Tankesmedjan Arena Idés ekonomipodcast med Elinor Odeberg och Silvia Kakembo.
På andra sidan Atlanten närmar sig det amerikanska valet med stormsteg. Kampen är otroligt jämn. Demokratin står på spel - men det gör även ekonomin. Om Trump vinner valet riskerar inflationen att stiga igen. Är amerikanerna villiga att kasta demokratin överbord för att "make America great again", eller kommer Harris Magdamoderater till undsättning? Vi gör även ett nedslag i turerna kring Northwolt.
Arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa är de vanligaste skälen till överskuldsättning. Lena Pettersson, författare till boken Skuldsatt, gästar detta avsnitt där vi borrar i svenskarnas överskuldsättning och försöker flytta fokus från låntagarnas ansvar till långivarnas ansvar. Hur kan det vara möjligt att använda en statlig myndighet för att driva in ockerräntor på spelskulder som aldrig borde beviljats? Och varför kan en misshand...
Regeringen har presenterat sin höstbudget och vi kan konstatera att det är den mest ideologiskt färgade lunta vi sett på länge. Manliga höginkomsttagare (med bil/flyg) är de stora vinnarna. Men hur unik är denna fördelningsprofil? Vi blickar tillbaka över hur skattepolitiken utvecklats i Sverige de senaste decennierna.
"Privatisera vinsterna och socialisera riskerna." Så kan man kortfattat beskriva slutsatserna i regeringens nya utredning om hur ny kärnkraft ska finansieras. Silvia tycker det liknar kommunism att staten ska svälja kärnkraftens kostnader, Elinor tycker det är bra att regeringen förstår att marknaden inte kan lösa alla problem. Pengar och Politik är tillbaka efter sommaruppehållet! Vi benar ut intressekonflikterna i kärnkraftsfråga...
Den svenska EP-valvakan var ett hav av ledsna fascister och dansande miljöpartister - men inte nere på kontinenten. Vi tar några korta snabba om vad valresultatet säger om det politiska landskapet i Europa. Men den stora frågan i dagens avsnitt är hur det egentligen går för svensk ekonomi. Inflationen är låg men arbetslösheten hög. Hur det rimligt är det att en megakändis kan sätta sig på Riksbankens räntesänkarbroms? Vi gör även...
EU-valet, eller "EP-valet" som nördar som Elinor säger, närmar sig med stormsteg. Men varför är det så svårt att skapa intresse för EU? I detta avsnitt borrar vi i aktuella valfrågor, risken för en Swexit och hur engagemanget för EU har gått från att vara en högerfråga till att bli en vänsterfråga. Plus: allt du behöver veta om kronan versus euron.
Har du en drömgäst i Pengar och Politik? Eller har du en fråga till oss? Hör av dig ...
Idag står vi inför utmaningen att göra ett roligt och lättförståeligt avsnitt om det finanspolitiska ramverket! Det må låta tekniskt, men handlar i grunden om rättvis finansiering av gemensamma behov. I podden benar vi ut djungeln av VA-system, stambanor, bygg och restaureringar som utgör den utgiftspuckel som Sverige står inför - och hur mycket dyrare allting blir om inte staten öppnar plånboken. Men vi börjar med en avstickare t...
Ökad produktivitet är avgörande för att samhällets välstånd ska växa. Men kommer ett sjuttioelfte jobbskatteavdrag höja svensk produktivitet? Regeringens produktivitetskommission har släppt sitt första betänkande och vi utvärderar förslagen. Är det inte dags att vi unnar oss en arbetstidsförkortning? Och om vi höjer blicken, är evig produktivitetstillväxt ens möjlig? Vi frågar oss också när ska AI börja ta hand om disken istället f...
Forskaren Jesper Roine vill inte reducera ojämlikheten till korta sound bites. Sverige är bäst i klassen på ojämlikhet - eller sämst i klassen på jämlikhet kanske. I alla fall när vi tittar på takten i vilken klyftorna ökar. Men hur hamnade vi här? Elinor samtalar med Sveriges ledande ojämlikhetsforskare för att svara på den frågan, men svaret visar sig vara betydligt mer komplext än debatten låter påskina. Jesper Roine är profes...
