Småbrukarpodden

Småbrukarpodden

Småbrukarpodden är podden där vi (Tess och Mattias) pratar om vårt liv. Vårt mål är att leva så självförsörjande som möjligt med fokus på hantverksmässiga metoder. Likt nybyggare bryter vi ny jord där ingen odlat på mer än ett halvt århundrade. Vi har bytt arbetslivet mot ett arbetsamt liv. Vi fokuserar på allmogedjur, dvs de äldre Svenska djurraserna. I många fall är dessa mer eller mindre utrotningshotade. Alla djur har minst två olika syften på gården. Vi odlar jorden för att skapa livskraftiga ekosystem för att lämna platsen lite bättre än när vi kom hit. Med en livskraftig jord kan jorden bära de skördar vi vi behöver. I podden berättar vi öppet om småbrukarlivets glädjeämnen och även det obehagliga och sorgesamma. Podden finns överallt där poddar finns. Filmen Nybyggarna på Lilltorp hittar du på youtube Mer om oss på och länkar till där vi är aktiva hittar du här

Episodes

May 29, 2022 25 min

I dagens avsnitt pratar vi kort om växthuset, Mattias har fått en demon i halsen och sedan går vi in på Tess utmärkta honungshantering. Det finns nyheter på bilfronten och vi pratar om den absolut viktigaste tillgången för ett småbruk.

Det här är avsnittet för dig som funderar på biodling, men inte vill ta alla kostnader iform av slunga smältare etc etc.

Biodling a la Lilltorp
Vi fick 5 ramar i honungsskörd som legat hela vintern i k...

Share
Mark as Played

Idag (idag = 15 maj) firar vi Tess som fyller50. Vi harockså bott två år på Lilltorp. Dubbelfest alltså!

Kompis Daniel har precis åkt härifrån efter en helg med jobb, ESC och soffhäng.
Daniel och Mattias filosoferade om hur vi fokuserar på prylar och maskiner för att lösa problem när något så enkelt som en hammare fixar jobbet.

Mattias fortsätter sitt vallbrytarprojekt där fåren började och nu har suggan flyttat in. Planen är att ...

Share
Mark as Played

Oavsett om det är garn eller knivar så finns det alltid en anledning att köpa en till. Tress tipsar om att elkniv är bra när fårens klövar skall verkas. Mattias blir glad att han får köpa en till kniv.

Frågan är om Tess berättar det här för att Mattias skall köpa en ny kniv så att hon kan köpa fler garnnystan?

Smartskallen Niklas säger att "det tar fem minuter att planera en livstid". Han har väldigt rätt i det.
Vi skall börja...

Share
Mark as Played
May 8, 2022 39 min

Vi missade podden förra veckan. Det blir lätt så när livet, universum och allting liksom kryper inpå. Tid är något märkligt, ibland går det långsamt, ibland går det fort och ibland hinns inte allting med. Vi har haft en sådan period.

Först blir vi lite filosofiska om epitetet/etiketten småbrukare. Vad ären småbrukare egentligen?  Vad skiljer det från en självhushållare?
Tess harsvårt för etiketter och Mattias tyckeratt du skall kalla...

Share
Mark as Played

Detta är ett specialavsnitt där Mattias intervjuades av Back To The Land Movement

This podcast was produced by Stefano Antonioli, Oscar Vesternäs and Siiri Markkanen. 

The podcast deals with the back-to-the-land movement and as our guest we had the honor to do an interview with Mattias Handley from Sweden who had quite recently done a drastic change in his lifestyle and moved to the countryside with his wife after living 40 years in ...

Share
Mark as Played

Agroforestry, eller skogsjordbruk som det heter på Svenska är intressant på många sätt.

Mest i Mattias tycke därför att det inte är nytt - utan "gamla klokheter. Dessa växer i nyttjande för att det industriella bruket av jord och skog får konkurrens av metoder som ser mer till helheten än till en enskild grödas avkastning.

Vi går först igenom de vanligare metoderna och sedan tittar vi på missförstånd och myter.
Skogsjordbrukets va...

