Beursnerd | BNR

Beursnerd | BNR

Iedere werkdag werpt de Beursnerd een blik op de AEX. De grote stijgers en dalers komen voorbij, voorzien van duiding. Maar de Beursnerd graaft ook elke dag nog een slagje dieper. Hij of zij neemt een beursfonds onder de loep, bespreekt de effecten van het beleid van centrale banken op de financiële markten, of vertelt het geopolitieke verhaal achter beursbewegingen. Dat alles doet de Beursnerd in gesprek met Thomas van Zijl, misschien wel de best geïnformeerde presentator van Nederland. Beursnerd XL Naast de dagelijkse korte rubriek Beursnerd, is er een keer per week op donderdag nog extra tijd voor een langere analyse. Die neemt Beursnerd XL Jochem Visser, redacteur van BNR Zakendoen en een van de presentatoren van BNR Beurs, voor zijn rekening. Van de nieuwste cijfers van Heineken tot de laatste ontwikkelingen bij Tesla; van de rente op staatsobligaties tot de rendementen op aandelen; van verborgen kosten tot schandalen aan de top van beursgenoteerde bedrijven: de Beursnerd XL bespaart je de onzin en vertelt je waar het echt om draait in de wereld van het beleggen. Of zoals Beursnerd XL Jochem Visser het zelf zegt: ‘De waan van de dag viert hoogtij op de financiële markten, maar toch is elke stijger en elke daler onderdeel van een groter verhaal: van een sector, een economie, en soms zelfs van spanningen op het geopolitieke podium.’ Op donderdag worden dit soort ontwikkelingen beter belicht door Visser. Indien de Beursnerd XL dat noodzakelijk acht worden de wijsheden van de beste beleggers op aarde erbij gepakt om bedrijven en financiële markten in het juiste perspectief te zien. Hierbij schuwt de Beursnerd XL de diepgang niet en zal hij het niet nalaten om de beleggingsfilosofie van Warren Buffett van Berkshire Hathaway erbij te betrekken wanneer mogelijk.

Episodes

June 14, 2024 2 mins

De Federal Reserve heeft de rente opnieuw onveranderd gelaten. Het rentetarief blijft daarmee tussen de 5,25 en 5,50 procent, wat nog steeds het hoogste niveau is sinds 2001. Daarnaast zijn er nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten gepubliceerd, die gunstig waren. Dit heeft beleggers optimistisch gestemd over een mogelijke renteverlaging in de toekomst.

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beu...

Mark as Played

Beleggers doen het vandaag wat rustiger aan dan eerder in de week, mede door een nieuw rentebesluit van de Federal Reserve. En verder zullen beleggers kijken naar de aandeelhoudersvergadering van Tesla, daar wordt gestemd over de gigabonus voor Elon Musk en de verhuizing naar Texas. Gaat Musk vandaag z'n zin krijgen?

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van ...

Mark as Played

Vandaag staat de beursdag vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat na sluiting van de Europese markten bekend wordt gemaakt. Maar nog vóórdat de Amerikaanse centrale bank het rentebesluit naar buiten brengt, wordt eerst het nieuwe inflatiecijfer van de Verenigde Staten gepubliceerd. En dat komt niet vaak voor, dat het rentebesluit en het inflatiecijfer op dezelfde dag op het programma staan. Volgt de Fed...

Mark as Played

Apple is begonnen aan een inhaalslag op het gebied van AI, wat zij zelf 'Apple Intelligence' noemen. Dit maakte de techgigant bekend tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC24). Bij de aankondiging werd bekend dat Apple gaat samenwerken met OpenAI, het bedrijf achter het populaire AI-model ChatGPT. Beleggers zijn echter nog niet overtuigd, omdat het lijkt alsof Apple hiermee slechts op gelijke hoogte komt met bedrijven...

Mark as Played

De uitslagen van de Europese verkiezingen zorgen voor onrust op de beurzen in Europa. Vooral in Frankrijk, waar president Macron vervroegde verkiezingen heeft aangekondigd na de nederlaag voor zijn partij, houden analisten en beleggers de ontwikkelingen scherp in de gaten. En we blijven even in Frankrijk, waar Bernard Arnault, ceo van luxehuis LVMH en tevens de rijkste man ter wereld, langzaamaan stappen lijkt te zetten om zijn toe...

Mark as Played

De vrouw die claimt de inspiratie te zijn voor de stalker uit de Netflix-serie Baby Reindeer klaagt de streamingsdienst aan. De Schotse vrouw eist 170 miljoen dollar van het Amerikaanse bedrijf. Wat doet dat het beurswaarde van Netflix?

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is ...

Mark as Played

Naar verwachting zal de ECB vanmiddag een renteverlaging van 25 basispunten aankondigen. Dit zou de eerste renteverlaging in vijf jaar zijn. Sinds midden 2022 heeft de centrale bank in snel tempo de rente verhoogd tot het huidige niveau van 4 procent. Aan deze periode van verhogingen lijkt nu een einde te komen.

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl ...

Mark as Played

Beursfavoriet Nvidia heeft gisteren in een bomvolle zaal van de universiteit van Taiwan een nieuwe generatie AI-chips aangekondigd. De aankondiging kwam als een verrassing, aangezien Nvidia halverwege maart de zogenaamde Blackwell-chips introduceerde, een nieuwe variant op de razend populaire Hopper-chips. Ondanks dat de productie hiervan nog maar net is opgestart, kwam CEO Jensen Huang al met een nieuwe generatie: de Rubin-chips. ...

