Bokskåpspodden

Bokskåpspodden

En intervjupodcast med författare och illustratörer inom barn- och ungdomslitteratur. Bokskåpspodden produceras i samarbete med Empty Studio Recordings.

Episodes

June 21, 2024 45 mins

I det 41:a avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med författaren, regissören och producenten Tina Mackic! Det blir ett samtal om att tidigt hitta den journalistiska blicken, om vägen till böckerna genom radio och TV, om de olika mediernas möjligheter och begränsningar, om Sommarskuggan och Sommarlov och Lasse-Maja och om kluret och luret och leken! Och om mycket, mycket mer!

Mark as Played

I det 40:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med författaren Oskar Kroon och försöker reda ut hur i hela friden (fast med en svordom) han får ihop sina berättelser så mästerligt som han gör. Han skriver för att få oss att känna, och för att få oss att känna bygger han upp stämningar som försätter oss i känslolägen, och för att bygga upp stämningar letar han efter rätt ton. Och tonen skriver han sig fram till. Och skriver om, ...

Mark as Played
June 7, 2024 79 mins

I det 39:e avsnittet av Bokskåpspodden gratulerar vi bilderbokskonstnären Aron Landahl som är 2024 års Lennart Hellsing-stipendiat! Utöver detta blev hans "Alla äter alla" nominerad till Augustpriset 2023 för årets svenska barn- och ungdomsbok. Samma bok utsågs dessutom till 2023 års bästa svenska bilderbok och belönades med Snöbollen. 

Vi pratar om böckerna och konsten, naturintresset och inspirationen, Japan och Stora Karlsö, Jul...

Mark as Played
May 31, 2024 68 mins

I det 38:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med bilderboksmakaren och författaren Klara Persson! Det blir ett samtal om kärleken till böcker och passionen för att skapa böcker, om konstnärlig integritet och om att nå ut till läsaren, om texten och bilden och formen, om att inte vilja illustrera och om teaterns magiska kraft. Och mycket, mycket mer!

Mark as Played
May 24, 2024 86 mins

I det 37:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med illustratören och bilderboksförfattaren Lotta Geffenblad. Vi pratar om vägen från animation till bilderboksskapande, om att vara på pricken och på fläcken, om A ston(e), om experimenterandet som drivkraft, om humorn och det absurda och om det allvarsamma och svåra. Och om mycket, mycket mer!

Mark as Played
May 17, 2024 44 mins

I det 36:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med illustratören Hanna Klinthage. Vi pratar om vägen till barnböckerna, om debuten och samarbetet med Annica Hedin, om att samla på karaktärer och hitta blickar och kroppsspråk och om den där vaga känslan som en text ger och som handen sen ska hitta på pappret. 

Mark as Played
May 10, 2024 84 mins

I det 35:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med serietecknaren och  bilderboksskaparen Emelie Östergren. Vi pratar om vad konsten har betytt i tidiga år, om serieböckerna och vägen till barnböckerna, om att hitta sin röst i bilderboksberättandet, om surrealismen och absurdism, humor och skräck, teater och animation och om mycket, mycket mer. 

Mark as Played
April 26, 2024 58 mins

I det 34:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med konstnären, författaren och illustratören Stina Wirsén. Det blir ett samtal om konsten och böckerna, om teatern och skulpturerna, om alla samarbeten, om Vem och om barnperspektivet. Och om mycket, mycket mer!

Mark as Played
April 19, 2024 57 mins

I det 33:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med illustratören och barnboksförfattaren Hanna Albrektson. Det blir ett samtal som kretsar kring bild, om behovet av att göra bild och att uttrycka sig genom bild, om att utforska bildens alla möjligheter och om att hitta sitt eget bildspråk. Och sen pratar vi måsar som skriker, sniglar som glider, hönor som värper och rumpor som svänger, och mycket, mycket mer. 

Mark as Played
April 12, 2024 53 mins

I det 32:a avsnittet av Bokskåpspodden pratar vi med författaren och illustratören Jonna Björnstjerna! Det blir ett härligt samtal om böckerna och skrivandet, om skräcken och humorn och om vikten av en bra story! Och så självklart en hel del om hur det som började som en skiss på det absolut fånigaste Jonna kunde tänka sig blev en succéserie som har hittat hem till så många läsare; Lillebror kanin och hans underbara familj!

Mark as Played
April 5, 2024 2959 mins

I det 31:a avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med författaren Moa de Bruin! Det blir ett härligt samtal om skrivandet och om karaktärerna, om humorn som sitter i fingrarna och rytmen som sitter i högläsningen och om leende guldbruna ögon och kottar som viner genom luften!

Mark as Played
March 29, 2024 67 mins

I det 30:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med den amerikanska författaren och 2023 års Almapristagare Laurie Halse Anderson. Det blir ett starkt samtal om skrivandet och inspirationen, om att skriva för att läka och att brinna för att skriva, om att hitta sin röst och använda den men vara verksam i ett land som vill tysta och begränsa den. 

 

In the 30th episode of Bokskåpspodden, we're talking to the American writer and 2...

Mark as Played
March 22, 2024 79 mins

I det 29:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med författaren Frida Naemi Persson. Det blir ett samtal om skrivandet och böckerna, om att återfinna lusten till skrivandet och ge sig själv utrymme för det som är lustfyllt, och om att skriva kort, läsa högt och höra hur det svänger!

Mark as Played
March 15, 2024 64 mins

I det 28:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med bilderboksskaparen Emma Virke. Det blir ett inspirerande samtal om böckerna och konsten, om lekfullheten, finurligheten, kreativiteten och musikaliteten. 

Mark as Played
March 8, 2024 55 mins

I det 27:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med författaren och programledaren Julia Wiberg. Det blir ett härligt samtal om kärleken till naturen och till skrivandet och om konsten att skapa faktaglädje, nyfikenhet och upptäckarlust genom lek och kreativitet! 

Mark as Played
March 1, 2024 64 mins

I det 26:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med bilderbokskonstnären Eva Jacobson. Det blir ett samtal om böckerna och om konsten, om kärleken till bilderboksberättandet och om den kreativa fördämning som bilderboksdebuten 2019 skapade. 

Mark as Played
February 23, 2024 70 mins

I det 25:e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med illustratören Anders Nyberg. Det blir ett samtal om kärleken till konsten, om att hitta sin stil och om det vackra i det till synes enbart funktionella. 

Mark as Played
February 16, 2024 98 mins

I det 24:e avsnittet samtalar vi med bilderbokskonstnären Anders Holmer. Det blir ett varmt och inspirerande samtal om konsten och livet, bilderna och berättelserna och om glädjen och sorgerna. Från sillar som trillar till en ordlös sorgeprocess till en trevande och famlande utflykt - Anders bildvärldar är magiska, roliga, sorgliga och oändligt vackra. 

Mark as Played
November 3, 2023 61 mins

I det 23e avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med illustratören Bettina Johansson. Det blir ett härligt samtal om kärleken till bildberättandet, om bildens betydelse för representation och identifikation och om att rita så intensivt så tid och rum helt försvinner!

Mark as Played
October 20, 2023 83 mins

I det 22:a avsnittet av Bokskåpspodden samtalar vi med bilderboksmakaren Maria Nilsson Thore. Det blir ett samtal om bildens centrala roll i berättelsen, om att bygga karaktärer och om ledan och längtan och den kreativa energin som föds ur det.

Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  The Nikki Glaser Podcast

  Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

  White Devil

  Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

  Start Here

  A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.