Share
Mark as Played

Facebookstrul
Vi börjar väl med det tråkiga. Vi harblivit av med en hel del material på facebook. Lång story kort, Mattias konto har blivit inaktiverat och i och med det har allt innehåll han någonsin lagt upp på FB försvunnit.
Eftersom det är Mattias som postat det mesta innehållet på vår FB sida Småbrukarna på Lilltorp så är det mesta helt enkelt borta.

Roligare är krisodlingen och de amerikanska Victory Gardens som vi pratar om, ...

Share
Mark as Played

Idag så pratar vi om det brittiska initiativet Jump. I ärlighetens namn pratar vi Criss Cross och Van Halen med - de har ju gjort låtar som heter Jump.

Men fokuset ligger idag på forskningen från Leeds Universitet och initiativet Jump som skall få Britterna att dra sitt strå till stacken för att dämpa jordens temperaturhöjningar.

Extrakt har skrivit om studien med.

De sex livsstilsförändringar som listas i rapporten är:
• Ät grönt
• Kö...

Share
Mark as Played

Idag pratar vi om odling och vårtecken.

Ett nytt Lilltorpordspråk blir: "När tuppen bor i frysen är våren här". Tupparna får vårkänslor och börjar slåss. Då slaktar vi och tuppen bor i frysen.

Sedan gammalt säger man att ankorna börjar lägga ägg när vårsolen värmer. Än så harinta enkorna börjat lägga ägg men hönsen gördet. Dessutom har parningarna börjat så höns, ankor och kalkon blir parade.

Ett annat vårtecken är att leran v...

Share
Mark as Played
March 24, 2022 32 min

Mattias failar episkt redan i inledningen, men likväl är det dags för ett nytt avsnitt av småbrukarpodden.

Tess avslöjar att hon är sugen på att starta en ny podd. En podd om att virka. Vi ventilerar det och du får gärna berätta vad du tycker - behövs det en sådan?

Vi har nu vårvinter och tjälen har påverkat vägen men innan det är på tapeten så pratar vi odlingsbäddar. Mattias har skottat fram Tess odlingsbäddar och även tänkt lite a...

Share
Mark as Played

För att sammanfatta vår diskussion om gårdsköttet så är det en lång väg från levande gris till bacon.
Här förklarar vi varför gårdköttet är annorlunda så du slipperbli besviken första gångerna du tillagar ditt eget gårdskött.

Julskinka och kycklingfile är två väldigt bra exempel på detta.

Nötköttet har vi köpt från Norrbete och det är fantastiskt gott! Vi pratar ochså om varför ungsbakad kalkon är det sämsta sättet du kan tillaga en ...

Share
Mark as Played

Först hade vi lite klimatkris. Sedan kom Corona och efter det kom kriget. Den perfekta stormen för att allt skall bli dyrare med rekordhöga priser på el, bensin och diesel.

Alla insatsvaror till jordbruket har blivit dyrare (beräknas landa på ca 250% högre priser) och än är det inte klart eftersom Ukraina är under anfall.
Ukraina är en storexportör av många varor:

 • Cereals: US$9.4 billion (19.1% of total exports)
 • Iron, steel: $7.7 billi...
 • Share
  Mark as Played
  February 24, 2022 61 min

  Nu är det dags för odlingsplanering. Odlingssäsongen är några månader bort men det börjar klia i fingrarna på oss bägge.

  Våra tre bästa tips för dig som odlar:

 • Odla sådant du tycker om att äta
 • Odla sådant du tycker är kul att skörda
 • Odla sådant du hinner med att ta hand om 
 • Det är lätt att odlingarna (bokstavligen) växer dig över öronen. Du behöver inte mer stress och press i ditt liv. Odla hellre få saker, men gör det ordentligt, istäl...

  Share
  Mark as Played

  Norrmejerier har instiftat utmärkelsen Årets Norrlandsvisionär och 2022 är det fyra nominerade varav Containing Greens är en av dem. Allt om Årets Norrlandsvisionär samt röstning har du på Åretsnorrlandsvisionär.se
  I detta avsnitt intervjuar Mattias Moa för att vi skall kunna lära känna företaget och iden bättre.

