SBS Bosnian - SBS na bosanskom jeziku

SBS Bosnian - SBS na bosanskom jeziku

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Bosnian-speaking Australians. - Nezavisne vijesti i priče povezuju vas sa životom u Australiji i Australcima koji govore bosanski jezik.

Episodes

May 14, 2024 12 mins
Vijesti SBS-a iz Australije i svijeta na bosanskom jeziku.
Mark as Played
Neprolaznu ljepotu sevdalinke prepoznala je "Divanhana", muzički band iz Sarajeva, koji već 15 godina svojim albumima i koncertima promoviše ovaj najsjajniji biser bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa. Naravno, dodajući joj pečat vlastitog kreativnog izraza, te obogaćujući njene aranžmane primjesama drugih muzičkih žanrova poput jazza, klasične i pop- muzike. "Divanhana" uskoro dolazi u Australiju u okviru svjetske turneje na ...
Mark as Played
Nela Trifković, liderica grupe Saray Iluminado najavljuje koncert 19. maja u Memo Hallu, u Melbourneu, kada će nastupiti zajedno sa senegalskom grupom Lamine's Sonko Trio. Nela nam otkriva šta povezuje bosansku i senegalsku muzičku tradiciju - bosansku narodnu ljubavnu pjesmu sevdalinku i senegalsku "gnonar" pjesmu.
Mark as Played
Najznačajnija dešavanja u BiH na političkoj sceni tokom protekle sedmice. Otvaranje džamije "Arnaudija" u Banjoj Luci. Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva. Centralna Izborna Komisija BiH raspisala opšte lokalne izbore u BiH. Sukob BHRTV-e i Federalne Radio- televizije.
Mark as Played
Teško je nabrojiti sve psihofizičke blagodati hodanja za ljude u starijoj dobi. Istraživanje koje je vodio Univerzitet Monash, i koje je objavljeno u Britanskom medicinskom Journalu pokazalo je da šetnja barem jednom sedmično smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za oko 25 posto kod starijih osoba. Društvene koristi hodanja također su velike. Poznato je da postoji poboljšan društveni element u šetnji, jednostavnim izlaskom iz ...
Mark as Played
May 7, 2024 12 mins
Vijesti SBS-a iz Australije i svijeta na bosanskom jeziku.
Mark as Played
Najživlja tema koja ovih dana intrigira sve Bosance i Hercegovce je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN, kojom bi se 11. juli proglasio Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, i kojom se želi sačuvati sjećanje na srebreničke žrtve, spriječiti negiranje genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca. O širem značaju usvajanja Rezolucije govorio je dr. Hariz Halilović, redovni profesor antropoloških ...
Mark as Played
11. maja 2024. godine Bosanski kulturno- sportski centar u Perthu proslavlja svoj 30. rođendan. O značaju ove važne godišnjice centra, koji je svih ovih godina bio most povezivanja Bosanaca i Hercegovaca u Zapadnoj Australiji, i koji je iz ustanove prerastao u instituciju, razgovarali smo sa gospodinom Muhamedom Merdžanićem, osnivačem i direktorom Kulturno -sportskog centra.
Mark as Played
Pregled najznačajnijih zbivanja na političkoj sceni u BiH tokom protekle sedmice.
Mark as Played
Za one koji primaju isplatu za njegovatelja (Carer payment), postojaće određena olakšica kada blagajnik Jim Chalmers preda svoj treći savezni budžet sljedećeg utorka, 14. maja, jer će uključivati promjene. Njegovateljima će biti dozvoljeno da rade sto sati raspoređenih u četiri sedmice, a da i dalje primaju naknadu za njegovatelja, ali koja se trenutno može otkazati ako se prekorači ograničenje od 25 sati sedmično.
Mark as Played
The land holds a profound spiritual significance for Aboriginal and Torres Strait Islander peoples, intricately intertwined with their identity, belonging, and way of life. - Aboridžini i otočani moreuza Torres imaju duboku duhovnu vezu sa svojom zemljom, koja se prepliće s njihovim identitetom, osjećajem pripadnosti i načinom života. Predstavlja njihovu pradomovinu, temelj njihovog postojanja i čuvar je njihovih priča.
Mark as Played
April 30, 2024 9 mins
Vijesti SBS-a iz Australije i svijeta na bosanskom jeziku.
Mark as Played
Obilježavajući Svjetski dan knjige ugostili smo Amru Pajalić, nagrađivanu književnicu, urednicu i nastavnicu iz Melbournea. Mada je rođena u Australiji i piše na engleskom jeziku, Amra Pajalić se u svom književnom radu oslanja na svoje bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe, te pišući za mlade ljude koji tek traže puteve svog identiteta, s ponosom ističe svoju različitost. "Nekada moraš raditi ono što ne voliš, da nađeš ono što vo...
Mark as Played
Pregled najvažnijih dešavanja u BiH na političkoj sceni tokom protekle sedmice.
Mark as Played
Lawrence je proveo pet godina u zatvoru pod optužbom za krađu da bi nastavio svoju ovisnost od droge. Prošle godine je preokrenuo svoj život zahvaljujući socijalnom preduzeću koje bivšim zatvorenicima daje drugu šansu. Preduzeće “Fruit2Work” isporučuje svježu hranu i mlijeko prodavnicama širom Melbournea i upravo je otvoreno u Brisebanu. Do sada su zaposlili 130 bivših prestupnika. Ove godine “Fruit2Work” će zaraditi preko 8 milion...
Mark as Played
32-godišnji Hedayat Osyan je izbjegao iz Afganistana prije 15 godina, ali je u Australiji izgradio uspješan biznis pomažući drugima. Za svoj rad dobio je nagradu “Les Marry”, priznanje koje izbjeglicama zajedno dodjeljuju UNHCR i SBS za doprinos australijskom društvu. Hedayat Osyan pomogao je mnogim svojim zemljacima - izbjeglicama da se zaposle, da ostvare poznanstva i da se društveno angažuju u zajednici.
Mark as Played
Learn how to talk about cooking and sharing recipes. - Razumijevanje i govorenje engleskog jezika može vam pomoći da poboljšate svoj život u Australiji. U svakoj epizodi ćemo objasniti australijski život i izraze. Lekcije su namijenjene ljudima sa srednjim nivoom znanja engleskog jezika. Poboljšaćete svoje znanje engleskog jezika, učiti o Australiji i zabaviti se u isto vrijeme! Nakon slušanja provjerite svoje znanje uz pomoć kviza...
Mark as Played
April 23, 2024 11 mins
Vijesti SBS-a iz Australije i svijeta na bosanskom jeziku.
Mark as Played
Predsjednik Fudbalskog kluba "Stari most" iz Brisbanea Amer Sadiković upoznao nas je sa trenutnom pozicijom kluba u Ligi Queenslanda, njihovim profesionalnim uspjesima u proteklom periodu, velikim planovima u ovoj fudbalskoj sezoni, te u cilju oživljavanja Sveaustralijskog turnira, uputio posebnu poruku svim klubovima sa bosanskohercegovačkim predznakom u Australiji. U ovoj godini najviše su ponosni na formiranje ženskog tima.
Mark as Played
Pregled najvažnijih dešavanja na političkoj sceni u BiH tokom protekle sedmice.
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.