Krajanský podcast Epimoniac

Krajanský podcast Epimoniac

Rozhovory s výjimečnými osobnostmi, českého/slovenského původu, i jejich potomky, žijícími v nejrůznějších koutech celého světa. Alena Cicáková hovoří s hosty o osobních a profesionální zkušenostech v životě mimo rodnou vlast, kteří potvrzují či naopak vyvrací mýty o dlouhodobém pobytu v zahraničí. Hosté odkrývají jejich osobní definici a návod k úspěchu, životní spokojenosti po celém světě. Inspirativní hovory s krajany pohybujícími se v obchodu, akamedii, sportu i umění. Alena Cicakova chats with exceptional Czech & Slovak emigrants /ex-pats and their descendants living abroad. Their personal, and professional stories often serve as a great source of inspiration for others. But they also create an exceptional opportunity for generating and exchanging tips, and know-how between the Czechoslovak descendants and the newbie immigrants.

Episodes

May 1, 2024 12 mins

Ve čtvrtém díle této rubriky si povíme něco o cílech  ve vícejazyčné výchově - jaký je ten váš cíl? A jak k němu dojít.

Společně s Kateřinou Spiess-Velčovskou,  ředitelkou České a Slovenské školy v německém Frankfurtu, autorkou projektu  Průvodce Vícejazyčnou Výchovou a jejím týmem si každou středu na podcastu Epimoniac můžete poslechnout rady a strategie, jak vychovávat své potomky vícejazyčně.

Sledujete nás na s...

Mark as Played

V tomto díle nahlédneme společně  do světa mezinárodně uznávaného válečného vyšetřovatele Vladimíra Dzuro

Kladenský rodák, autor knihy Vyšetřovatel - Démoni balkánské války, přeložené do několik jazyků,  je mezinárodně uznávanou osobností pohybující se přes 30 let v oblasti kriminalistiky a mezinárodní justice.  V bývalé Jugoslávii se podílel na práci mírových sil OSN UNPROFOR a poté téměř 10 let ve funkci vyšetřovatele ...

Mark as Played

V třetím díle této rubriky uslyšíte konkrétní tipy kombinování jazykových strategií od vícejazyčných krajanů.

Společně s Kateřinou Spiess-Velčovskou,  ředitelkou České a Slovenské školy v německém Frankfurtu, autorkou projektu  Průvodce Vícejazyčnou Výchovou a jejím týmem si každou středu na podcastu Epimoniac můžete poslechnout rady a strategie, jak vychovávat své potomky vícejazyčně.

Sledujete nás na sítích, i ...

Mark as Played

V druhém  díle této rubriky uslyšíte nejtypičtější strategie týkající se vícejazyčné výchovy.

Společně s Kateřinou Spiess-Velčovskou,  ředitelkou České a Slovenské školy v německém Frankfurtu, autorkou projektu  Průvodce Vícejazyčnou Výchovou a jejím týmem si každou středu na podcastu Epimoniac můžete poslechnout rady a strategie , jak vychovávat své potomky vícejazyčně. 

Sledujete nás na sítích, i na vícejazyčn...

Mark as Played

Úvodní díl do nové rubriky tohoto podcastu s vysvětlením, proč se zrovna zde chceme věnovat tématu vícejazyčné výchovy.
Společně s Kateřinou Spiess-Velčovskou,  ředitelkou České a Slovenské školy v německém Frankfurtu, autorkou projektu  Průvodce Vícejazyčnou Výchovou a jejím týmem se budou každou středu na podcastu Epimoniac otevírat palčivá témata všech krajanů v zahraničí, i doma, kteří se snaží vychovávat své potomky vícej...

Mark as Played

Pavlu Smetanovou není třeba dlouze představovat. Usměvavá, vřelá a pozitivně naladěná žena žije dlouhodobě na krásném řeckém ostrově Korfu , zprostředkovává cestovatelské zážitky na míru Čechům i Slovákům.
Píše na své stránce Ostrovanka bloguje, jež má pravidelnou návštěvnost téměř 20 let, kde přináší zajímavosti z každodenního života mimo domovinu s kuriozitami týkající se právě Korfu a Řecka obecně.
Je též autorkou několi...

