Green Deal Danmark

Green Deal Danmark

EU ønsker at gå forrest i den grønne omstilling. Men hvad skal der til; og hvad er status? I den danske udgave af The Green Deal ser vi på nogle af de centrale udfordringer, EU står over for i kampen mod klimaforandringer. The Green Deal handler om fødevaresikkerhed, vedvarende energi, reduktion af CO2-udslip, trafik og mange andre klima-emner. Kan vi reducere vores miljømæssige fodaftryk – og tør vi drømme om, at Europa kan være det første kontinent, der er klimaneutralt i 2050? The Green Deal samler tanker, idéer og nye perspektiver fra politikere og eksperter fra hele Europa. Vi prøver at finde svar på nogle af de vigtigste spørgsmål, vi står overfor lige nu. Ikke kun for os, men for vores børn - og de kommende generationer. Hvis du interesserer dig for, hvordan fremtiden på kloden kommer til at se ud, så tryk “subscribe” og abonner på The Green Deal. The Green Deal Podcast er skabt af det europæiske radionetværk Euranet Plus, hvor journalister samarbejder på tværs af europæiske lande for at undersøge den grønne omstilling og udvikling i EU. Tue Sørensen er vært. The Green Deal Danmark er produceret af podPeople i samarbejde med Aloud Media for Euranet Plus. Tilrettelægger: Nicolai Zwinge. Læs mere om The Green Deal Podcast her: https://euranetplus-inside.eu/

Episodes

June 2, 2023 26 mins

Hvad er den mest bæredygtige løsning: At renovere eller rive ned og bygge nyt og grønt?

Vi skal reducere klimapåvirkningen fra byggeriet, og vi har travlt. Derfor drømmer EU-kommissionen om at skabe en grøn renoveringsbølge hen over hele Europa, vi ridder med på bølgen og undersøger, hvad der egentlig er bedst – set i et bæredygtighedsperspektiv.

 

Mark as Played

I Danmark er vi blandt de lande, der genererer mest affald i EU. Samtidig er vi også blandt de bedste til at håndtere og sortere affald. Så hvordan står det til med vores affaldssortering – både i Danmark og i EU? Hvad kan vi gøre for at generere mindre affald?

Og hvad med det farlige affald? Bortskaffer vi det ordentligt? Og ved vi som borgere, hvad der er farligt og hvordan ...

Mark as Played
May 5, 2023 27 mins

Vi skal passe på fiskebestanden og på vores havmiljø. Så hvordan undgår vi over fiskeri? Hvordan undgår vi at skade havmiljøet, og hvordan sikrer vi et mere bæredygtigt fiskeri, og en mere bæredygtig brug af havets ressourcer?

 

Vi taler blandt andet med Sune Scheller fra Green Peace. Og... vi har travlt, lyder det fra Sune.

Read more

Mark as Played
April 28, 2023 26 mins

Hvordan omstiller vi den offentlige transport? Hvordan får vi skabt bedre og grønnere offentlig transport, og hvad skal der til at flytte pendlerne over i den offentlige transport?

 

Det undersøger vi i denne udgave af The Green Deal. Vi taler blandt andet med Jeppe Juul, der er seniorrådgiver for klima og transport i Rådet for grøn omstilling, og så sender vi mikr...

Mark as Played
February 17, 2023 11 mins

Der er efterhånden ingen tvivl. Vi bør alle leve et grønnere og mere bæredygtigt liv. Det er de fleste – formentlig - enige om. 

Men hvad sker der, når grønne idealer møder hverdagens husholdningsbudget?

Hvilken indflydelse har vores pengepung på de klimavenlige valg og vores lyst til at vælge den mest bæredygtige løsning?

Vi taler blandt andet med Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver i forbrugerrådet TÆNK. 

Hun forklarer...

Mark as Played
February 10, 2023 15 mins

Her er et dillema: 

Kvinder er på forkant i kampen mod klimaforandringerne; men samtidig opfatter man kvinder som ofre, når det kommer til klimaforandringerne? 

Det siges - og det bakkes op af forskning - at kvinder er mere udsatte og rammes hårdere af konsekvenserne af klimakrisen.

