NRC Vandaag

NRC Vandaag

Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adèr. Zie meer over Vandaag op NRC.nl

Episodes

May 31, 2024 18 mins

Huiszoekingen in het Europese Parlement deze week maken duidelijk dat er stevige verdenkingen zijn van Russische beïnvloeding door een medewerker van de Nederlandse Marcel de Graaff, Europarlementariër voor Forum voor Democratie. Maar ook andere Europarlementariërs worden hiervan verdacht. Wilmer Heck volgt deze zaak op de voet. Hoe diep heeft Rusland zich gemengd in de Europese verkiezingen van volgende week?


Gast: Wil...

Mark as Played

Welke levens gaan schuil achter de actualiteit? Over wie gaat het nieuws? En welke denkbeelden vormen de wereld van nu? Iedere zaterdag brengen de makers van vandaag die wereld een beetje dichterbij.


Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.


Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19...

Mark as Played

Zes weken lang kon in India gestemd worden voor de parlementsverkiezingen van de grootste democratie ter wereld. Het land doet er alles aan om iedereen naar de stembus te krijgen - en de stembus naar iedereen, ziet correspondent Lisa Dupuy. Toch is de democratie onder premier Modi steeds verder in de verdrukking gekomen. Gaan deze verkiezingen daar wat aan veranderen?


Gast: Lisa Dupuy

Presentatie: Floor Boon

Redactie...

Mark as Played

Gistermiddag werd eindelijk de nieuwe kandidaat-premier van Nederland aangekondigd: Dick Schoof. Binnen Den Haag een bekend gezicht. Hij wordt gezien als hoeder van de democratische rechtsstaat, zonder politieke kleur. Redacteur Mark Lievisse Adriaanse vraagt zich af of Schoof een rode lijn durft te trekken als de politieke wensen met die rechtsstaat botsen.


Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalist...

Mark as Played
May 28, 2024 20 mins

Volgende week stemt Europa voor een nieuw Europees Parlement. Door de Russische invasie in Oekraïne is defensie een van de belangrijkste thema’s. Steven Derix ging kijken bij een grote NAVO-oefening, waar ook Nederland aan meedoet en maakt de balans op. Is Europa voorbereid op oorlog?


Gast: Steven Derix

Presentatie: Floor Boon

Redactie: Nash Keller 

Montage: Bas van Win



Heeft u vragen, suggesties of ideeën over...

Mark as Played

Opvallend veel klanten van de onlinebank bunq verloren de afgelopen maanden hun spaargeld door een oplichterstruc. Stijn Bronzwaer sprak met 28 slachtoffers die ondanks vele pogingen contact te leggen met bunq - en tot hun grote woede - zelden reactie kregen van de bank. Wat is er aan de hand?

Gast: Stijn Bronzwaer

Presentatie: Floor Boon

Redactie: Mila-Marie Bleeksma, Liz Dautzenberg

Montage: Marco Raaphorst

Coördinatie: Henk ...

Mark as Played

Grote kans dat opnieuw een Golfstaat met twijfelachtige reputatie het WK voetbal binnenhaalt: Saoedi-Arabië. Voor kroonprins Mohammed bin Salman is sport cruciaal om zijn macht veilig te stellen. „Achter die façade gaat een politiestaat schuil.”

Gast: Joris Kooiman

Stem & Productie: Jan Paul de Bondt

Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven

Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze om...

Mark as Played

Al twintig jaar verkopen de Toppers de Amsterdamse Johan Cruijff Arena uit. Ook dit weekend kun je terecht bij het grootste over de top meezingfeest van Nederland. Arjen Ribbens volgde de voorbereiding achter de schermen en kwam erachter wat dit fenomeen tot zo’n groot succes maakt.

Gast: Arjen Ribbens

Presentatie: Floor Boon

Redactie: Ilse Eshuis, Nina van Hattum en Ignace Schoot

Montage: Michiel van Poelgeest

Coördinatie: Hen...

Mark as Played

Deze week werd bekend dat het internationaal Strafhof een verzoek heeft gedaan om zowel leiders van Israël als Hamas te vervolgen. Daar komt nog bij dat steeds meer landen Palestina als onafhankelijke staat erkennen. Maar dit levert de Palestijnen zelf vooralsnog weinig op, ziet buitenlandredacteur Derk Walters.

Gast: Derk Walters

Presentatie: Gabriella Adèr

Redactie: Anna Korterink, Liz Dautzenberg & Nina van Hattum

Monta...

Mark as Played

Een week na de moordaanslag op de Slowaakse premier Robert Fico zijn er grote zorgen in het land. Om de gezondheid van de premier, maar ook over de politieke toekomst van Slowakije. Correspondent Mark Middel vraagt zich af wie er de schuld gaat krijgen van deze moordaanslag en hoe dat de verhoudingen in het land nog verder op scherp zal zetten.


