SBS Croatian - SBS na hrvatskom

SBS Croatian - SBS na hrvatskom

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Croatian-speaking Australians. - Neovisne vijesti i priče o životu u Australiji i Australcima koji govore hrvatski jezik.

Episodes

May 30, 2024 48 mins
Pregled vijesti i aktualnosti iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Program je emitiran uživo na radiju SBS, u 11 sati, u petak, 31. svibnja 2024.
Mark as Played
Vijesti radija SBS na hrvatskom jeziku.
Mark as Played
Dan državnosti obilježen nizom slavlja i svečanim koncertom. Gradska plinara izgubila zagrebačke potrošače. Vjerski blagdan Tijelovo prate običaji i tradicija. Najstariji ulični festival zabavlja Zagrepčane. Nogomet i rukomet dominiraju sportskom scenom. Osobe tjedna Vanesa Kereš, Lea Ivičin i Tena Horvat.
Mark as Played
Pregled vijesti i aktualnosti iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Program je emitiran uživo na radiju SBS, u 11 sati, u četvrtak, 30. svibnja 2024.
Mark as Played
May 29, 2024 11 mins
Vijesti radija SBS na hrvatskom jeziku.
Mark as Played
May 29, 2024 8 mins
Hrvatska, koja je bila hendikepirana kasnim ulaskom u Europsku uniju, ubrzano lovi korak sa zemljama koje su ušle prije nje, kazao premijer Andrej Plenković. Ministarstvo financija revidiralo svoje prognoze – očekuju veći rast gospodarstva i nižu stopu inflacije. Vlada predstavila ambiciozni plan izgradnje vrtića za sve hrvatske mališane i prelaska svih škola na jednosmjensku nastavu. Zagrebačka plinara izgubila je na javnom natječ...
Mark as Played
Hrvatska nogometna reprezentacija početak Europskog prvenstva, koje u Njemačkoj počinje za nešto više od dva tjedna, čeka u Rijeci, gdje se momčad polako kompletira. I dalje se ne zna tko je pucao po automobilu sportskog direktora NK Osijeka, Portugalca Jose Bota.
Mark as Played
Australija obilježava Tjedan pomirenja tijekom kojega se podsjeća na dva važna datuma u australskoj povijesti borbe za prava pripadnika Prvih naroda. Moto ovogodišnjeg Tjedna pomirenja je “sada više no ikad prije” čime se potiče sve Australce na ujedinjenje s ciljem nastavka borbe za priznanje Aboridžina i žitelja otočja Torresovog tjesnaca i rješavanja problema koji nesrazmjerno utječu na zajednice u kojima žive.
Mark as Played
Martin Buljat, student inženjerstva iz Melbournea trenutno u Splitu obavlja radnu praksu koja će biti dio njegove diplome na Sveučilištu Melbourne. Martin je do prilike u Hrvatskoj došao sudjelovanjem u STEMM izazovu Viktorijsko-hrvatske gospodarske komore, koji je upravo ovih dana ponovo pokrenut.
Mark as Played
Pregled vijesti i aktualnih tema iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Emitirano uživo u 11 sati, u utorak, 28. svibnja, po istočnoaustralskom vremenu.
Mark as Played
May 27, 2024 11 mins
Vjesti radija SBS na hrvatskom jeziku.
Mark as Played
May 27, 2024 8 mins
Ivan Turudić je preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika. Predsjednik Zoran Milanović kaže da je hrvatsko pravosuđe ušlo u mračno doba jednopartijske kontrole. Izvučen je zrakoplov koji se u subotu srušio u šumu kod Kerestinca. Građani pohrlili posuditi novac državi. Plasiranje trezorskih zapisa je uspjelo, poručuju vladajući.
Mark as Played
Glavni povjerenik policije Viktorije ispričao se preživjelima iz "ukradenih generacija" zbog uloge te institucije u prisilnom odvođenju djece iz njihovih obitelji. Na emotivnom događaju prepoznata je trajna šteta koju je ovakva politika nanijela autohtonim Australcima.
Mark as Played
Australija bi mogla postati dom prvog komercijalnog kvantnog računala na svijetu, uz ulaganje od gotovo milijardu dolara savezne vlade i vlade Queenslanda za izgradnju i smještaj tehnologije u Brisbaneu. Kvantna računala već dugo hvale zbog potencijala da revolucioniraju niz znanstvenih područja. Što ih čini drugačijima od običnog računala?
Mark as Played
This is „Easy Croatian“– a weekly podcast brought to you by SBS Croatian and the Croatian Studies Centre at Macquarie University. “Easy Croatian” is intended for those learning or wanting to brush up on their Croatian. News is written in simpler and shorter sentences and read at a slower pace. Before we move on to the feature, you will hear some of the more complex vocabulary and expressions, followed by their English translations....
Mark as Played
Pregled vijesti i aktualnosti iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Program je emitiran uživo na radiju SBS, u 11 sati, u ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
Mark as Played
May 26, 2024 12 mins
Vijesti radija SBS na hrvatskom jeziku.
Mark as Played
May 26, 2024 9 mins
U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur jednom pacijentu tijekom jedne operacije presađeno je čak pet organa. U Europi se takvi zahvati rade u samo 11 bolnica. Traje istraga pada sportskog zrakoplova u kojem je kraj Kerestinca poginula jedna osoba, četiri su ozlijeđene i izvan su životne opasnosti. Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ukazuje na neprihvatljivu retoriku iz BiH. Kaže: „Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo...
Mark as Played
Okupljanjem dijela hrvatske nogometne reprezentacije i konferencijom za novinstvo izbornika Zlatka Dalića, "Vatreni" su u nedjelju i službeno krenuli u akciju "EURO 2024. Vatrene odlikovao predsjednik Zoran Milanović. Dinamo titulu proslavio na Trgu bana Jelačića. Jakirović ostaje trener modrih.
Mark as Played
Novo istraživanje pokazalo je da konzumacija više orašastih plodova, voća i mahunarki te manje zaslađenih pića može pomoći osobama starijim od 60 godina da se osjećaju manje tjeskobno i pod stresom. Studija Sveučilišta Sunshine Coast sugerira da je mediteranska prehrana također povezana s manjim simptomima depresije.
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    White Devil

    Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.