Een podcast over het klimaat. Maar vooral over mensen. Je wil het beste voor de planeet en de wereld. En je wil ook een leuk leven hebben. Botsen die twee dingen in je hoofd weleens? Dan is deze podcast voor jou. In de klimaatshow Wat wél kan onderzoeken Sanne Toebes en Cecilia Adoree iedere week een dilemma. En zoeken ze klimaatadvies bij experts. Moet je je uitspreken als een vriendin in Spanje gaat trouwen, waardoor iedereen met het vliegtuig moet? Is palmolievrije boter echt beter of zorgt het voor een gevoél van een duurzame keuze? En hoe praat je met je oom die heel anders over het klimaat denkt? Op zoek naar praktische tips komen ze thuis met levensveranderende inzichten. Deze podcast gaat over de vraag: wat heeft het voor zin als ík mijn gedrag aanpas? (en de rest van de wereld niet.) Ze scheiden de zin van de onzin: waar hoeven we niet meer wakker van te liggen of wat heeft nu wél echt nut? En ‘mogen we helemaal niets meer’ of hebben we er ook iets bij te winnen? In iedere show schuift klimaatjournalist Maarten van Gestel aan. Of hij nu liftend naar de klimaattop gaat, bij haters van zijn artikel op bezoek gaat of de woede van Gerrit Hiemstra op zijn hals haalt: iedere keer neemt hij je mee in een bijzonder verhaal.
Een lekker kampvuurtje? Met het vliegtuig weg? Vlees op de bbq? Elke aflevering van Wat wél kan begonnen we met de vraag: hoe kan je met duurzaamheid bezig zijn en tóch een leuk leven leiden? Voor Cecilia en Sanne voelt het vaak alsof je een heleboel niét meer mag.
In deze laatste aflevering van dit seizoen van Wat wél kan ging Sanne daarom langs bij twee Trouw-lezers met de vraag: hoe doen jullie dat? E...
Cecilia raakt lichtelijk in paniek als ze woorden als server-opslag, prompt en datacenter moet uitspreken. Toch besluit ze haar angst onder ogen te komen, omdat ze wil weten: hoeveel energie kost het nou eigenlijk om ChatGPT bij al je levensvragen te betrekken? Ze gaat in gesprek met Bernard van Gastel, universitai...
Deze aflevering proberen we vol gas van de eigen auto af te komen. Luisteraar Edwin mailde ons namelijk met de vraag: waarom hangen we toch zo aan het bezit van een eigen auto (of twee of drie)? Cecilia herkent deze worsteling wel. Zij wilde tijdens een dure verhuizing liever de aannemer eruit dan de auto wegdoen. Een grote uitdaging dus voor Sanne om Cecilia (en Edwin) te overtuigen om de eigen auto de deur uit te doen, én ...
Sanne's familie vond dat ze hypocriet was. Ze demonstreerde tegen de fossiele subsidies op de A12, maar pakte later die week wel zelf het vliegtuig. Pas mogen demonstreren als je het perfect doet, dat kán niet, vindt Sanne, maar haar familie dacht dat anders over.
Samen met hoogleraar gedragspsychologie Jan Willem Bolderdijk - we spraken hem eerder in aflevering één - duiken we in de psychologie van hypocrisie....
Sanne is bang dat ze een betweter is, als ze iemand vertelt hoe het zit met het klimaat. Maar wat doe je dan, als je het niet met iemand eens bent?
Sannes oom Rob heeft ervaring met hoe je het níet aanpakt. Als garagehouder in het oosten van het land weet hij vrij veel van auto’s. Toen iemand hem uitlegde hoe het volgens hem echt zat, liep dat gesprek niet goed af..
Ook hoor je hoe Maarten ze...
Cecilia’s vader, Kees, werkt in de palmolie-industrie. Dat zat haar niet helemaal lekker, omdat palmolie niet zo’n best imago heeft. Volgens Kees moet ze haar mening herzien, maarja: wij van WC-eend…
Genoeg reden voor Cecilia om voor eens en voor altijd uit te zoeken: hoe goed is palmolievrije boter? Ook komt klimaatredacteur Maarten van Gestel met goed nieuws voor iedereen die houdt van wijn uit verre landen.
