Pagony Podcast

Pagony Podcast

Minden szerdán 20.00-kor új beszélgetéssel várunk gyerekekről, kamaszokról, szülőségről, irodalomról, írásról, mesékről, felnövésről az élet legfontosabb kérdései mentén! A meséktől a felnövésig című epizódokban Vinczellér Katalin a kortárs magyar gyerek- és kamaszirodalom népszerű szerzőivel és illusztrátoraival fog beszélgetni életről és irodalomról. Az altatás után, elalvás előtt című epizódokban Hajdu Zsanett állandó vendége Szél Dávid pszichológus lesz – így folytatódik a pandánia alatt futó közkedvelt Altatás után, elalvás előtt című beszélgetéssorozat, amelyben továbbra is a legfontosabb témákon keresztül közelítünk a pszichológia és a gyerekkönyvek metszéspontjához, miközben az eddig legnépszerűbb műsorok is visszahallgathatóak lesznek. Tarts velünk!

Episodes

June 22, 2022 62 min

"Én nem szeretném, hogy az olvasóm nyugodtan tudjon hátradőlni."

"Semmi sem biztonságos a regényemben."

"Az igazi szeretet szabaddá teszi mindkét felet."

Share
Mark as Played

2020 nyarán Hajdu Zsanett beszélgetett Szél Dávid pszichológussal az Altatás után, elalvás előtt című facebook live beszélgetéssorozat részeként.

A téma körüljárása során megnéztük, miként jelennek meg a különféle családi helyzetek a gyerekkönyvekben, mikor milyen mese hallgatása, könyv olvasása segíthet oldani a rossz érzéseket!

Tarts velünk!

Share
Mark as Played
"Mindenki ugyanazt a küzdelmet járja meg." "Bár én nem ismertem személyesen Mozartot, de azt gondolom, neki sem volt könnyebb."

"A rangsorolásnak nincs értelme."

Schwechtje Mihály színházi- és filmrendező, forgatókönyvíró, író. Kérdésekkel teli és tisztán gondolkodó, érzékeny ember.

Share
Mark as Played
Mi kell a gördülékeny iskolakezdéshez? Miket erősíts meg a gyerekedben? Hogyan vértezd fel saját magad a nehézségekre? Mitől lesz valaki "iskolaérett"? A Pagony kiadó és Szél Dávid gyermekpszichológus, az Apapara blog és könyv szerzőjének beszélgetős élő adásaiból minden kiderül!

Ez a beszélgetés 2. része, kezdd itt a műsort!

Share
Mark as Played
Akik már ismerik Nényei Pált, nem fognak meglepődni, hogy mennyi itt a meglepetés. Akik még nem, egy új világot fedezhetnek fel. "Alalpvetően modoros ember vagyok, nagyon erőteljesen valamilyen, amit csinálok."

"Halálközeli állapotba kerülök, ha elkezd valaki módszertani előadást tartani."

"Az igazi kapcsolatra az emberek között csak a művészet adhat lehetőséget."

Share
Mark as Played
"A tanárság teljes embert kíván és az írás is ilyen tevékenység."

"Az iskola zárt világát nagyon nehéz kinyitni a külvilág felé."

"Nagyon sokkoló volt az az élmény, hogy milyen sok problémájuk van, és mennyi stressz éri a gyerekeket minden nap, és milyen sok szorongás van bennük."

Share
Mark as Played

Mi kell a gördülékeny iskolakezdéshez? Miket erősíts meg a gyerekedben? Hogyan vértezd fel saját magad a nehézségekre? Mitől lesz valaki "iskolaérett"?

A Pagony kiadó és Szél Dávid gyermekpszichológus, az Apapara blog és könyv szerzőjének podcastjéből minden kiderül!

Share
Mark as Played
"Merni elbizonytalanodni, merni gyengének lenni, megengedni azt, hogy most nem tudom, mi van." "Ijesztő belegondolni abba, hogy valójában mennyire nincs kontrollunk az úgynevezett sorsunk felett."

Laboda Kornél rendező, színész, dramaturg, író, és gondolkodó, érzékeny ember. Izgalmas és érdemes belevonódni a világába. 

Share
Mark as Played

Előző beszélgetésünket folytatjuk a szobatisztaság, ágytisztaság, a fizikai és lelki elengedések kapcsolatairól. 

Miként kapcsolódnak a gyerekkönyvek és a gyermekpszichológia? Milyen fontos témák, problémák, kérdések, örömök és nehézségek határozzák meg a gyerekek és a szülők mindennnapjait?

Hallgassátok meg a Pagony kiadó és Szél Dávid gyermekpszichológus, az Apapara blog és könyv szerzőjének beszélgetős élő adását kéthetente feln...

Share
Mark as Played
"Keresem az olyan kalandokat, amelyekben elveszettnek érezhetem magam."

"Az állatkert az a hely, ahol teljesen el tudok lazulni. Nagyon inspiratív környezet."

Hogy lesz valaki építészmérnökből a prezi designerségen keresztül játéktervező és könyvíró? Hogy fér még egymással racionalitás és véletlen? Miért nem érdemes rágörcsölni a dolgokra? Érdemes odafigyelni  arra, amit Bojti Anna mond!

