De Oostpodcast

De Oostpodcast

Van en voor wijkgemeente de Oostpoort in Gouda. Met deze podcast krijgen gemeenteleden een podium waardoor we hem of haar beter leren kennen. We zoeken de onderlinge verbinding maar niet dezelfde mening. Door te luisteren naar elkaar hopen we geïnspireerd te raken en verder te groeien als lichaam van Christus in alle seizoenen van ons leven.

Episodes

August 7, 2022 29 min

We vieren dit jaar Gouda 750. Een feest voor elke gouwenaar. Een goede reden om burgermeester Pieter Verhoeven te bezoeken, te feliciteren en met hem in gesprek te gaan. We praten over hoe het is om burgermeester te zijn, de mooie en de moeilijke kanten van zijn beroep en wat zijn geloof voor hem betekent.

Share
Mark as Played

Een leuke en gezellige quiz voor in de zomer (vakantie). Vijf rondes over zomerweetjes, lekkernijen, vakantie, gebeurtenissen en natuurlijk muziek.  Gezellig om te spelen met vrienden of familie in de achtertuin of op de camping.  Veel speelplezier!

Share
Mark as Played

We praten met onze wijkpredikant Gerben en de voorzitter van de kerkenraar Dick over het (nieuwe) beleid rondom LHBT. Na de kerkdienst en gemeenteavonden over dit thema zijn we benieuwd naar de reacties. Daarnaast gaat het gesprek over hoe het beleid tot stand is gekomen, de inhoud, hoe we de eenheid bewaren en hoe verder.

Share
Mark as Played

Na onze oproep in de Oostpoort app om als jongere met ons in gesprek te gaan reageerde Thijs en Levi enthousiast. Met hen zitten we aan tafel.

Het is pittig voor kerken om jongeren aan zich te binden. De PKN verliest landelijk jaar na jaar zo'n 60.000 leden waarvan meer dan de helft op betrekkelijk jonge leeftijd afscheid neemt van de kerk. Doen we als kerk genoeg om onze jongeren binnenboord te houden en jongeren met geloofs- ...

Share
Mark as Played

We praten met de vertrouwenspersonen van PKN Gouda Herma en Pieter. Het thema is Veilige Kerk. Een urgent thema! Ook in de kerk komen grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik voor. We praten over dit thema en veiligheid in de gemeente. Hoe creëren we goede randvoorwaarden om veilig kerk te zijn en het onderwerp bespreekbaar te maken. 

Onno en René praten na dit gesprek door met Gerben over (niet) gezien worden in de gemeente...

Share
Mark as Played

Onno en Caroline (die voor een keertje René vervangt) praten met Anita en Theo. Zij zijn beiden actief betrokken bij diaconale projecten rondom vluchtelingen. Anita is coördinator van het maatjesproject en Theo is diaken en voorzitter van het cluster Kerk & Vluchteling. 

We praten over de projecten, activiteiten en hun drijfveren om dit werk te doen. Later in de aflevering spreken we met onze wijkpredikant Gerben over de bijbel...

Share
Mark as Played

Onno en René praten met CorBert. Hij is inmiddels 45 jaar predikant en was na de opening van de Oostpoort de eerste wijkpredikant. 

We praten over de weg die God met hem is gegaan. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd in Gouda? Welke lessen heeft hij voor zichzelf en voor ons? Een historisch document en een mooi openhartig gesprek tegelijk.

Share
Mark as Played
February 13, 2022 51 min

Onno en René praten met Gerrit over zijn jeugd en kerkelijke opvoeding en hoe dit onuitwisbare sporen in zijn leven heeft achtergelaten. Het gaat verder over zijn geloof, gaven en hoe hij veel  mensen heeft kunnen bemoedigen met zijn bezoeken en meditaties.

Share
Mark as Played
December 24, 2021 107 min

Een leuke kwis voor tijdens de kerstdagen! Vier rondes over kerstweetjes, kerst in de Bijbel, advent en kerstmuziek. Gezellig om te spelen met familie of vrienden, thuis aan tafel of digitaal. Zoek de verbondenheid, zeker nu! Gezelligheid en competitie doet een hoop goed. Dit keer mag je een beetje opscheppen, deel daarom vooral je score in de Oostpoort app. Veel spelplezier!

Share
Mark as Played
December 5, 2021 68 min

Onno en René praten met Marco. Ze zijn bij hem op bezoek geweest in het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. Hij is naast gemeentepredikant in Gouda ook preses van de Generale Synode van de PKN. 

Hoe kwam de studie theologie op zijn pad, hoe kijkt hij aan tegen zijn rol als predikant, het belang van het synodewerk en hoe geeft hij zijn beide huidige functies vorm?

Een mooi en onderhoudend gesprek over roeping, de rol van predikant...

