, er platformen stadig et af de allervigtigste steder, hvor vi diskuterer politik i Danmark.

Men platformen er også en guldgrube, når man skal overbevise potentielle vælgere.

Det har Benjamin Rud Elberth, specialist i d...
Mark as Played
Gennem fire episoder har Lawand Hiwa Namo, vært på denne sæson af Teknosfæren, undersøgt hvordan teknologi på mange måder er en trussel for demokratiet og den demokratiske samtale.

Men hvad nu hvis teknologien ikke bare er en trussel for demokratiet, men en reel trussel mod vores sikkerhed - som nation og som borgere?

Det undersøger Lawand i denne sæsons sidste episode.

Fra dræberrobotter og til desinformationskampagner er demok...
Mark as Played
November 22, 2021 51 mins
“Din naziluder!” er bare en af de kommentarer, der møder Sanne Fahnø i kommentarsporet på Facebook, når hun afholder live-debatter som BTs debatredaktør.

Og når vært Lawand Hiwa Namo står i Debatten på DR2 og debatterer boligrente, skriver folk på Facebook racistiske kommentarer.

Denne episode af Teknosfæren handler om hvad internettet og de sociale medier har gjort for måden vi debatterer på. Og for vores ytringsfrihed.

Hvilke emne...
Mark as Played
November 8, 2021 51 mins
Færre og færre danskere er medlemmer af et politisk parti. Derfor må partierne ty til nye metoder for at forstå, hvad der rører sig og optager vælgerne.

Her kommer data ind i billedet.

Med data kan man tilrettelægge sine politiske kampagner så de giver mest muligt genklang i blandt vælgerne. Men vært Lawand Hiwa Namo er bekymret for individualisering. Han har selv arbejdet med data og politik og på oplevet hvordan politiske visione...
Mark as Played
Fjerde sæson af Teknosfæren handler om teknologi og demokrati.

I anledning af at kommunal- og regionsvalget ligger lige om hjørnet, ser sæsonens vært Lawand Hiwa Namo på hvordan teknologien har forandret de betingelser, som demokratiet eksisterer under i dag.

Lawand Hiwa Namo er skribent, taleskriver og statskundskaber. Han har set, hvordan politiske partier skræddersyr deres kampagner til den enkelte borger og hvordan bestemte hi...
Mark as Played
October 25, 2021 47 mins
I dette afsnit får Sebastian Lynggaard besøg af den digitale kunstner Andreas Refsgaard og psykolog Mads Korsgaard, der sammen har skrevet bogen 'Skabt af en kunstig intelligens' om at udnytte computerens kreative potentiale.

Sebastian Lynggaard har aldrig selv haft en fornemmelse af, at han er kreativ person. Og til trods for, at han har fået skabt sine egne memes og etableret en stor følgerbase på Instagram, har han aldri...
Mark as Played
October 18, 2021 44 mins
Dengang Sebastian Lynggaard, manden bag Instagramprofilen Herlige Svend, var barn, elskede han at se ‘Den store klassefest’ fredag aften med sine forældre. Og weekendens store underholdningsformater var det, der man talte om, når man mødtes mandag morgen i skolegården.

Men i dag er der ingen ‘Den store klassefest’. Og flow-tv er efterhånden en dødt format. Er det et problem - for flere end Sebastian? Måske for samfundet, at vi ikke...
Mark as Played
October 11, 2021 45 mins
Når teknologien kommer helt ind i soveværelset og ind i menneskers allermest intime situationer, så bliver Sebastian Lynggaard bekymret.

Han er manden bag Instagramprofilen Herlige Svend. Og selvom Herlige Svends univers er uskyldigt nok, er Sebastian Lynggaard bekymret for at sætte for skærme i stedet for menneskelige relationer.

