Hva skjer med verden?

Hva skjer med verden?

Podcasten for deg som er interessert i det som foregår innen internasjonal politikk, krig og fred (og alt røret midt imellom). Med Bjørnar Østby, Nik Brandal og resten av fagstaben ved institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Oslo Nye Høyskole.

Episodes

February 5, 2024 1 min

En kjapp oppfordring til å abonnere på Bjørnars nye podkast Afrikansk politikk, og en liten oppdatering om veien videre. 

Mark as Played

Etter en rekke militærkupp i afrikanske stater de siste årene, kunne vi i 2023 høre mye snakk om en påstått "kuppbølge" på kontinentet. Hvor presis er egentlig en slik fortolkning, og hva kan eventuelt forklare disse utviklingene?

Mark as Played
January 8, 2024 43 mins

Bjørnar har startet ny podkast! Som lovet før jul, publiserer vi her de første episodene av den nye podkasten Afrikansk politikk, hvor Maren Sæbø og Bjørnar møtes et sted mellom journalistikk, historie og konfliktforskning for å snakke om gammelt og nytt på det afrikanske kontinentet. Abonner på Afrikansk politikk der du finner dine podkaster!

Mark as Played
November 20, 2023 72 mins

Vi er endelig tilbake med en ny episode av podden, og deler i denne episoden noen av våre tanker om den nyeste krigen i Israel og Palestina. I tillegg tar vi oss tid til en liten roundup om viktige utviklinger som har havnet i skyggen av krigen, med særlig vekt på Sudan og Myanmar. Avslutningsvis deler Bjørnar en aldri så liten avsløring om et kommende podkastprosjekt. Dette og mer i denne episoden av Hva skjer med verden.  

Mark as Played

Vi har fått mange henvendelser med spørsmål om vi kan dele våre tanker om den nyeste krigen i Israel og Palestina. Kalenderne våre har ikke tillatt oss å spille inn en hel episode om tematikken ennå, men Bjørnar har skrevet sine foreløpige refleksjoner i langformat (se link). Takk for tålmodigheten!

https://medium.com/@bjornar_ostby/noen-refleksjoner-om-israel-palestina-konfliktens-nyeste-voldssyklus-e84f01a691f8 

Mark as Played

Etter norsk mediedekning å dømme kan det virke som om Wagner-gruppen inntar det ene afrikanske landet etter det andre, og at Afrika atter er blitt en arena for kald krig og fallende dominoer. Dette er for enkelt. I denne episoden går Bjørnar og høstens første gjest,  journalist og historiker Maren Sæbø, gjennom Russlands rolle i Afrika i dag, myter om Den kalde krigen, og ikke minst Wagner-gruppens operasjoner på kontinentet. Hva n...

Mark as Played

Ukas episode er en kort liten takk for skoleåret som har gått, og en prat om veien videre for podkasten vår. Fra høsten av ser vi oss dessverre nødt til å gå bort fra våre ukentlige oppdateringer grunnet tidsmangel, men vi vil fortsette med tematiske episoder, serier og dagsaktuell tematikk likevel! Vi er tilbake rundt semesterstart. God sommer i mellomtiden!

Mark as Played

Ukas episode er en liten spesial fra arkivet, nemlig et opptak av et foredrag holdt på Oslo Nye Høyskole av vår kollega professor Bernt Hagtvet i januar i år. 30. januar var det nemlig 90 år siden Adolf Hitler ble utnevnt til Tysklands rikskansler. Få politiske beslutninger har hatt mer katastrofale virkninger enn denne. I løpet av seks måneder forvandlet Nazipartiet det første tyske demokratiet til en førerstyrt nazistat. Hva skje...

Mark as Played

Tyrkia har avholdt president- og parlamentsvalg, og vår gode kollega Jonas Bergan Dræge var på plass som valgobservatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Ukas episode er derfor  en aldri så liten valgdagbok hvor Jonas tar oss med bak fasaden - *nesten* direkte fra Tyrkia. 