Mark as Played

Het aandeel GameStop steeg voorbeurs bijna 90 procent. Dat komt doordat Keith Gill, ook wel bekend als Roaring Kitty, weer op Reddit begint te posten. De Amerikaan liet op het forum weten dat hij een positie van 116 miljoen dollar in de winkelketen heeft. Gill is dezelfde man die in 2021 ook al medeveroorzaker was van een GameStop rally. 

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met p...

Mark as Played

Pharming gaat onderuit op de beurs omdat de goedkeuring voor het middel Joenja op de Europese markt langer op zich laat wachten.

Het nieuws is niet geheel negatief: volgens Pharming ziet toezichthouder EMA wel dat Joenja een "klinisch voordeel" heeft en dat de veiligheid van het middel ook niet in het geding is. Het is meer dat er rond productie en controle nog vragen worden gesteld. In de VS is het middel in april vorig jaar al g...

Mark as Played

Nederlandse huishoudens hebben sinds het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 180 miljard euro aan belegd vermogen, zegt De Nederlandsche Bank. Dat is veel geld. Je kan de Nederlandse Staat er een klein half jaartje op laten draaien.

Maar dat is slechts een kleine 12% van 'ons' totaal belegde vermogen. De Nederlandse pensioensector heeft zo'n 1550 miljard euro onder beheer. Dat is nog veel meer geld. En dat vinden mensen van over de ...

Mark as Played

Just Eat staat in de plus op een terughoudend Damrak. Just Eat Takeaway, moederbedrijf van Thuisbezorgd, heeft in de Verenigde Staten een nieuwe deal gesloten met Amazon om zo dochterbedrijf Grubhub uit het slop te trekken. Wat zit er in die deal? En wilde Just Eat niet al jaren van Grubhub af?

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX...

Mark as Played

Er is deze ochtend aandacht voor het aandeel DSM-Firmenich. Het voeding- en chemiebedrijf maakte vandaag voorbeurs bekend dat hun veevoeradditief Bovaer goedgekeurd is door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Daarmee mag DSM het veevoeradditief in de VS op de markt brengen. Het middel zorgt ervoor dat runderen tot wel 30 procent minder methaan uitstoten. Ondanks het heugelijke nieuws zijn beleggers nog niet echt enthousiast. 

Beurs...

Mark as Played

NN Group is vandaag de grootste daler in de AEX. Het aandeel noteert vandaag ex-dividend en dat zorgt voor koersdruk. Maar wat is dat eigenlijk precies, de ex-dividenddatum? En waarom is die datum van belang?

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is er donderdag om tien voor tw...

Mark as Played

ECB-hoofdeconoom Philip Lane verwacht dat de rente in juni dan eindelijk omlaag kan, mits de centrale bank niet voor 'grote verassingen komt te staan'. Ondertussen heeft Elon Musk meer dan 6 miljard dollar opgehaald voor zijn kunstmatige intelligentie-startup xAI. Wat is hij van plan met de nieuwe miljarden en hoe zit het ook alweer met die ándere miljardenbeloning voor Musk zelf als Tesla-ceo? 

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere w...

Mark as Played

Als je dacht dat aandelen of obligaties moeilijk waren, probeer dan de grondstoffenhandel. Het spel bestaat uit het inschatten van vraag en aanbod, maar hoe ver ga je om huidige voorraden, aankomende voorraden en daarna ook de vraag goed in te schatten? Alleen al de vraag naar huizen in China kan flinke roet in het eten gooien.

De energietransitie en verregaande investeringen in infrastructuur (denk daarbij ook aan datacenters en ...

Mark as Played

Silicon Valley draagt zijn naam vanwege zand. Gesmolten zand, dat je vervolgens zo bewerkt dat je een kristalstructuur overhoudt waar je wafels mee kan maken. En op die wafels zet je vervolgens een hele berg schakelingen. Ziedaar: chips! (Ja, ook beursnerds doen wel eens net alsof ze iets begrijpen.)

De bedrijven die hiermee begonnen gaven Silicon Valley zijn naam. Maar Shockley, Fairchild en andere chipbedrijven uit de jaren '50 ...

Mark as Played

In maart brak de paniek nog uit toen het Duitse biotechbedrijf Vivoryon meldde dat hun onderzoek naar een Alzheimer-medicijn niet de gewenste uitkomst had. De grootaandeelhouder wilde van het bedrijf af, beleggers dumpten hun aandelen van de smallcapper en zelfs een bestuurslid van het bedrijf wilde er vanaf. Het aandeel op het Damrak verdampte en het bedrijf leek ten dode opgeschreven. Maar vandaag staat het aandeel Vivoryon weer ...

Mark as Played

Als het aan ECB-voorzitter Christine Lagarde ligt, is de inflatie onder controle. Lagarde hintte daarmee op een eerste renteverlaging in de eurozone in juni. Ondertussen staat het aandeel van Heijmans vandaag in de SmallCap ruim 11 procent in de plus. Het bedrijf presenteerde voorbeurs, voorafgaand aan zijn beleggersdag, nieuwe financiële doelen, en die werden goed ontvangen door beleggers.  

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werk...

Mark as Played

DNB signaleert een forse winst voor Nederlandse beleggers en Shell houdt zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering onder toenemende klimaatdruk. Ondertussen gaat de koers van Midkapper Alfen hard omlaag na tegenvallende kwartaalcijfers. Waarom presteerde het laadpalenbedrijf onder de verwachting van analisten, en kan de aanstelling van een nieuwe interim-cfo het tij nog keren? 

Beursnerd en Beursnerd XL

Iedere werkdag iets na elf...

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    White Devil

    Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.