Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit De Groene Amsterdammer en interviewt hij de betrokken journalisten. In Buitenlandse Zaken komen onze buitenlandspecialisten aan het woord over geopolitieke ontwikkelingen.
Steeds vaker komen Europese democratieën onder druk te staan. Veel mensen voelen zich machteloos tegenover de opmars van radicaalrechts: het lijkt een probleem dat niet zij, maar alleen de politiek kan oplossen. Maar is dat wel zo? Moet politiek altijd worden uitbesteed, of kunnen burgers ook zelf het verschil maken? En wat is de rol van de journalistiek?
In dit speciale drieluik van de wekelijkse podcast van De Groene Amst...
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.
In deze aflevering: Eke Krijnen over Een echte ouder (Atlas Contact, 2024).
De andere afleveringen, met gesprekken met Nikki Dekker, Meredith Greer, Marian Donner en Wytske Versteeg, zijn te beluisteren via ...
We leven in turbulente tijden. In veel landen in het Westen proberen politieke populisten de democratie naar hun hand te zetten en zelfs om te buigen tot een autocratie. In dit speciale drieluik van de wekelijkse podcast van De Groene Amsterdammer onderzoekt hoofdredacteur Xandra Schutte, bijgestaan door Gizelle Mijnlieff, in drie gesprekken hoe journalistiek te bedrijven valt in illiberale tijden—in de Vere...
Ruim honderd dagen is Trump inmiddels aan de macht. En terwijl Amerika in rap tempo transformeert, kan Europa het tempo soms maar moeilijk bijhouden, constateert hoogleraar Europese politiek Catherine de Vries.
In Historische Woorden komt twee keer een nieuw type premier aan het woord: Mark Carney in Canada en Anthony Albanese in Australië. Beiden wonnen verkiezingen door zich expliciet tegen Trump af te zet...
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.
In deze aflevering: Wytske Versteeg over Waar (Querido, 2024).
De andere afleveringen, met gesprekken met Nikki Dekker, Meredith Greer, Eke Krijnen en Marian Donner, zijn te beluisteren via groene.nl.
Produc...
Wat gebeurt er wanneer een mens zijn kennis gebruikt om een machine menselijker te maken? De ontwikkeling van artificiële intelligentie is al jaren in volle gang, en we lijken steeds meer te leven in de utopische toekomstwereld die we van het witte doek kennen. Tegenwoordig worden veelgebruikte generatieve AI-modellen getraind door miljoenen mensen. Maar wat betekent het eigenlijk om kunstmatige intelligentie te human...
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.
In deze aflevering: Nikki Dekker over Graafdier (De Bezige Bij, 2024).
De andere afleveringen, met gesprekken met Marian Donner, Meredith Greer, Eke Krijnen en Wytske Versteeg, zijn te beluisteren via groen...
Zelfs na zijn dood blijft Desi Bouterse Suriname verdelen. Hij was de sterke man van een militair regime, tien jaar lang democratisch gekozen president, en hoofdverantwoordelijke voor de Decembermoorden van 1982. Anderhalf jaar geleden werd hij veroordeeld — een mijlpaal voor de Surinaamse rechtsstaat. Maar van echte gerechtigheid kwam het niet: Bouterse verdween. Pas een jaar later werd hij teruggevonden. Dood.
Onderzoeksp...
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.
Deze aflevering: Marian Donner over Rooksignalen (Das Mag, 2024). In de andere afleveringen, te beluisteren via groene.nl, zijn Nikki Dekker, Meredith Greer, Eke Krijnen en Wytske Versteeg te gast.
Productie: Gizelle Mijnlieff...
In de Verenigde Staten moeten progressieve wetenschappers hun koffers pakken. Onder het regime van Trump is geen ruimte voor kritische geesten: kennis moet zich voegen naar zijn ideologie. Waar de meeste kennisinstellingen zich gewillig naar zijn wil schikken, komt Harvard als een van de weinigen openlijk in verzet. Hoe almachtig is dit nieuwe machtsspel van Trump werkelijk? En wat betekent het voor de Europese wetenschap?
...
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.
In deze aflevering: Meredith Greer over Bedenktijd (De Bezige Bij, 2023).
De andere afleveringen, met gesprekken met Nikki Dekker, Marian Donner, Eke Krijnen en Wytske Versteeg, zijn te beluisteren via groe...
