Popnördspodden’s Podcast

Popnördspodden’s Podcast

En Podd som handlar om allt och lite till som du velat veta om musiken på 60 talet. Vi gräver ner oss i allt från stort till smått när det gäller musiken och artisterna

Episodes

February 8, 2024 83 mins

Vita indianer, bambuskott och spagetti.

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för 18:e gången gör nedslag i 60-talets Pop-Stockholm styr man kosan till söderförorten Huddinge. Här samsas lokala storsångare som Mikael Rickfors och Tommy Körberg med utsocknes profiler som Hans Edler, Leif Bigert och Curt Jalmo i en enda salig röra. Under färden får vi stifta bekantskap med så där lagom okända grupper som Palmes, Lay Abouts, White Ind...

Mark as Played

Årets bästa låtar ur ett popnördsperspektiv.

När det är dags för Ulf Henningsson och Åke Eriksson att summera det gångna året vänder de varsamt på varenda sten - även de som råkar rulla undan - för att på sedvanligt sätt nå en nördighet som sällan skådats någon annanstans. Som vanligt blir det en hisnande blandning av musik av de mest skilda slag.

På bilden: The Triptides från Los Angeles.

Mark as Played
December 14, 2023 79 mins

Stoppa musiken, vi ska på bingo!

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för 17:e gången ger sig ner i Stockholms underbara popvärld blir det Lee Kings för hela slanten, med en minutiös granskning av sällan skådat slag. Även med Popnördspoddsmått mätt!

På bilden: Lee Kings superobskyra rullbandsversion av 2.a LPn Bingo.

Mark as Played
November 9, 2023 84 mins

Svenskt rekord i röriga medlemsbyten.

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för 16:e gången ger sig ut i Pop-Stockholms förunderliga värld får de verkligen hålla i hatten när en orkan av fakta om oändliga medlemsbyten virvlar runt dem.

Programmet fokuserar på Falcons, Customs och Adventures, tre band där dörrarna för medlemscirkulation tydligen stod ständigt öppna och gav en avsevärd mängd avknoppningar.

Här får vi möta storheter so...

Mark as Played
October 12, 2023 76 mins

Meet Mr Dynamite.

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för 15:e gången ger sig ut i sextiotalets Popstockholm får de med sig ett sprängfullt program hem om allas vår "Rock-Jerka", nämligen ingen mindre än Jerry Williams!

Det blir allt från företeelsen "sidledes halvböj" till fonografrullar och ett livsavgörande frisörsalongsmöte. På vägen stiftas bekantskap med relativa doldisar som Ingvar Wahlberg, Jean Kurenkoff, Erik Fernström o...

Mark as Played
September 14, 2023 82 mins

Pop, turister och bilolyckor. 

Efter att Ulf Henningsson och Åke Eriksson tidigare besökt Madrid och Barcelona är det nu äntligen dags för resten av Spanien att få komma till tals när den yttersta essensen av det spanska sextiotalet ska vaskas fram. 

En lite oväntad, och inte så lite skrämmande, upptäkt duon gör under programmets gång är hur oerhört farligt det verkar ha varit att färdas i bil för de spanska 60-talsbanden. 

Möt Los...

Mark as Played
August 10, 2023 71 mins

Los Barcelonian Garaginos.

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson gör sin andra resa till det spanska 60-talets unika popvärld stannar de till i Barcelona och tusan vad det röjdes loss (eller säger man Los?) i garagen där!

Möt Los Cheyenes, Los Gatos Negros, Los No, Los Polares, Los Sirex, Los Watt, Los Mustang, Los Nivram, Los Go-Go, Los Faros, Los Pájaros Locos, Los Tiburones, Dúo Dinámico och Lone Star.

På bilden Los Salvajes från...

Mark as Played
July 13, 2023 64 mins

Är det extra smör i det Madridska garaget?

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson oväntat beger sig till Sydeuropa för att kolla in poplivet i den spanska huvudstaden gör de en rad fascinerande upptäckter.

Jodå, där fanns ett sjudande popliv på 60-talet, trots General Francos militärdiktatur. Möt Los Estudiantes, Los Pekenikes, Juan y Junior, Los Flecos, Micky y Los Tony's, Los Botines, Los Shakers, Los Pasos, Pop Tops, Los Grimm, Lo...

Mark as Played

Olga, Efel och Europa.

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för 14:e gången traskar runt bland gränderna i 60-talets Pop-Stockholm är det på den sanne entreprenören Åke Gerhard och hans bolag som fokus är inställt.

Här hittar vi dom som fick finna sig i att smyga runt i Hep Stars mäktiga skugga: Rowing Gamblers, Fools, Vat 66, Nilla & The Music Men, Hasse Gedda & The Sick Pops, Pete Proud, Hazze Hep och Black Birds. Undantaget är E...

Mark as Played

Studiotwist. 

Denna gång är det dags för Ulf Henningsson och Åke Eriksson att lyfta på locket till en ganska vanlig företeelse under de första åren på 60-talet: 

Det handlar om skivor gjorda av oftast anonyma studiomusiker som gavs ut under diverse olika fantasieggande namn. Vad sägs om Climbers, Rocking Jupiters, Popcorns, Lurch's och Skibums? Det är bara att twista loss! 

På bilden: Runestones från Stockholm.

Mark as Played
April 13, 2023 70 mins

Jösses, jösses, yeah! 