Det finns synnerliga skäl att stärka inkomstbortfallsprincipen. Regeringen har aviserat att den går vidare med skarpare tidsgränser i både arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen. Men att diskutera socialförsäkringar är en djungel av begrepp. Vi vill gärna lyfta blicken lite och tillåta oss själva att vara lite ideologiska. Är inte ättestupan en rätt oattraktiv samhällsmodell?
Ett älskat inslag i podden gör även comeback. V...
Attackerna på civilsamhället - vi har hela listan. Stöd till etniska föreningar, fredsrörelsen, folkbildningen och fackligt bistånd dras in. Men vad är det som motiverar högerpartiernas åtstramningar? Och vilka konsekvenser får nedskärningarna för Silvias kanotlag?
Vi pratar även om varför begreppet "barnfattigdom" är lite missvisande.
Varsel, underskott och anställningsstopp hägrar i den svenska sjukvården. I detta avsnitt benar vi ut vårdkrisen och vad den beror på. Är det effektiviseringar som är svaret, eller mer resurser?
Silvia frågar sig om det är okej att belasta vården med en spökbollsskada och Elinor vill höja skatterna. Dessutom pratar vi om Silvias nyutkomna bok om påverkan och opinionsbildning.
Storbankerna gjorde rekordvinster i år. Det gjorde de förra året också. Mäktigt att få slå sitt eget rekord tycker flera direktörer på SEB, Handelsbanken och Swedbank. Det tycker inte vi. Är det verkligen av naturen givet att storbankerna ska få göra stora vinster på kundernas bekostnad? Behövs det mer konkurrens i banksektorn eller borde vi bara ersätta dem med en stark statlig bank? Silvia undrar om det om det är lite för lätt...
Förra veckan meddelade LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som andra kvinna på posten i LO:s 125-åriga historia, att hon avgår. Borde LO-grytan saltas med lite identitetspolitik? I detta avsnitt rankar vi vilka frågor som vi tycker att nästa ordförande borde sätta tänderna i.
Hur ska vi se på skuld kontra skatt? Är det rimligt att låna till försvaret men inte till välfärden? Och vem ska pröjsa för kalaset?
Elinor och Silvia lär dig allt i du behöver veta om det finanspolitiska ramverket, och diskuterar om det är en låg statsskuld eller bostäder till rimlig kostnad som vi ska lämna över till nästa generation.
Julen är här och inne i poddstudion på Barnhusgatan är förberedelserna i full gång. Julskinka ska griljeras, priser ska granskas och moralkakor ska bakas. Till vårt julfirande är alla inbjudna. Men en gäst saknas vid bordet. Var är Elisabeth Svantesson egentligen? Varför är hon så osynlig trots den ekonomiska krisen? Vi får helt enkelt lajva finansminister själva.
Allt färre ska försörja allt fler. Men hur oroliga ska vi vara för den demografiska utvecklingen, och varför ses inte invandringen som en tillgång i ljuset av en åldrande befolkning? Hör hur Elinor blev Kinas idealmedborgare och varför Silvia nojar inför pensionen. Och varför du helst ska skaffa ett halvt barn till.
Vem tar 40 spänn för bränt kaffe? Tjänsteinflationen sitter i men inflationen är påväg ned. Fred och klimatomställning kan skydda oss från nya prischocker men då måste staten börja investera igen.
Elinor funderar på om klimatfrågan borde betraktas som en krigsekonomi och Silvia ska köpa jodtabletter.
Today’s Latest News In 4 Minutes. Updated Hourly.
The official podcast of comedian Joe Rogan.
Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.
If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.
The Clay Travis and Buck Sexton Show. Clay Travis and Buck Sexton tackle the biggest stories in news, politics and current events with intelligence and humor. From the border crisis, to the madness of cancel culture and far-left missteps, Clay and Buck guide listeners through the latest headlines and hot topics with fun and entertaining conversations and opinions.