Share
Mark as Played
  Miként kapcsolódnak a gyerekkönyvek és a gyermekpszichológia? Milyen fontos témák, problémák, kérdések, örömök és nehézségek határozzák meg a gyerekek és a szülők mindennnapjait?   Hallgassátok vissza a Pagony kiadó és Szél Dávid gyermekpszichológus, az Apapara blog- és könyv szerzőjének beszélgetését!   Témánk a szobatisttaság, ágytisztaság, a fizikai és lelki elengedések kapcsolatai.
Share
Mark as Played
"A bambulós kisfiúból egy bambulós felnőttet sikerült felépítenem kőkemény munkával." "Ezek a "Jé, milyen érdekes dolgok" legalább annyira fontosak nekem, mint maga a sztori." A bambulás miért fél egészség? És miért tök mindegy, hogy merre megyünk, hova tartunk?Vagy persze mégsem mindegy?Hogyan lehet valami egyszerre vidá, humoros, szórakoztató, és közben melankolikus, elgondolkodtató, filozofikus? Dániel An...
Share
Mark as Played
March 23, 2022 82 min
2020 nyarán a jó és rossz esti rutonokról, altatásról, elalvásról beszélgettünk Szél Dávid pszichológussal, az Apapara blog szerzőjével. Derítsük ki, milyen egy jó esti mese, és figyeljetek arra, mi az, ami nem könnyíti meg sem a gyereknek, sem a felnőttnek az estéket!
Share
Mark as Played
"Én viszonylag könnyedén tudok beszélni a halálról, de gyorsabban zavarba jövök, ha a szexualitásról kérdeznek." "A kisherceg a maga bűbájosságával keményen rossz üzeneteket terjesztett." Mik ezek a keményen rossz üzenetek? Ki a felnőtt? Mitől lesz kompetens valaki a saját életében? És hogyan lehet a halálról viszonylag könnyedén beszélni? Mindez, és még sok más kérdés és arra adott válaszok hangzanak el ebben a ren...
Share
Mark as Played
March 9, 2022 82 min

Hogyan (ne) beszélj a háborúról gyerekekkel?

Rengeteg segítő írás, poszt jelent meg a múlt időszakban arról, miként beszéljünk a gyerekekkel a háborúról. Ezeket fogjuk értelmezni, átgondolni, valamint megnézzük, vannak-e olyan könyvek, amik segítik a gyerekeket, hogy jobban megértsék vagy elfogadják az eseményeket.

Hajdu Zsanett, a Pagony kiadó munkatársa Szél Dávid pszichológussal beszélgetett élő adásban. 

Ha lemaradtatok, hallga...

Share
Mark as Played
"Ma különcnek lenni nem is olyan extra." "Nagyon erős hitem van abban, hogy az emberiség képes megoldani dolgokat, de abban sokkal kisebb, hogy meg is fogja." Rojik Tamás író beszél arról, miért Villon a legnagyobb punk a világirodalomban, miért nyomasztja magát a globális ökológiai válságot továbbgondoló disztópiák írásával, miért olvas olyan dolgokat, amiktől émelygést érez. És persze arról, hogy mi olyan vonzó és...
Share
Mark as Played
February 23, 2022 47 min

Tolerancia, másság és elfogadás – Hajdu Zsanett 2020-ban beszélgetett élő adásban Szél Dávid pszichológussal, az Apapara blog és könyv szerzőjével arról, milyen egy érzékenyítő könyv, van-e létjogosultsága a program könyveknek, miként jelennek meg gyerekek, anyák, apák, nők, férfiak, családok, kicsik és nagyok különböző szerepekben a gyerekkönyvekben?

A beszélgetésben megismerhetitek Elmert, Vagánybaglyot és egy-egy Abszolút-könyve...

Share
Mark as Played
“Nincs olyan író, aki nem saját magát írja.” "Nekem az írás olyan, mint a szörfösnek a hullám. Ha fel tudsz rá pattanni, akkor iszonyúan hasítasz.” Berg Judit nemcsak az egyik legnépszerűbb kortárs magyar gyerekkönyvszerző, hanem mindenre kíváncsi, kvantumfizikát olvasó, négy gyereket nevelő, az élet mindennapjait intenzíven megélő hús-vér ember. Mesél a nagy kudarcokról, elakadásokról, felismerésekről és az alkotói folyamat sa...
Share
Mark as Played

Altatás után, elalvás előtt – Családi minták – Miként öröklődnek a családi minták? Hogyan csípjük fülön a transzgenerációs helyzeteket? Miként ne örökíts tovább rossz mechanizmusokat?

Szél Dávid pszichológussal Hajdu Zsanett beszélgetett.

Share
Mark as Played
“Nagyon szeretem Katona Józsefet, mert a sorsunkban hasonlóságokat láttam mindig is: egyrészt hogy neki nem jött be az írás, és ez az egész frusztráció, ami velem is történt, az vele is megtörtént, csak ő végül feladta…”

Szabó Bori viszont nem adja fel. Sok humorral és (ön)iróniával mesél gyerekkoráról, a traumafeldolgozás építő mivoltáról, írói módszeréről, tanári tapasztalatairól, és a kortárs magyar irodalmi és színházi életről.

Share
Mark as Played

Popular Podcasts

  Will Ferrell reprises his role as Ron Burgundy in the world-famous Ron Burgundy Podcast! Each episode has a different theme in which Ron engages in conversation with another notable person on the topic at hand. In true Ron Burgundy fashion, these conversations have a tendency to go off the rails, and we find out things about people we never knew we wanted to know. Join America’s favorite Anchorman, continuing to delight audiences with the comical musings of Ron Burgundy – and leave them wanting more!

  Dateline NBC

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  The Bobby Bones Show

  Listen to 'The Bobby Bones Show' by downloading the daily full replay.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2022 iHeartMedia, Inc.