SBS Dutch - SBS Nederlands

SBS Dutch - SBS Nederlands

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Dutch-speaking Australians. - Onafhankelijk nieuws en verhalen die jou met Australië en de Nederlands sprekende Australiërs verbinden.

Episodes

May 16, 2024 15 mins
Begin januari vorig jaar begon Koen Sachse aan zijn fietsronde om de wereld. Sindsdien heeft hij 28 landen op 3 continenten doorkruist en staat er ruim 22.000 kilometer op de teller. Hij is dit avontuur niet alleen aangegaan voor zichzelf, maar ook om geld in te zamelen voor de Sunday Foundation. Koen heeft zijn etappe door Australië erop zitten en gaf donderdagavond een presentatie voor Dutchlink in Sydney.
Mark as Played
In deze podcastserie leer je wekelijks in een paar minuten enkele Nederlandse woorden en zinnen. De lessen worden verzorgd door Joyce Diebels van Dutch with Joyce en zijn in het Engels. In deze aflevering bespreekt ze enkele veelvoorkomende en bekende beroepen.
Mark as Played
Maandelijks praten we bij SBS Dutch met Eka Eiff over mooie, bijzondere of populaire Nederlandstalige podcasts, die echt de moeite waard zijn om te beluisteren. In aflevering 32 bespreken we: Zieke erfenis, Hier woont mama nu en Altijd weer die Bach.
Mark as Played
SBS Dutch gemist? Luister hier de uitzending van woensdag 15 mei 2024 (bijna) integraal terug.
Mark as Played
Dit is de SBS Nieuwsflits van woensdagochtend 15 mei.
Mark as Played
Minister van Financiën Jim Chalmers heeft gisterenavond zijn federale begroting voor het komende begrotingsjaar bekendgemaakt. Hij kondigde daarbij voor de tweede keer op rij een begrotingsoverschot aan en dat is voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008.
Mark as Played
Enkele dagen na de diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival draait de geruchtenmachine nog steeds overuren. Het is nog steeds onduidelijk wat zich precies achter de schermen in Malmö heeft afgespeeld. De verhalen van de EBU en AVROTROS komen in ieder geval niet overeen. Songfestivalkenner Tim Dekkers zet de gebeurtenissen en feiten voor zover bekend voor ons op een rijtje.
Mark as Played
Er is goed nieuws voor degenen die van wandelen houden. Uit een nieuwe studie is gebleken dat als je minstens één keer per week wandelt, je langer kunt leven.
Mark as Played
Wat is dat toch met Nederlanders en schaatsen? Op die vraag heeft schaatsfanaat Dr. Jan Over ook geen duidelijk antwoord, maar dat Nederlanders van schaatsen houden is bij iedere vorstperiode duidelijk merkbaar. Jan was te gast in de studio en vertelde over zijn schaatsherinneringen als kind en zijn drie deelnames aan de Elfstedentocht. Zal er ooit nog een toch der tochten komen?
Mark as Played
SBS Dutch gemist? Luister hier de uitzending van zaterdag 11 mei 2024 (bijna) integraal terug.
Mark as Played
Nederland is in rep en roer. Joost Klein mocht namelijk niet meedoen aan de show voor de vakjury en zou mogelijk gediskwalificeerd worden. De reden is een 'incident' waar zowel de EBU als AVROTROS niets over wil zeggen. Songfestivalkenner Tim Dekkers vertelt wat we tot nu toe weten.
Mark as Played
De federale begroting, die op 14 mei wordt gepresenteerd, zal maatregelen omvatten ter verlichting van de studieschuld. Ook zullen studenten die verplicht stage moeten lopen op het gebied van maatschappelijk werk, onderwijs, verpleegkunde en verloskunde, hiervoor betaald moeten krijgen.
Mark as Played
Nederland is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. De act van Joost Klein, die met het nummer Europapa de zaal in Malmö op zijn kop zette, kreeg genoeg stemmen van de kijkers thuis. Met songfestivalkenner Tim Dekkers bespreken we de tweede halve finale en blikken we vooruit op de grote finale.
Mark as Played
Prijsopdrijving zou in Australië binnenkort illegaal kunnen worden, na aanbevelingen volgend op een groot supermarktonderzoek. Het baanbrekende rapport wil de hoge voedselprijzen aanpakken, de winstmarges van supermarkten beperken en concurrentie bevorderen.
Mark as Played
This mini-lesson is a perfect follow-up on last week's episode about the garden; Joyce Diebels from 'Dutch with Joyce' discusses words and sentences that have to do with a small building that can be found in many Dutch gardens: the shed. - Vorige week doken we met Leer Nederlands de tuin in. De mini-les van deze week sluit daar perfect op aan; Joyce Diebels van Dutch with Joyce bespreekt dit keer namelijk woorden die te maken hebbe...
Mark as Played
Ricardo Gonçalves is presentator van SBS World News en groot fan van het Eurovisie Songfestival. Als klein jongetje keek hij bij zijn Portugese opa en oma thuis al naar het liedjesfestijn en nog steeds staat hij er vroeg voor op. Vorig jaar was hij er in Liverpool zelfs live bij. Wat vindt hij van het Nederlandse liedje Europapa?
Mark as Played
SBS Dutch gemist? Luister hier de uitzending van woensdag 8 mei 2024 (bijna) integraal terug.
Mark as Played
Dit is de SBS Nieuwsflits van woensdagochtend 8 mei.
Mark as Played
Uit onderzoek blijkt dat de 2,7 miljoen inwoners van Australië met een niet-Engelstalige achtergrond een stuk minder opzij kunnen leggen voor hun pensioen in vergelijking met de rest van de bevolking. Op het moment van pensioen hebben zij gemiddeld zo’n $140.000 minder opgebouwd.
Mark as Played
Direct na de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival belden we met songfestivalkenner Tim Dekkers om te praten over de uitschakeling van Australië, de kansen van de Nederlandse inzending Joost Klein en de spanningen omtrent de deelname van Israël. Uiteraard komt ook het liedje van gedoodverfde winnaar Kroatië aan bod.
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.