Mark as Played

V tomto díle se vrátíme do Jižní Ameriky společně s velvyslancem České republiky v Chile a skutečně nadšeným propagátorem všeho českého, Pavlem Bechným. 

Pan Bechný působil v mnoha zemích Latinské Ameriky, jakými jsou například Mexiko, Kosta Rika, či Peru.  Ale v Chile byl prvním reprezentantem našeho státu, kdo otevíral znovu zastupitelský úřad v roce  1992 a po 30 letech se do této země vrátil. 

O čem se tedy mi...

Mark as Played

Diana Atzmon Weinberg je mladá žena, která se nejen svou profesí, ale i svým osobitým koníčkem snaží propojovat nový domov se svou vlastí. Profesně pomáhá potomkům přeživších holokaust z Československa s nelehkou administrativou týkající se českého a slovenského občanství.  Ve svém volném čase přináší v čím dál náročnějším online prostoru z izraelského Tel Avivu, kde žije 13let,  informace o každodenním životě.  Po brutálních útocí...

Mark as Played

Subscriber-only episode

Tento bonusový díl o praktických informacích týkajících se života v Nizozemí je dostupný pouze předplatitelům podcastu. 
Je ale nabitý užitečnými a praktickými informacemi  od krajanů žijící přímo v této zemi. Tudíž vše zaručeně ověřené. :)

Dozvíte se mimo jiné:

  • jak a kde hledat zaměstnání,
  • jak a kde hledat ubytování,
  • jak se zaregistrovat,
  • jak na zdravotní pojištění,
  • co je DigiD,
  • o měsíčních výdají...
Mark as Played

Tentokrát na krajanském podcastu Epimoniac povídal vášnivý cestovatel, Jan Michálek, kterého osud zavedl do Latinské Ameriky.  Po delší cestě „kolem světa“ potkal svou budoucí manželku jejíž rodná země, Brazílie, se stala i jeho novým domovem. 

Poslechnete si nejen o náročnějších začátcích v obrovské zemi bez znalosti jazyka, o obtížnosti získání zaměstnání i o různorodých aspektech dobrovolnické práce.
Ale především...

Mark as Played

Jan Beránek je člověkem, jehož životní mise je v mnoha ohledech spojena zjednodušeně řečeno s přírodou.  Původní zakladatel Hnutí Duha,  ekologický aktivista, bývalý předseda Strany Zelených, vášnivý amatérský astronom a fotograf,  nyní zastupuje pozici manažera pro mezinárodní rozvoj Greenpeace International  se sídlem v Nizozemí. 
Jan se také rozpovídal o své unikátní knize, ve které pátral a pokusil se zmapovat osud prastrý...

Mark as Played

Subscriber-only episode

Rozhodli jste se tedy, že Kanada je vaše vysněná země a že to třeba zkusíte. Honí se vám hlavou nespočet dotazů a vlastně ani nevíte, kde začít a hledat ty ověřená a spolehlivá data. 

 Co vše je třeba prakticky zvážit, plánovat,  nebo naopak co můžete klidně řešit spontánně na místě?  
Tato bonusovka není zcela odpovědí na tyto otázky - je to malá jednohubka, jakýsi hlasový předkrm k tomu, kde za...

Mark as Played

Pohodový rozhovor s jedinečnou s publicistkou, novinářkou, masmediální specialistkou, překladatelkou,  politickou poradkyní, lektorkou, propagandistkou, autorkou knih Průmysl lží a Krmit Démony,  spoluzakladatelkou vynikajícího podcastu Kanárci v síti,   Alexandrou Alvarovou. 