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för fjärde och sista gången gör ett nedslag i det danska 60-talet är det dags för även de något mindre etablerade grupperna att få komma till tals. Och det gör dom med besked! 

Hur ofta får man höra Shadderhands, Moondogs, Weedons, Some Kind, Stomps, Baronets, Danish Sharks, Stoneagers och Dave Keene i svenska program? Rätt sällan, eller hur? 

Dessutom Sverigebekanta namn ...

Mark as Played
March 9, 2023 60 mins

Köttätande rosor och brinnande hitmakare.

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för tredje gången besöker Köpenhamn blir det allt från tysk surf till högkulturell rock. De träffar vi på storheter som Savage Rose, Hitmakers, Burnin' Red Ivanhoe och Beefeaters, med stjärnor som Peter Thorup och Annisette. Det mesta, förvånande nog, under överinseende av schlagerkungen Johnny Reimar.

På bilden: Beefeaters från Köpenhamn.

Mark as Played
February 9, 2023 79 mins

Konsten att byta medlemmar med varandra.

Nu när Ulf Henningsson och Åke Eriksson har kommit upp i dussinet avsnitt om huvudstadens frenetiska popliv på 60-talet riktas intresset mot Violents och Moonlighters, två band där dörrarna till medlemsbyten stod ovanligt öppna.

Det blir en vindlande resa som tar oss till Tyskland, Alperna, Mexiko, Indien och Algeriet!

På bilden: Moonlighters från Stockholm.

Mark as Played
January 12, 2023 64 mins

Den franska holmgångens två ansikten.

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson anländer till Stockholm för elfte gången tar de avstamp på Lidingö och sedan utspelar sig en fascinerande historia av ett sällan skådat slag med vindlande stickspår åt de mest oväntade håll: Här får vi bland annat möta kravattkungen som stoppade Hugh Hefner, lära oss vilket inflytande Rank Xerox marmortrappa fick för svensk pop samt stifta bekantskap med bå...

Mark as Played
December 8, 2022 57 mins

Årets låtar ur ett popnördsperspektiv.

Ulf Henningsson och Åke Eriksson vill vara lite moderna och återvänder traditionsenligt till samtiden en stund för att leta fram "årets hetaste wax", eller vad det nu är man säger nuförtiden?

Som vanligt diskuteras och spelas musik från alla möjliga (och omöjliga) stilar och härstamningar. Vad är egentligen statusen för rockmusiken 2022, undrar duon och uppmanar vädjande: Stöd din lokale roc...

Mark as Played
November 10, 2022 65 mins

Mespop och gitarrgiganterna.

För fjärde gången gör Ulf Henningsson och Åke Eriksson ett nedslag i den engelskspråkiga popmusiken från 1970. De har begett sig till huvudstaden och slår ett slag för en musikstil som, föga uppskattad, länge levt i skymundan, men som på senare år så smått börjat få den aktning den förtjänar, nämligen mespop!

Här får vi följa de första stapplande stegen från två av den svenska popmusikens verkliga storf...

Mark as Played
October 13, 2022 66 mins

Sollentunagänget och Sveriges första popskiva.

Efter att redan ha ägnat två program åt Sollentunas hjältar, Ola & The Janglers, är Ulf Henningsson och Åke Eriksson fortfarande kvar på plats i denna Stockholmsförort och gör den ena poparkeologiska upptäckten efter den andra!

Denna gång är det Hi-Balls, Shivers och Night Caps som är i centrum. Självklart blir det rejäla djupdykningar ner i nördigheternas allra djupaste vatten. Man sk...

Mark as Played
September 15, 2022 69 mins

Ormtjusarinnans son och gräddigt doftande blomster. 

När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för andra gången sätter tänderna i det danska sextiotalet, eller tressene som det heter där, får de sig till livs några rejäla munsbitar med ingredienser av de mest skilda slag: 

Här finns allt från sjömannen som seglade in på ett bananskal och blev rock-kung, till märkliga sammanträffanden med Hep Stars och hur Donovan snodde sin egen låt. 

S...

Mark as Played
August 18, 2022 59 mins

Dejliga slickepinnar från andra sidan sundet.  Dags för Ulf Henningsson och Åke Eriksson att ta sig an det danska sextiotalets pop med sedvanlig iver och frenesi.  Den röd-vita tråden i detta avsnitt är nog de många olika, ibland smått förbryllande, kopplingar dessa artister hade till Sverige.   På bilden: The Lollipops från Köpenhamn. 

Mark as Played

Färgglada svulstigheter och bubblande tuggummi.

När Popnördspoddarna Ulf Henningsson och Åke Eriksson för andra gången tar sig an storfräsarna Ola & The Janglers har de satt startskottet till årsskiftet 1966-67. Allt är uppåt för bandet, en långfilm är på gång och stor Englandslansering ligger runt hörnet.

Vad som sedan sker är en veritabel bergochdalbana av fram- och motgångar, berättad i sedvanlig ultranördig stil med massor av m...

Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  BG2Pod with Brad Gerstner and Bill Gurley

  Open Source bi-weekly conversation with Brad Gerstner (@altcap) & Bill Gurley (@bgurley) on all things tech, markets, investing & capitalism

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  The Breakfast Club

  The World's Most Dangerous Morning Show, The Breakfast Club, With DJ Envy, Jess Hilarious And Charlamagne Tha God!

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.