Gast: Mark Middel

Presentatie: Egbert Kalse

Redactie: Nash Keller, Esmee Dirks...

Mark as Played

In vier jaar tijd zag correspondent Nina Jurna Venezuela veranderen van een land in humanitaire crisis naar een land met de uitstraling van het welvarende Dubai. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Wat schuilt er achter deze overvloed aan luxe?

Verder lezen? Wie dollars heeft en de politiek vermijdt, heeft best een goed leven in Venezuela.

Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar ...

Mark as Played

In IJmuiden woedt een drugsoorlog. Een ongekende geweldsexplosie houdt de havenplaats sinds het najaar van 2023 in z’n greep. Verslaggever Bram Endedijk sprak de afgelopen maanden met mensen binnen de gemeente en politie, en wilde weten: hoe kon de rust in IJmuiden zó verstoord worden? 


Gast: Bram Endedijk

Presentatie: Egbert Kalse

Redactie: Esmee Dirks & Ilse Eshuis

Montage: Jan Paul de Bondt

Foto: Bram Petraeus

<...

Mark as Played

Bijna zes maanden na de verkiezingen presenteerden PVV, VVD, NSC en BBB gisteren een akkoord. Daarmee zal de PVV gaan regeren én komt een radicaal-rechtse partij voor het eerst in het centrum van de macht. Chef van de politieke redactie Pim van den Dool vertelt wat er in het akkoord staat. Welke plannen heeft het nieuwe kabinet?

Gast: Pim van den Dool

Presentatie: Floor Boon

Redactie: Esmee Dirks, Ignace Schoot & Nina van...

Mark as Played

In het hele land protesteren studenten deze week tegen de oorlog in Gaza. Sjoerd de Jong was bij de Universiteit van Amsterdam en zag hoe een vreedzaam protest uitmondde in gewelddadigheid en vernieling. Wat willen de studenten precies?

Gast: Sjoerd de Jong

Presentatie: Gabriella Adèr

Redactie: Nina van Hattum

Montage: Jennifer Pettersson

Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven  


Heb je vragen, suggesties of ideeë...

Mark as Played

In de coronacrisis kwamen ze op: de flitsbezorgers. Investeerders staken miljarden in deze start-ups, die beloofden de supermarktwereld op z’n kop te zetten. Verslaggever Stijn Bronzwaer ziet dat er vier jaar later van die belofte weinig meer over is, nu ook Getir en Gorillas uit Nederland vertrekken. Hoe kon deze hype zo snel tot een einde komen?


Gast: Stijn Bronzwaer

Presentatie: Egbert Kalse

Redactie: Ignace Schoot

Mont...

Mark as Played

Wie in Nederland bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining wil volgen komt al snel uit bij Lyceo. Het bedrijf heeft inmiddels duizenden studenten voor zich werken, die soms niet gekwalificeerd blijken om les of bijles te geven. Verslaggever Danique Leenstra dook in de werkwijze van Lyceo en ontdekte dat het bedrijf handig inspeelt op de crisis in het onderwijs.

Gast: Danique Leenstra

Presentatie: Egbert Kalse

Redactie: Mi...

Mark as Played

De voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Parijs zijn in volle gang. Sportredacteur Sam de Voogt stapte op de fiets om met de opmeter van het marathonparcours mee te rijden. De stad doet zijn best om zich van zijn mooiste kant te laten zien tijdens de Spelen, maar er zijn ook zorgen.


Gast: Sam de Voogt

Presentatie: Egbert Kalse

Redactie: Nash Keller & Nina van Hattum

Montage: Marco Raaphorst

Coördinatie: Henk Ruig...

Mark as Played

Hoe leuk is oneindig leven? Wat doet dat met onze perceptie van tijd? Een tentoonstelling in Basel zet je erover aan het nadenken.

Gast: Hans Steketee

Stem en montage: Jan Paul de Bondt

Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven

Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via

ombudsman@nrc.nl

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië o...

Mark as Played

Een evacuatiebevel, aanhoudende luchtaanvallen en de inname van de Rafah-grensovergang. Deze week lijkt Israël begonnen te zijn aan een grondoffensief in Rafah, ondanks internationale druk en een onderhandeling over een staakt-het-vuren. Voor de 1,4 miljoen mensen in Rafah is het nergens veilig, ziet correspondent Lucia Admiraal.

Gast: Lucia Admiraal

Presentatie: Gabriella Adèr

Redactie: Nina van Hattum, Liz Dautzenberg

Montag...

Mark as Played

Het is de week van het Eurovisie Songfestival. De deelname van Israël zorgt dit jaar voor grote verdeeldheid. Mediaredacteur Wilfred Takken vertelt dat de organisatie probeert het festival apolitiek te houden. Maar lukt dat ook? 


Gast: Wilfred Takken

Presentator: Egbert Kalse

Redactie: Suzan Yücel

Opname: Misja van Waterschoot


Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsma...

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    White Devil

    Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.