V tomto díle jsme si povídaly mimo jiné o:

  • profesích, které Sašu nejvíce formovaly,
  • důležitosti humanitního vzdělání i v technických obo...
Mark as Played

Mimořádně zplnomocněný velvyslanec České republiky v Íránu, Josef Rychtár je vskutku neobvyklá osobnost.  Otevřeně hovoří nejen o životě a zkušenostech v cizině, ale i o své osobní cestě k diplomacii,  ve které tento rok oslaví již třicet let. 

Kombo diplomatických zkušeností, povinností s původní profesí geofyzika a navíc hlubokou vášní  pro objevování světa způsobí, že je neustále o čem vyprávět. A dobře se to poslouchá....

Mark as Played

Někteří se učí cizí jazyky a to jim ke štěstí stačí.  Někteří vyučují  cizí jazyky a také jsou spokojení.  A pak jsou zde jedinci, kteří hledají  současně způsoby,  jak život vícejazyčným jedincům usnadnit a zpříjemnit.  A že to není triviální téma, jak by se na první pohled zdálo, nám v tomto díle krajanského podcastu Epimoniac potvrdila i velmi energická krajanka žijící v německém Frankfurtu nad Mohanem, Kateřina Spiess-Velčovská...

Mark as Played

V tomto díle se jsme se dotkly tématu mezinárodních vztahů.  Interkulturní psycholožka Michala Škrábová, se zaměřila na to, jak jsou tyto vztahy utvářeny, jaké hodnoty  z našich původních rodin do nich vnášíme a jaký vliv mohou mít různé formy komunikace  na mezikulturní vztahy.

Několik hostů krajanského podcastu Epimoniac, které jste již měli šanci slyšet, se s námi podělilo o  jejich osobní zkušenosti a názory.

Mark as Played

„Sen je jenom nový cíl.“   Mirka van Gils Slavíková 

 Druhý díl rozhovoru s „famózní“ Mirkou van Gils Slavíkovou volně navazuje na díl předchozí (#73). Pakliže jste ještě neslyšeli, tak  doporučujeme začít nejdříve dílem prvním, ve kterém nám Mirka poodkryla mimo jiné okolnosti  její emigrace do zahraničí,  profesní začátky v jihoafrickém Johanesburgu i cestu napříč africkým kontinentem.

Tato krajanka se může pyšnit sbírko...

Mark as Played

„Přicházíš-li s dobrým úmyslem a čistým srdcem, přijď vždycky. Jdeš-li se špatným, nechoď vůbec!“
Mirka van Gils Slavíková

 V tomto díle krajanského podcastu Epimoniac si s námi ze svého domova v Nizozemí povídala světová hvězda umělecké cukrářské scény. Je nositelkou mnoha mezinárodních ocenění, jakým je například francouzský titul Professeur en Sucre d’art, která ji zařadila mezi „crème de la crème“, tedy mezi ty nejlepší v o...

Mark as Played

V #9 díle podcastové série Hola Hola, cizina volá! jsme vyslechly několik krajanů, kteří nám ze zahraničí krátce nastínili, jak na hledání bydlení a co mít na paměti.

Ze španělské Malagy se s námi spojil spisovatel, podnikatel, právník, Obonete S.Ubam, z egyptské Hurgady psycholožka a podnikatelka s nemovitostmi Vera Adel,  z Kanady jedinečný Rytíř české kultury, jazzový houslista Ed Vokurka a o nemovitestech v taiwanské ...

Mark as Played

„Tu nejdůležitější věc, kterou jsem si v zahraničí uvědomila je, jak moc mi na Česku záleží.“

Marta McCabe žije již téměř dvacet let v USA. Na prestižní Duke univerzitě koordinuje lingvistický program pro mezinárodni studenty. Nicméně svými aktivitami i mimo své každodenní zaměstnání podtrhává, že je propojena se svou rodnou zemí více než srdcem. Marta je zakladatelkou a ředitelkou historicky první české a slovenské školy v Severní ...

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.