 

På den ene side er kvinder altså ofre i klimakrisen – på den anden side så er der et enormt potentiale, når det kommer til at skabe forandring, hvis ...

Mark as Played
February 3, 2023 17 mins

Hedebølger, oversvømmelser og storme. Ekstreme vejr-hændelser bliver hyppigere og mere intense rundt om i verden. Denne episode står i vejrets tegn, et vejr der bliver mere og mere ekstremt som følge af klimaforandringerne. 

 

Vi taler blandt andet med meterolog og klimaformidler Jesper Theilgaard. Han har arbejdet som meterolog i mere end 40 år, og han bekræfter at det ekstreme vejr har taget til de seneste år. 

 

Men måske er der...

Mark as Played

I denne episode undersøger vi, om minedrift kan være løsningen på en ny krise, der truer EU: Forsyningskrisen. Vi mangler helt centrale råstoffer til den grønne omstilling, så er svaret, at EU skal skrue op for minedriften, og hvilke dilemmaer rejser det? 

 

Vi taler blandt andet med Per Kalvig, der er forsker (emeritus) på Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer på Geus.

--

The Green Deal Podcast er produceret af podPeo...

Mark as Played
January 13, 2023 16 mins

Kan Moder Jord og influencere på sociale medier gå hånd i hånd? Kan sociale medier skubbe på de samfundsmæssige ændringer, som klimakrisen kræver?

I denne episode undersøger vi, hvordan influncere på de sociale medier spiller med - eller mod den grønne omstilling. 

 

Vi taler blandt andet med Helle Kannik Haastrup, der er lektor i film- og medievidenskab på Københavns Universitet. Hun har blandt andet set på hvordan kendte bruger ...

Mark as Played
December 23, 2022 17 mins

Mange - især unge - føler, at vi gør for lidt, eller at det går for langsomt ift. den grønne omstilling.  Derfor forsøger borgere og interesseorganisationer at finde klima-retfærdighed via den juridiske vej, de tager regeringer, virksomheder og internationale organisationer i retten.

I denne episode undersøger vi, om retssager er klimaets bedste chance; ligger håbet om den grønne omstilling i de europæiske retssale? 

Vi taler bland...

Mark as Played
December 16, 2022 19 mins

Vi er midt i en biodiversitetskrise, der betyder, at mange plante- og dyrearter bliver udryddet i et tempo, vi ikke har set tidligere. 

Ifølge Verdensnaturfondens årlige rapport, Living Planet Report, er bestande af vilde dyr - i gennemsnit - faldet med hele 69 procent siden 1970. I Europa er det ikke helt så slemt, men dog faldet med 24 procent.

Der skal gøres noget, men hvad vi skal gøre for at genoprette planetens økosystem og o...

Mark as Played
December 9, 2022 17 mins

Hvor grøn kan en festival egentlig blive? 

 

I denne episode skal vi til fest - en grøn fest…ival. For selvom sommer er lig med fest og farver og tid til festival, er det så også et øjeblik, hvor du skal glemme alle bekymringer - inklusive miljøhensyn?

 

Vi inviterer inden for i festivalteltet, hvor vi blandt andet spørger Roskilde Festival, hvordan en festival kan bidrage til at skabe mere fokus på bæredygtighed. 

 

The Green Deal...

Mark as Played
December 2, 2022 18 mins

Kød i reagensglas, stegte insekter og bælgfrugter… Det er meget på menuen i denne episode af The Green Deal.

 

For vi er nødt til at gentænke vores madvaner, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Men hvordan får vi skabt fødevarer og madvaner, der kan bidrage til den Grønne omstilling?

 

Vi stiller ind på fremtidens grønne fødevarer, og vi undersøger, hvordan de grønne alternativer kan blive mainstream. Med andre ord: Hv...

Mark as Played

Danskerne vil godt betale grønne afgifter for at flyve. Men Danmark har - modsat vores nabolande - ikke passager-afgift på flyrejser. Hvorfor ikke? Og hvordan kan vi skabe grønnere flytrafik i EU. 