Share
Mark as Played
November 14, 2021 64 min

Onno en René praten met Thera en Martijn over het thema politiek. 

Beiden zijn actief in de politieke arena. Wat zijn hun drijfveren en idealen. Hoe kijken ze 's avonds in de spiegel? En waar liggen ze 's nachts wakker van?  Een gesprek over de fundamenten van hun politieke werk, de rol van de Bijbel en houvast aan het geloof.

Share
Mark as Played

Onno en René praten met Annebrien, Bram en Daniël over hoe het is om als kind in een pastorie op te groeien. Hoe kijken ze terug en wat nemen ze mee? Hoe heeft het ze gevormd? We horen over mooie momenten, leuke anekdotes maar ook moeilijke periodes, perikelen rondom beroepingswerk en verhuizingen.

Pastorie - Seth Gaaikema

Vaders stem - Freek de Jonge

Share
Mark as Played

We trappen het 2e seizoen af met Maarten en Kyra. Onno en René praten met hen over het overlijden van Mieke, de eerste partner van Maarten en de echtscheiding van Kyra. Vervolgens gaat het gesprek over hun gezamenlijk leven, hoe is het om opnieuw een relatie te hebben en een samengesteld gezin te zijn? Hoe ervaarde ze God toen hun leven niet over rozen ging en hoe is dat nu?

Nicky, Jezus houdt van jou - Christian Verwoerd

As De Lie...

Share
Mark as Played
August 15, 2021 56 min

Onno en René praten met Ronelle, een graag geziene gastpredikant in de Oostpoort. Ze is universitair docent Praktische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Het gaat over jeugd, geloof, liturgie, geloofsoverdracht en intergenerationeel gemeente-zijn. Een leerzaam en bemoedigend gesprek!

Share
Mark as Played
July 28, 2021 70 min

Onno en René praten met Otto naar aanleiding van zijn Zomer Galerie over kunst, verwondering en het belang van expressie.  Twee jaar geleden is Otto 70 jaar geworden, we bespreken zijn Ottobiografie (70 jaar denken en doen). Het gesprek zit vol met kleine en grote levenslessen, ontroerend en ontwapenend.

Share
Mark as Played
July 11, 2021 60 min

Onno en René praten met Petra over het thema LHBT. Hoe is het om te ontdekken dat je lesbisch bent en uit de kast te komen als je onderdeel bent van een gelovige gemeenschap. Een gesprek over een worsteling, eenzaamheid en zich aanvaard weten door God.

Hey Jesus - Trey Pearson

Tel je zegeningen - Johannes de Heer 256

Share
Mark as Played

Onno en René praten met Sander over duurzaamheid en rentmeesterschap. Zijn we ons bewust van het urgente probleem van de opwarming van de aarde en alle problemen die daar uit voortvloeien. Welke keuzes maken we om ons gedrag te veranderen om deze schade te beperken en wat kan ons daarbij helpen.

Opening Koos van Noppen - Snijden in de Nachtwacht

Documentaires:

 • Al Gore - An Inconvenient Truth
 • Richard Attenborough - A Life on Our Plan...
 • Share
  Mark as Played

  Onno en René praten met Gerdina en Pieter-Leen over ondernemerschap. Bestaat er zoiets als christelijk ondernemen? Daarnaast komen de thema's integriteit, verantwoordelijkheid en ondernemen in coronatijd uitgebreid aan de orde.

  Share
  Mark as Played

  Onno en René praten met Sara, Leonard en Pieter over hun muzikale opvoeding, kerkmuziek nu en ideeën voor de toekomst, nieuwe muziek, verschillende stijlen en waarom muziek je raakt. Het gaat over verschillen, overeenkomsten en elkaar hierin aanvaarden.

  Playlist van alle nummers

  Share
  Mark as Played

  Onno en René praten met Yvonne over hoe het thema stilte in haar leven is gekomen. Hoe geeft ze het vorm en wat brengt het haar.

   

  Boeken

  Dicht bij Jezus - Sarah Young

  Herademen met de Psalmen - Mirjam van der Vegt

  Rust bij Jezus - Willem de Vink

  Rust - Otto de Bruine

   

  Luistertips

  Stilte - Kithara

  In deze Stilte - Sela

  STILL - Rend Collective

  Kari Jobe - Be Still My Soul (In You I Rest)

  Share
  Mark as Played

  Popular Podcasts

   Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

   Crime Junkie

   If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

   Stuff You Should Know

   If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

   The Daily

   This is what the news should sound like. The biggest stories of our time, told by the best journalists in the world. Hosted by Michael Barbaro. Twenty minutes a day, five days a week, ready by 6 a.m.

   The Bobby Bones Show

   Listen to 'The Bobby Bones Show' by downloading the daily full replay.

  Advertise With Us

  For You

   Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

   Connect

   © 2022 iHeartMedia, Inc.