In 2016 sluiten de deuren van het AZC Crailo. Voor velen – zowel asielzoekers als vrijwilligers – betekent dit het einde van een bijzondere periode. Inwoners komen in actie en verzetten zich tegen het besluit. Nu, bijna tien jaar later, lijken we mijlenver verwijderd van waar we toen stonden. “Nee, hier geen AZC” is inmiddels een vertrouwde uitspraak in het Gooi.
Yaghoub Sharhani, oud-bewoner van Crailo, kijkt terug op zijn...
Al meerdere keren aangekondigd, en nu werkelijkheid: Trumps handelsoorlog is definitief begonnen, en de Amerikaanse president lijkt vastbesloten die vol te houden. Groene-medewerker Diederik Baazil belicht vanuit Tokio de reactie van Aziatische landen en vraagt zich af of het einde van Amerika’s dominante positie in zicht is.
In Historische Woorden klinkt een verontwaardigde Marine Le Pen, die na een gerechtelijke...
In een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste, maar soms vecht ze terug. Zo’n drie jaar geleden ontdekten Oekraïense militairen een massaslachting in het verwoeste Boetsja. Fotojournalisten deelden de gruwelijke beelden met de wereld, en Rusland leek al snel de evidente dader. In reactie hierop begon Rusland echter met het construeren van een alternatieve werkelijkheid. Zo ontstond een strijd om het narratief en begon de w...
Orthodox-christelijke organisaties zijn nog altijd actief betrokken bij de steun aan Israëls illegale nederzettingen. Uit onderzoek van Investico blijkt dat deze christelijke weldoeners zelfs bereid zijn financiële steun te verlenen voor de levering van wapens. Gedreven door de Bijbelse overtuiging dat het land door God aan de joden is beloofd, zien zij het als hun taak om hieraan bij te dragen. Deze steun is echter in str...
Iedereen kent wel iemand met long covid. Honderdduizenden Nederlanders kampen ermee. Hoewel sommige patiënten ernstige, chronische klachten ervaren, wordt long covid door deskundigen én ondeskundigen vaak nog weggezet als een psychische aandoening. De eerste klinieken hebben inmiddels hun deuren geopend, maar maatschappelijke aandacht en erkenning komen maar moeizaam van de grond. Hoe kan dat?
Journalisten Linda Samplonius ...
Zit er een strategie achter Trumps wilde geschut met handelstarieven? Economisch historicus Nicholas Mulder acht het mogelijk dat de regering-Trump een nieuw economisch regime wil afdwingen, gebaseerd op een goedkopere dollar. Maar misschien is er simpelweg sprake van economische zelfverminking door de Verenigde Staten.
In Historische Woorden klinkt Rodrigo Duterte, die door de huidige Filipijnse regering werd uitgeleverd ...
Kun je in Nederland nog je recht halen wanneer je tegenover de staat komt te staan? Je portemonnee en je postcode blijken hiervoor bepalend.
Wie onvoldoende geld heeft om zelf een advocaat in te schakelen, is aangewezen op sociale advocaten. Maar dat blijkt een uitstervende beroepsgroep te zijn, vooral door onderbetaling en gebrek aan opvolging. De helft van deze advocaten gaat de komende jaren met pensioen, terwijl jonge a...
Retreats zijn populairder dan ooit. De aanbieders variëren van erkende professionals tot zelfverklaarde deskundigen die deelnemers niet alleen zelfontplooiing, maar ook genezing van ziekte, depressie of verslaving beloven. Maar niet iedereen keert bevrijd huiswaarts—sommigen komen juist terug met verergerde psychische klachten. Waar gaat het mis?
Onderzoeksplatform Investico onderzocht samen met BOOS van BNNVARA de ri...
Harmen is terug in Nederland en blikt terug op zijn reis naar West-Michigan. Natuurlijk doet hij dat niet alleen, maar samen met niemand minder dan Bart Brandsma, de polarisatie-expert bij uitstek. Bart heeft de podcast met aandacht beluisterd, en nu is het tijd voor Harmen om te horen hoe hij het ervan af heeft gebracht.
Heeft hij écht geluisterd? Is er sprake van depolarisatie tussen Harmen en zijn familieleden? En ...