For uanset hvordan man vender og drejer det, er teknologien tit nemmere at interagerer med end rigtigt...
Mark as Played
October 4, 2021 45 mins
Sebastian Lynggaard, manden bag Instagramprofilen Herlige Svend, kom ikke til en gymnasiefest før han gik i 3.g.

I stedet spillede han World of Warcraft. For når den fysiske verden blev for meget, så var det lettere at gå på et raid i WoW og på den måde få følelsen af, at han havde styr det hele.

Ligesom den tid, man bruger på at scrolle memes på Instagram, er tid, man i stedet kunne bruge på fysisk samvær, er gaming en måde at træ...
Mark as Played
I første episode af Teknosfærens tredje sæson, er Sebastian Lynggaard på jagt efter det, der karakteriserer måden vi er sammen. Hvordan vi taler sammen, hvad vi taler om, og hvad vi laver når vi er sammen. Kort sagt handler det om, hvordan teknologien forandrer vores kultur.

Sebastian Lynggaard står bag Instagramprofilen Herlige Svend, hvor han poster memes med nuttede dyr i akavede menneskesituationer. Selvom Sebastian nyder godt ...
Mark as Played
September 20, 2021 40 mins
I denne sidste episode af anden sæson af Teknosfæren kommer Nikita Klæstrup på fornavn med oversete kvinder i tech-historien. For faktisk er der massere af inspirerende kvinder derude, der bryder barrierer og sætter deres præg på tech-udviklingen.

Og ser man historisk på det, står nutidens teknologi på skuldrene af kvinder, der forud for deres tid har bidraget til vores teknologiske verden som vi kender den i dag. Det er nogle af d...
Mark as Played
September 13, 2021 36 mins
Gennem de første tre episoder har Nikita Klæstrup undersøgt alt det, der er galt med sociale medier og vores digitale verden.

Nikita har set på, hvordan tech udvikles med manden som forbillede og hvordan det har fysiske konsekvenser for kvinders liv og sikkerhed hver eneste dag. Hun har besøgt manosfæren og læst om danske mænd, der mener alting ville være bedre, hvis kvinder ikke havde stemmeret.

Og hun har forsøgt at finde ud af, ...
Mark as Played
September 6, 2021 43 mins
I 2015 går et billede af Nikita Klæstrup viralt. Hun er iklædt gallakjole med dyb udskæring og på vej til fest i Konservativ Ungdom.

Pludselig er hun “verdens lækreste politiker” på sociale medier, men ifølge onde tunger, også bare lidt en dum luder, der skal tie stille. Men det gør Nikita ikke. I stedet har hun de seneste år brugt sin platform til gøre opmærksom sexistisk adfærd online.

Men det har kostet. For den grove tone har o...
Mark as Played
Denne episode kræver en trigger warning. For vi skal ud et deep dive ned i alt det dystre på internettet, når Nikita Klæstrup besøger manosfæren.

Hvis du nogensinde har vovet at ytre dig online, så ved du, at tonen ofte er ubehageligt grov. Og hvis man taler om kønspolitik og feminisme, så bliver man lynhurtigt offer for digital chikane.

Nikitas dms er stoppet med folk, der finder kreative måde at fortælle hende, at hun er en so, d...
Mark as Played
Teknosfæren: Alt det som mennesket har skabt på jorden. Hver en genstand, opfindelse og fænomen, som gør vores verden mere magisk, behagelig og effektiv, men også spænder ben for os eller gør overforbrug og had muligt.

I første episode af anden sæson undersøger Nikita Klæstrup, om uligheden mellem køn er skrevet helt ind i koderne på den teknologi, vi bruger hver eneste dag.

For i en digital verden er data den nye olie. Data udvin...
Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Around the NFL

  NFL.com's "Around the NFL" crew (Gregg Rosenthal, Dan Hanzus and Marc Sessler) break down the latest football news, with a dash of mirth.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  The Bobby Bones Show

  Listen to 'The Bobby Bones Show' by downloading the daily full replay.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.