Sanne noemt zichzelf koopverslaafd. Ze wil er vanaf, maar waarom is dat zo lastig? Samen met klimaatethicus Naomi van Steenbergen duikt ze in de psychologie achter onze koopdrang. Waarom willen we alsmaar meer, meer en meer? En kunnen we mínder consument worden?
Ook helpt klimaatjournalist Maarten van Gestel ons om het hoofd koel te houden: waar moet je je nou wél druk om maken als het gaat om het klimaat – en w...
Vorig jaar besloot Cecilia niet naar Spanje te vliegen voor de bruiloft van een goede vriendin. Een moeilijke keuze – want wat maakt één vlucht minder nou uit, als de rest toch wel gaat? In deze aflevering onderzoekt ze samen met socioloog Jan Willem Bolderdijk of individuele keuzes ertoe doen. Heeft haar beslissing achteraf gezien eigenlijk zin gehad?
Ook spreken we met Trouw-klimaatjo...
Een podcast over het klimaat. Maar vooral over mensen.
Je wil het beste voor de planeet en de wereld. En je wil ook een leuk leven hebben. Botsen die twee dingen in je hoofd weleens? Dan is deze podcast voor jou.
In de klimaatshow Wat wél kan onderzoeken Sanne Toebes en Cecilia Adoree iedere week een dilemma. En zoeken ze klimaatadvies bij experts. Moet je je uitspreken als een vriendin in Spanje gaat trouwen...
Lieve luisteraars, we zijn er een tijdje tussenuit maar we komen terug. Net als het klimaat veranderen ook wij, en daarvoor willen we graag om jullie mening vragen. Luister onze korte update en heb je ideeën of opmerkingen? Mail ons op audio@trouw.nl!
Muziek: Blue Dot Sessions
Het aantal vegetariërs en flexitariërs neemt al jaren toe en toch laten weinig mensen het stukje lamsbout staan met de feestdagen. In de laatste aflevering van het seizoen helpt de Klimaatkwestie kookboekenschrijver en thuiskok Karin Luiten in de keuken, waar ze een vegetarisch pronkstuk voor de kersttafel maakt.
Een aflevering over hoe je de vleeseter ook blij maakt met een vega-diner en waarom ...
We staan erbij, kijken ernaar, maar we zien het niet echt. Is de natuur nog te redden? Bioloog Arnold van Vliet neemt ons mee naar een stukje ‘hoopvolle natuur’. Daar nam de biodiversiteit toe - tegen de landelijke trend in. Hoe doen ze dat?
De Klimaatkwestie is een podcast van Trouw. Deze aflevering werd gemaakt door Sanne Toebes. Eindredactie: Nienke Zoetbrood & Charlot Verlouw. Mixage: George-Paul Henne...
De laatste dag samen is aangebroken. Wim en Maarten praten over hun bubbels, over het nieuws en over hun mogelijke overeenkomsten. En, gaan ze elkaar na deze reis nog eens zien?
Truckers naar de Top is een serie van de Klimaatkwestie. Deze aflevering is gemaakt door Maarten van Gestel, Luna van der Waarde, Sanne Toebes en Nienke Zoetbrood. De openingstune is gemaakt met AI-muziektool Suno.
Wim vertelt wat hij vindt van de verduurzaming van de transportsector. En over zijn liefde voor dieselmotoren. Deelt Maarten na een paar dagen samen ook deze liefde? Of kan hij Wim overtuigen van het belang van elektrische vrachtwagens?
Truckers naar de Top is een serie van de Klimaatkwestie. Deze aflevering is gemaakt door Maarten van Gestel, Luna van der Waarde, Sanne Toebes en Nienke Zoetbrood. De openingstune is gemaakt met AI...