  Containing Greens tar tillvara på spillvärme för att skapa närodlade och oresta grönsaker - året om

  Juryns motivering
  Contai...

  Share
  Mark as Played

  Norrmejerier har instiftat utmärkelsen Årets Norrlandsvisionär och 2022 är det fyra nominerade varav Lars är en av dem. Allt om Årets Norrlandsvisionär samt röstning har du på Åretsnorrlandsvisionär.se
  I detta avsnitt intervjuar Mattias Lars för att vi skall kunna lära känna Lars lite bättre och få höra mer om hans ide.

 • Vem är Lars?
 • Lars bakgrund är att han växte upp med föräldrar och syskon på en för 40-50talet
  traditionell bondgård ...

  Share
  Mark as Played

  Småbrukarutbilding i Norrland är vår ide. Läs mer här om vår ide samt rösta!

  Nomineringsfilmen hittar du på youtube: https://youtu.be/m80xWQ6bL9I

  Juryns nominering  lyder:
  På landsbygden i Norrland finns nedlagda gårdar och igenvuxen mark som kan nyttjas på ett bättre sätt. Samtidigt drömmer många småbarnsfamiljer om att flytta ut på landet, vara mer självförsörjande och leva klimatsmart. Med stor passion och entusiasm delar Handleys ...

  Share
  Mark as Played

  Det vi inte får prata om (än) pratar Norrmejerier om på sin site :) Årets Norrlandsvisionär

  Tidingen Ångermanland var på Lilltorp och gjorde en artikel om oss: https://www.tidningenangermanland.se/2022-01-29/mot-teresa-och-mattias-handley-pa-garden-lilltorp

  De instagrammade om det med https://www.instagram.com/p/CZPIn_1oiYh/

  Här är vår nomineringsfilm: https://youtu.be/m80xWQ6bL9I

  Tess bakar surdegsbröd i form av levain och barsja. Vi...

  Share
  Mark as Played

  Finansiella instrument innebär alltid en risk att förlora pengar. Vi är inte kvalificerade att ge finansiella råd utan delar bara med oss av våra åsikter och erfarenheter.

  Eddie driver podden Min Börsdagbok där han öppet redovisar vad han sparar i och varför. Eddies främsta råd är att sätta undan 500 kr i månaden.  Det har du råd med.

  Eddie har intressanta tankar kring sparande och att skapa det som kallas passiva inkomster. För den ...

  Share
  Mark as Played
  January 13, 2022 22 min

  Dagens avsnitt handlar till stor del om regeringens förslag till stöd för de som förbrukar mer än 2000 kWh/månad i december, januar och februari. https://www.svt.se/nyheter/regeringen-kallar-till-presstraff

  Det låter bra, du som har hög elförbrukning får kompensation av regeringen.

  Dels är det valår i år så att Damberg går ut med detta förslag nu, som kommer kosta ca 6 miljarder kronor är inte såmärkligt.

  De som förbrukar mycket el ha...

  Share
  Mark as Played
  January 6, 2022 20 min

  Tomasdagen är en intressant dag där mycket händer. I år inföll midvinterblot/vintersolståndet och Tomasdagen. Kvarnar och vattenhjul skall stå stilla eftersom Näcken är ute och rör sig. Julstöket skall vara avklarat och julölen får provsmakas.

  Tess har recept att följa, men ingredienser saknas nästan alltid när något skall provas - i det här fallet mörk sirap. Sirap och Brödsirap fanns men inte mörk sirap. Blir det verkligen någon s...

  Share
  Mark as Played

  Popular Podcasts

   Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

   Crime Junkie

   If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

   Stuff You Should Know

   If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

   The Daily

   This is what the news should sound like. The biggest stories of our time, told by the best journalists in the world. Hosted by Michael Barbaro. Twenty minutes a day, five days a week, ready by 6 a.m.

   The Bobby Bones Show

   Listen to 'The Bobby Bones Show' by downloading the daily full replay.

  Advertise With Us

  For You

   Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

   Connect

   © 2022 iHeartMedia, Inc.