SBS Croatian - SBS na hrvatskom

SBS Croatian - SBS na hrvatskom

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Croatian-speaking Australians. - Neovisne vijesti i priče o životu u Australiji i Australcima koji govore hrvatski jezik.

Episodes

June 5, 2023 50 mins
Pregled vijesti i aktualnih tema iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Program je emitiran uživo u ponedjeljak, 5. lipnja u 11 sati.
Mark as Played
Nedavno je u Australiji, nakon duže pauze, boravio hrvatsko-australski književnik Drago Šaravanja, koji je svoju književnu karijeru počeo početkom 1990.-ih u Sydneyu. Nekoliko romana s tematikom iseljeničkog života objavio je u Hrvatskoj, u koju se vratio prije dvadesetak godina sa suprugom Erikom nakon više od 40 godina života u Australiji. S Dragom Šaravanjom razgovarala je Marijana Buljan i na početku ga upitala zašto je svojedo...
Mark as Played
Australci svake godine bace oko 800.000 tona tekstila, uključujući odjeću, a većina završi na odlagalištu. Nove inicijative recikliranja tekstila imaju za cilj smanjiti količinu tekstila koja inače odlazi na odlagališta i podignuti svijest o ponovnom korištenju odjevnih predmeta.
Mark as Played
Hoće li novi kapetan Real Madrida biti Luka Modrić? Hrvatska reprezentacija prije odlaska na završnicu Lige nacija po papin blagoslov. U konačnici 6 medalja hrvatskih taekwondo borkinja i boraca sa Svjetskog prvenstva.
Mark as Played
June 5, 2023 9 mins
Osmero hrvatskih posvojitelja i njihova djeca vratili su se iz Zambije u Hrvatsku. Diplomati uključeni u njihovo oslobađanje svjedoče o opstrukcijama prilikom pokušaja izlaska iz Zambije. Počinje štrajk nesudačkih radnika na sudovima i u Državnom odvjetništvu; traže povišicu od 400 eura. Stariji Hrvati su nekretninama bogatiji od Nijemaca i Skandinavaca. Ipak, nemaju dovoljno novca.
Mark as Played
June 5, 2023 13 mins
Vijesti radija SBS na hrvatskom jeziku.
Mark as Played
Pregled vijesti i aktualnih tema iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Program je emitiran uživo u petak, 2. lipnja u 11 sati.
Mark as Played
Australski školski sektor odlikuje raznolikost, te građani imaju mogućnost izbora škola, u odnosnu na potrebe njihove djece, te njihove financijske mogućnosti. Uz izvrsne škole u državnom, privatnom i vjerskom sektoru, odabir prave škole može biti teška odluka za roditelje. U ovotjednom Vodiču za useljenike govorimo kako odabrati odgovarajuću školu za vaše dijete.
Mark as Played
Pristaše ustavnih promjena su se vratile na Uluru kako bi obilježile šest godina od objave izjave “Uluru iz srca” te kako bi pozvale na izglasavanje uspostave predstavničkog tijela australskih starosjedilaca u saveznom parlamentu. Povod ovog okupljanja je obilježavanje Nacionalnog tjedna pomirenja diljem zemlje. Zagovornici tvrde da je ovogodišnji događaj od posebnog značaja s obzirom na to da će se koncem godine održati referendum...
Mark as Played
June 2, 2023 11 mins
Oslobođeni Hrvati u Zambiji. Europske države štite Moldaviju. Ohrabrujući pad inflacije. Zlarinski koralj u centru pažnje. Osoba tjedna Ana Mikulek.
Mark as Played
June 2, 2023 12 mins
Vijesti radija SBS na hrvatskom jeziku.
Mark as Played
Pregled vijesti i aktualnih tema iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Program je emitiran uživo u četvrtak, 1. lipnja u 11 sati.
Mark as Played
June 1, 2023 11 mins
Vijesti radija SBS na hrvatskom jeziku.
Mark as Played
Odlične vijesti sa Svjetskog prvenstva u taekwondou u Azerbajdžanu, vaterpolisti Juga zaustavljeni u četvrtzavršnici finalnog doigravanja Lige prvaka, nastavlja se doigravanje za košarkaškog prvaka Hrvatske, zanimljivo i u Roland Garrosu.
Mark as Played
June 1, 2023 9 mins
Dvojica čelnika jugoslavenske pa onda srbijanske tajne službe osuđeni u Hagu za ratne zločine na po 15 godina zatvora. Koje su reakcije u Hrvatskoj? Proslavljen Dan grada Zagreba i dodijeljene godišnje nagrade. Nagrađeni su i najbolji udomitelji. U Saboru o amandmanima na rebalans proračuna – od njih 180 usvojen jedan, i to onaj zastupnika vladajuće koalicije. Još malo iz Zagreba – prosvjed upozorenja pred štrajk vozača tramvaja.
Mark as Played
U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske su nedavno na svojim mrežnim stranicama objavili javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2023./2024. To je bio povod za razgovor s Marijom Pušić, glasnogovornicom Ureda koja nam je, između ostalog, otkrila tko se sve može prijaviti na natječaj i do kada je rok za podnošenje prijava.
Mark as Played
Više od 110 organizacija useljeničkih i kulturnih zajednica se priprema podržati uspostavu predstavničkog tijela australskih strosjedilaca u parlamentu na nadolazećem referendumu. Oni su objavili rezoluciju kojom pozivaju sve Australce na suradnju kako bi osigurali uspješnu provedbu referenduma. No, ima i protivnika uspostave takvog tijela.
Mark as Played
This is „Easy Croatian“– a weekly podcast brought to you by SBS Croatian and the Croatian Studies Centre at Macquarie University. “Easy Croatian” is intended for those learning or wanting to brush up on their Croatian. News is written in simpler and shorter sentences and read at a slower pace. Before we move on to the feature, you will hear some of the more complex vocabulary and expressions, followed by their English translations....
Mark as Played
Pregled vijesti i aktualnih tema iz Australije, Hrvatske i ostatka svijeta. Program je emitiran uživo u utorak, 30.5.2023. u 11 sati.
Mark as Played
May 30, 2023 9 mins
Dvojica bombaša uhićena u Rijeci u istražnom su zatvoru; postavljali su bombe i iznuđivali jedan trgovački lanac i jedan lanac hotela. Završeno je saslušavanje svjedoka optužbe protiv hrvatskih posvojitelja u Zambiji. U četvrtak će biti objavljena odluka o mogućem prekidu suđenja. U ponedjeljak počinju štrajkati sudski službenici, traže povišicu od 400 eura. Hrvatska slavi Dan državnosti.
Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  CounterClock

  In order to tell the story of a crime, you have to turn back time. Every season, Investigative journalist Delia D'Ambra digs deep into a mind-bending mystery with the hopes of reigniting interest in a decades old homicide case.

  Morbid

  It’s a lighthearted nightmare in here, weirdos! Morbid is a true crime, creepy history and all things spooky podcast hosted by an autopsy technician and a hairstylist. Join us for a heavy dose of research with a dash of comedy thrown in for flavor.

  20/20

  Unforgettable true crime mysteries, exclusive newsmaker interviews, hard-hitting investigative reports and in-depth coverage of high profile stories.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.