Maarten vraagt aan Wim wat hij nou van de klimaattop vindt. Is die top hard nodig of kost het Nederland vooral veel geld? Ook is er in deze aflevering een luisteraarsvraag over wat ze in de vrachtwagen vervoeren deze reis.
Truckers naar de Top is een serie van de Klimaatkwestie. Deze aflevering is gemaakt door Maarten van Gestel, Luna van der Waarde, Sanne Toebes en Nienke Zoetbrood. De openingstune is gemaakt met AI-muziektool Sun...
Op dag twee vraagt Maarten aan Wim hoe hij eigenlijk over klimaatverandering denkt. Moeten we onze manier van leven omgooien? Ook de maaltijdsalades onderweg blijken voer voor gesprek. “Wat is falafel?”, vraagt Wim. “Het klinkt als iets erotisch.”
Truckers naar de Top is een serie van de Klimaatkwestie, de klimaatpodcast van Trouw. Deze aflevering is gemaakt door Maarten van Gestel, Luna van der Waarde, Sanne Toebes en Nienke Zoetb...
Maarten vertrekt met trucker Wim richting de klimaattop. Op hun eerste dag probeert Maarten Wim beter te leren kennen. Hoe heeft Wim zijn rijdende huis ingericht? Hoe is het werk als vrachtwagenchauffeur over de jaren veranderd? En... Heeft Wim eigenlijk zin in deze trip?
Truckers naar de Top is een serie van de Klimaatkwestie. Deze aflevering is gemaakt door Maarten van Gestel, Luna van der Waarde, Sanne Toebes en Nienke Zoetbrood...
Verslaggever Maarten van Gestel (29) rijdt met trucker Wim Hakvoort (55) mee richting de klimaattop in Azerbeidzjan. Vier tot vijf dagen samen in Wims rijdende huis. Kunnen ze elkaar vinden, in het verdeelde klimaatdebat?
In deze vooruitblik legt Maarten van Gestel uit waarom hij voor dagblad Trouw naar de klimaattop gaat, tussen 11 en 22 november in Azerbeidzjan. Wat hoopt hij te vinden in de cabine met trucker Wim?
Komen...
De komende jaren moet er een hoop veranderen op de weg: we moeten elektrisch gaan rijden. De huidige verbrandingsmotoren, de diesels en benzine-personenauto's, zorgen voor bijna 10% van de totale broeikasuitstoot in Nederland en in Europa.
Als alternatief wordt er vooral ingezet op de elektrische auto. Maar wanneer rijden we echt allemaal elektrisch?
Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_med...
De Maas is flink vervuild, en dat heeft gevolgen voor ons drinkwater. Kunnen we de Maas rechten geven om de rivier beter te beschermen?
In deze aflevering vertelt Maarten van der Ploeg van RIWA-Maas hoe de Maas beter beschermd kan worden. Jessica den Outer van Rechten van de Natuur pleit voor een radicalere oplossing: de Maas moet rechten krijgen.
Deze aflevering is gemaakt door Luna van der Waarde. Met dank aan Maa...
If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.
Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations. Follow now to get the latest episodes of Dateline NBC completely free, or subscribe to Dateline Premium for ad-free listening and exclusive bonus content: DatelinePremium.com
The World's Most Dangerous Morning Show, The Breakfast Club, With DJ Envy, Jess Hilarious, And Charlamagne Tha God!
The Clay Travis and Buck Sexton Show. Clay Travis and Buck Sexton tackle the biggest stories in news, politics and current events with intelligence and humor. From the border crisis, to the madness of cancel culture and far-left missteps, Clay and Buck guide listeners through the latest headlines and hot topics with fun and entertaining conversations and opinions.
Latino USA is the longest-running news and culture radio program in the U.S. centering Latino stories, hosted by Pulitzer Prize winning journalist Maria Hinojosa Every week, the Peabody winning team brings you revealing, in-depth stories about what’s in the hearts and minds of Latinos and their impact on the world. Want to support our independent journalism? Join Futuro+ for exclusive episodes, sneak peaks and behind-the-scenes chisme on Latino USA and all our podcasts. www.futuromediagroup.org/joinplus