Mark as Played

Mye står på spill når Tyrkia avholder regjerings- og presidentvalg 14. mai. I denne episoden har vi fått med kollega Jonas Bergan Dræge til å fortelle oss det vi trenger å vite om valget. Hvilke koalisjoner og presidentkandidater stiller til valg? Hvilke spørsmål er viktigst for Tyrkias velgere? Og hva sier prognosene så langt? Til slutt setter vi av litt tid til spenningene knyttet til valgets eventuelle etterspill. Neste uke er J...

Mark as Played

Et halv år har gått siden en fredsavtale mellom Etiopias føderale myndigheter og TPLF avsluttet krigen i Tigray. Hva er status for fredsprosessen? Kjetil Tronvoll tar tempen på fredsprosessen, forteller om forskyvninger i Etiopias politiske landskap, og diskuterer hvordan krisen i Sudan ser ut fra Etiopias side av grensen. Dette og mer i denne ukas spesialepisode av Hva skjer med verden. 

Mark as Played

Sudan er i krise etter to uker med harde kamper mellom landets forsvarsstyrker og den paramilitære organisasjonen Rapid Support Forces. I denne episoden tar Bjørnar en lang prat med journalist og historiker Maren Sæbø, om hvordan vi kom hit, hva som foregår, og hvor veien kan gå videre. 

Mark as Played
April 17, 2023 67 mins

I ukas episode må det naturligvis handle mest om helgens harde kamper mellom Sudans militære og den mektige paramilitære organisasjonen Rapid Support Forces. I Beijing har både Macron, Lula og Baerbock vært på tur, og vi har med oss enkelte EU-nyheter også. Grunnet begrenset kapasitet fremover vil vi legge om til (ca.) ukentlige spesialepisoder frem mot sommeren. Vi høres!

Mark as Played
March 29, 2023 63 mins

Vi er tilbake med en aldri så liten onsdagsepisode, mot normalt. I dag skal det handle aller mest om de massive demonstrasjonene mot en foreslått rettsreform i Israel, samt siste nytt rundt Putin - fra besøk av Xi, til kjernevåpen i Belarus, og arrestordren fra ICC. Vi svinger også innom viktige nyheter fra både Myanmar og Skottland, en dyster menneskerettighetsrapport om Libya, og mye mer. Vi er tilbake 17. april. God påske!

Mark as Played
March 27, 2023 10 secs

Hei, kjære lyttere. Ukas episode slippes i løpet av førstkommende onsdag. Vi høres da!

Mark as Played

I snart et halvt år har vi lovet en oppfølgingsepisode av Det amerikanske paradokset 2.0 om etterdønningene etter det amerikanske mellomvalget. Endelig er dagen her! Episoden er spilt inn live på Oslo Nye Høyskole, med Nik Brandal og Hilde Restad i fri dressur. Vi er tilbake med ordinære episoder snarlig. God lytting!

Mark as Played
March 13, 2023 73 mins

I ukas episode tar vi for oss den store nyheten om at Kina har fasilitert en avtale mellom Iran og Saudi-Arabia om å normalisere relasjonene mellom Gulfens to tungvektere. I tillegg til fæle utviklinger i krigen i Myanmar skal det også handle om briter, båter og brexit, en statusrapport fra Ukraina og siste nytt om Nordstream-bombingen. Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden. 

Mark as Played
March 6, 2023 27 secs

Vi må dessverre utsette ukas episode, men vi er tilbake igjen med en uke. Tusen takk for tålmodigheten, vi høres snart! 

Mark as Played
February 27, 2023 63 mins

Ett år har gått siden Putins (andre) invasjon av Ukraina, og derfor setter vi av hele ukas episode til å snakke om krigen. Vi dekker blant annet over den nyeste resolusjonen til FNs hovedforsamling, Kinas nye fredsplan, de ganske ulike reaksjonene på krigen i det globale nord og sør, muligheter for fred og mye mer. Vi er tilbake med ordinær roundup neste mandag.

Mark as Played
February 13, 2023 50 mins

I ukas episode setter vi av temabolken til å diskutere politikken rundt jordskjelvet som til nå har kostet mer enn 30,000 liv i Tyrkia og Syria. Vi svinger dessuten innom en rekke EU-nyheter, et par valgresultater, og urovekkende nyheter om harde kamper i Somaliland. Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.