Unity Drugsinfo Podcast

Unity Drugsinfo Podcast

De podcast over drugs. Unity is een peer-to-peer voorlichtingsprogramma waarbij vrijwilligers voorlichting geven over drugs (inclusief alcohol) in de dancescene. Deze podcast bespreekt allerlei druggerelateerde onderwerpen. Drugs kunnen leuk, interessant en leerzaam zijn, maar ook minder leuk en risicovol. Die risico’s willen we graag verminderen. Met deze podcast willen we daaraan bij dragen.

Episodes

June 29, 2021 62 min

In deze aflevering duiken Ton Nabben, Nikki de Graaf en ik in de wereld van de knaldrang. Ton Nabben is een van Nederlands bekendste drugsonderzoekers en Nikki is projectcoördinator van Unity Amsterdam. 
Wat gaat er gebeuren nu we weer naar feesten en festivals mogen? Gaat iedereen het gemiste plezier inhalen? Doet men het rustig aan? Wat was er anders in de lockdown? Met welke andere ontwikkelingen in de geschiedenis kunnen we de p...

Share
Mark as Played

In deze aflevering duiken Joost Breeksema en ik in de wereld van de psychedelica. En dan het onderzoek ernaar om precies te zijn. Joost is filosoof en directeur van stichting OPEN. Hij doet onderzoek naar de ervaringen die mensen hebben bij psychedelische therapie. 
Sinds een aantal jaar bloeit het onderzoek naar psychedelica weer helemaal op nadat het decennia stil heeft gelegen. En nu gebeurt er meer dan ooit. Hoe staat het er nu ...

Share
Mark as Played
May 3, 2021 84 min

In deze aflevering duiken Tom Kiel en ik in de rookwolken van de cannabis. Tom is freelance onderzoeksjournalist en heeft veel geschreven over drugs, onder andere voor Vice. Op het moment doet hij een premaster Political Science.
Cannabis is natuurlijk een breed onderwerp, daarom pakken we er een paar onderwerpen uit: de geschiedenis, de wet en synthetische cannabinoïden. Hoe is het gedoogbeleid ontstaan? Hoe zit dat gedoogbeleid no...

Share
Mark as Played
April 19, 2021 5 min

Ieder jaar op 20 april komen stoners van over de hele wereld bij elkaar om met z’n allen publiekelijk een baapie, een stickie of een jonko te roken. Deze dag staat bekend onder de naam 4/20, de Noord-Amerikaanse datumtelling voor de 20e dag van de 4e maand. Maar wat is nou precies het verhaal achter deze datum? 
Ivar van Unity Noord-Holland zocht het voor ons uit. Ingesproken door Ayla van Unity Amsterdam.

www.unity.nl/het-verhaal-ac...

Share
Mark as Played
April 19, 2021 5 min

19 april is Bicycle Day, een dag waarop veel psychonauten over de hele wereld gaan trippen. Waar komt Bicycle Day vandaan en waarom heet het zo? Je hoort het in de Unity podcast Extra!
Een 'Extra!'is geen hele podcasts maar een losse extra stukje leuke of nuttige info.

Geschreven door Raoul, ingesproken door Ayla, beiden van Unity Amsterdam.
www.unity.nl/wat-is-bicycle-day/Share
Mark as Played
April 15, 2021 42 min

In deze aflevering spreek ik met Jurrit Stoeten. Hij is preventiemedewerker bij de Jellinek en peercoach bij Unity. Omdat lachgas steeds meer in het nieuws is en er veel vragen over zijn bij gebruikers, ouders en andere mensen die er mee te maken hebben, heeft hij zich flink in het onderwerp verdiept. 
Wat weten we over de geschiedenis? Hoeveel mensen gebruiken nou eigenlijk lachgas? En wat weten we van de effecten en de risico'...

Share
Mark as Played
March 31, 2021 77 min

In deze aflevering duik ik met Daan van der Gouwe de testservice in. Hij werkt al tien jaar voor de testservice als wetenschappelijk medewerker. 
In Nederland hebben we het DIMS, het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Meestal wordt dit in het kort de testservice genoemd. Het DIMS houdt de Nederlandse drugsmarkten in de gaten om als het nodig is te waarschuwen voor extra gevaarlijke drugs of vervuilingen. 
Voor mensen die drugs g...

Share
Mark as Played

In deze aflevering spreek ik met Eline Rezel. Zij werkt bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs van de Brijder. Dit is een spreekuur voor mensen met onbegrepen klachten na het gebruik van partydrugs, zoals bijvoorbeeld XTC (MDMA), tripmiddelen en cannabis. Dit kunnen waarnemingsverstoringen zijn (HPPD of VSS) maar ook depersonalisatie of derealisatie. Wat zijn dit eigenlijk voor klachten, wat weten we over de oorzaak en wat ...

Share
Mark as Played
March 1, 2021 61 min

In deze aflevering spreek ik met Paul Vugts. Paul is misdaadverslaggever bij het Parool en heeft verschillende boeken geschreven. Ik duik samen met Paul de onderwereld in. Hoe is de geschiedenis op dit vlak verlopen? Hoe zit de huidige handel in elkaar? En wat verwacht hij in de toekomst? En welke rol speelt de coronacrisis in dit verhaal?
Wil je meer lezen van Paul: https://www.parool.nl/auteur/paul-vugts

Share
Mark as Played
February 14, 2021 86 min

In deze aflevering bespreken we allerlei onderwerpen die te maken hebben met seks en drugs. Denk aan: seks onder invloed (bewust of toevallig), consent (toestemming) en de invloed van drugs op seks en het lichaam. Hoe beïnvloeden downers, uppers en trippers de seks. Unity-ers Willem van Aken en Arantxa Polak gaan hierover in gesprek. 

Share
Mark as Played
February 1, 2021 49 min

In deze aflevering bespreken we hoe drugs het lichaam in komen. Welke weg leggen ze daarna af voordat ze bij de hersenen komen? Langs welke organen gaan ze? En wat doen die organen allemaal? En hoe zorgt het lichaam ervoor dat de drugs ook het lichaam weer uitgaan daarna. 
De uitleg wordt gegeven door Unity-peers en geneeskunde studenten Daphne en Max. 

Share
Mark as Played
January 14, 2021 46 min

In deze aflevering leggen we uit wat het project Unity inhoudt. Hoe is het project ontstaan? Wat doet Unity? Wat is het doel? Wat is harm reduction precies? En waarom is het belangrijk. Waarom werkt Unity met peers bij de drugsvoorlichting? De uitleg wordt gegeven door Projectleiders Sarah Graman en Sarsani Schenk.
Na het luisteren van de podcast heb je antwoorden op al deze vragen! En als je Unity kent na deze aflevering kunnen we ...

Share
Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Morbid: A True Crime Podcast

  It’s a lighthearted nightmare in here, weirdos! Morbid is a true crime, creepy history and all things spooky podcast hosted by an autopsy technician and a hairstylist. Join us for a heavy dose of research with a dash of comedy thrown in for flavor.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  Sympathy Pains

  Hosted by Laura Beil (Dr. Death, Bad Batch), Sympathy Pains is a six-part series from Neon Hum Media and iHeartRadio. For 20 years, Sarah Delashmit told people around her that she had cancer, muscular dystrophy, and other illnesses. She used a wheelchair and posted selfies from a hospital bed. She told friends and coworkers she was trapped in abusive relationships, or that she was the mother of children who had died. It was all a con. Sympathy was both her great need and her powerful weapon. But unlike most scams, she didn’t want people’s money. She was after something far more valuable.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2022 iHeartMedia, Inc.