Det undersøger vi - og vi taler bl.a. med Søren Have fra Concito. 

Vi spørger: Hvordan kan vi komme til at flyve grønnere - hvis vi skal blive ved med at være så meget på vingerne, som vi er i dag.   The Green Deal er skabt af det europæ...

Mark as Played
November 4, 2022 15 mins

Hvilke konsekvenser har vores fokus på renlighed af konsekvenser for vores miljø? I de seneste årtier er der i EU sket et boom i alt, der har med hygiejne at gøre. På den ene side har hygiejne forbedret vores sundhed, på den anden side har det en bagside, at alt skal være klinisk rent. 

I denne episode spørger vi: Har vi fundet balancen mellem hygiejne og natur? 

The Green Deal er skabt af det europæiske radionetværk Euranet Plus, ...

Mark as Played
October 21, 2022 15 mins

“Det er alfa omega, at de unge landmænd kan se sig selv i den grønne omstilling.” Det siger Marie-Louise Boisen Lendal, der er medstifter og direktør i tænketanken Frej. 

 

I denne episode undersøger vi, hvilken rolle den kommende generation af unge landmænd- og kvinder spiller i den grønne omstilling. 

 

Vi ser på muligheden for grøn omstilling af landbruget. Vi taler med unge landmænd i EU - og vi taler med danske Marie-Louise Bo...

Mark as Played

Der er klimabenægtere - og så er der klimafornægtere. Forvirret? Få forklaringen i den nyeste udgave af The Green Deal Podcast, hvor vi stiller skarpt på den grønne omstilling’s skeptikere. 

 

Vi taler med journalist, Jørgen Steen Nielsen, der uddyber sin analyse af klimaskepsissen i den danske debat. Og vi sender mikrofonen rundt i Europa for at tegne et billede af klimabenægterne - anno 2022. 

 

The Green Deal er skabt af det eur...

Mark as Played
September 23, 2022 16 mins

Ethvert produkt, du køber, har et CO2-fodaftryk. En samlet mængde drivhusgasser, som udledes under produktets produktion, brug og bortskaffelse – og som dermed bidrager til klimakrisen.

 

I denne episode undersøger vi, hvordan vi - hver især - med små tiltag kan være med til at bekæmpe klimaforandringerne.

 

Lyt med, når vi sender mikrofonen rundt i Europa.

 

The Green Deal Podcast er produceret af podPeople i samarbejde med Aloud ...

Mark as Played
September 9, 2022 16 mins

At tackle klimaforandringer indebærer, at man skal overbevise om at ændre dybt rodfæstede vaner og acceptere ekstra omkostninger, som har få synlige fordele på kort sigt. For politikere, som er afhængige af deres vælgere, kan det være svært.

 

Så er der håb, er politik overhovedet en del af løsningen?

 

Lyt med, når vi sender mikrofonen rundt i Europa for at få svar på, om politik kan redde planeten, og på hvordan unge forholder si...

Mark as Played
August 26, 2022 19 mins

Sharing is caring - så hvordan sparer vi penge og affald på samme tid? 

 

I denne episode af The Green Deal stiller vi skarpt på Dele Økonomi. 

 

Vi sender mikrofonen rundt i Europa og undersøger, hvordan deleøkonomien kan bidrage til en grønnere omstilling.

 

The Green Deal Podcast er produceret af podPeople i samarbejde med Aloud Media for Euranet Plus. 

 

Hermine Donceel er redaktør. 

Tilrettelægger: Nicolai Zwinge.

Vært: Tue Sø...

Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  CounterClock

  In order to tell the story of a crime, you have to turn back time. Every season, Investigative journalist Delia D'Ambra digs deep into a mind-bending mystery with the hopes of reigniting interest in a decades old homicide case.

  Morbid

  It’s a lighthearted nightmare in here, weirdos! Morbid is a true crime, creepy history and all things spooky podcast hosted by an autopsy technician and a hairstylist. Join us for a heavy dose of research with a dash of comedy thrown in for flavor.

  20/20

  Unforgettable true crime mysteries, exclusive newsmaker interviews, hard-hitting investigative reports and in-depth coverage of high profile stories.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.