Sănătate Zi de Zi este primul podcast independent de educație pentru un stil de viață sănătos din România. Împreună cu invitații mei descopăr, cu fiecare episod, noi căi de a înțelege nutriția, sănătatea și prevenția, astfel încât cu toții să ne creștem speranța de viață sănătoasă. Și cum sănătatea înseamnă grijă dar și conștientizare, punem totul în context descoperind cum funcționează sistemul medical, învățământul medical, politicile publice, industria farma, industria alimentară și mediul înconjurător, dar și cum putem face, fiecare dintre noi, alegeri mai bune legate de toate acestea.
Tot mai puțini oameni gătesc acasă din lipsă de timp sau de cunoștințe practice, cu efecte devastatoare asupra sănătății. Caserola comandată online a luat locul oalelor cu mâncare pregătită cu migală. Sigur că asta are sens de multe ori, căci trăim vieți tot mai aglomerate de diverse activități.
În dorința de a câștiga timp, însă, renunțăm și la a mai lua decizii legate de ce ingrediente, ce calitate și ...
În acest episod vorbim despre sănătatea la locul de muncă, un subiect mult prea puțin discutat, dar care poate contribui la prevenirea evenimentelor tragice, precum cele de care auzim din când în când la știri și care poate crește bunăstarea angajaților dar și a echipelor și a mediilor organizaționale.
Te-ai gândit vreodată cât de compatibil ești cu jobul tău din punct de vedere al sănătății? Cât de mult...
Astăzi vorbim despre sănătate emoțională și psihoeducație, încercând să înlăturăm din stigma și reticența cu care sunt tratate aceste subiecte în România.
Vorbim atât despre intervenția în caz de urgență dar și despre politici publice necesare pentru sprijinirea sănătății psihoemoționale cu Yolanda Crețescu. Yolanda este psiholog clinician și psihoterapeut adlerian cu 20 ani experieță în consilierea psih...
Abuzul de putere exercitat în domeniul sănătății aduce atingere directă, atât dreptului fundamental de ocrotire a sănătății, garantat cetățenilor prin Constituția României, cât și bugetului asigurărilor sociale de stat.
Acesta este un citat din raportului DNA „Corupția în sistemul public de sănătate” publicat în 2018, care descrie tipurile de corupție întâlnită în sistem pe baza cazurilor practice anc...
Astăzi, peste un sfert dintre copiii din România au probleme cu greutatea în exces.
Cel mai recent studiu COSI, o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății privind supravegherea obezității în copilărie, a arătat că peste 30% din copiii de școală primară din România sunt supraponderali sau obezi.
Un alt studiu realizat în 2018 de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ...
Un podcast despre diabet pe care trebuie să-l asculți chiar dacă ești sănătos.
În acest episod vorbim despre una din afecțiunile cu cea mai mare incidență din lume, diabetul. Este un episod de ascultat chiar dacă nu ai diabet. Vorbim mult despre prevenție și despre un stil de viață care să ne păzească de această patologie.
Însă vorbim și despre incidența în creștere, despre ce analize să ne...
În acest episod vorbim despre nutriție sănătoasă, sport și schimbări ale stilului de viață care să ne ajute să trăim mult și bine. Cu toții știm multe din regulile generale legate de aceste subiecte, însă la practică ne blocăm adesea. Avem totuși printre noi exemple de oameni care au găsit rețeta pentru a reuși.
Un astfel de exemplu este Andrei Roșu: sportiv, antreprenor social, speaker, scriitor și, nu ...
Acest episod de vacanță e foarte special. E o poveste pe care v-o fac cadou și care sper să vă inspire să luați o pauză și să privim împreună mai atent în jur, la poveștile nespuse de lângă noi. S-ar putea ca unele din secretele care să ne ajute să trăim mai mult și mai bine să fie mai aproape decât credem.
Bunica Ileana povestește nepoților despre viața ei dintr-un sat din Bărăgan: cum a trăit, ce a mâncat și ce a muncit.
Care e...
În acest episod vorbim despre prevenție și screening în bolile cronice. Screeningul și depistarea precoce sunt recunoscute ca principală modalitate de a preveni și ameliora evoluția afecțiunilor grave, precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Însă majoritatea oamenilor ajung la medic în faze avansate ale bolilor cronice. Ce ar trebui să știm pentru a preveni și a depista la timp afecțiunile cronice care ne pot scur...
În acest episod am stat de vorbă cu Dna Dr. Ana-Maria Zlăvog despre medicina de familie: care sunt provocările și satisfacțiile acestei specialități medicale, dar mai ales ce ar trebui să știe pacienții despre relația lor cu medicul de familie. Când ar trebui să ne prezentăm la medicul de familie și cum ne poate ajuta acesta? Care sunt drepturile noastre dar și care ne sunt responsabilitățile?
Iar dacă e...
Trecem în revistă sezonul întâi și povestim despre ce urmează în sezonul al doilea.
Poluarea fonică devine o problemă majoră în Europa și în orașele din întreaga țară. Chiar și în zonele rurale, suntem în mod constant înconjurați de sunete excesiv de puternice.
Mulți oameni nu își dau seama că poluarea sonoră reprezintă o problemă importantă care le afectează sănătatea. A suporta un nivel constant de zgomot de peste 55 de decibeli ziua și 50 de dB noaptea este dăunător pentru sănătate. Zgomotul este tot o formă de...
În acest episod am stat de vorbă cu Sorana Stănescu despre comunicarea în domeniul medical: unde și cum ne informăm ca pacienți sau ca simpli asigurați în sistem. Cum ar trebui să fie diseminate informațiile medicale de interes public? Ce drepturi și obligații avem ca pacienți și asigurați?
De multe ori ne punem aceste probleme abia după ce noi sau cineva apropiat se îmbolnăvește.
Afecțiunile neurologice sunt a doua cauză de mortalitate la nivel mondial. De cele mai multe ori durează toată viața și duc la dizabilitate, astfel încât impactul la nivel personal, social și economic este imens. De exemplu, în cazul AVC o treime dintre pacienți decedează și o treime rămân cu dizabilități majore.
În acest episod am discutat cu Cristina Vlădău despre impactul bolilor neurologice în România, despre importanța asocia...
Burnout sau epuizarea emoțională la locul de muncă este un subiect din ce în ce mai discutat, mai ales printre tinerii profesioniști.
În acest episod vorbesc cu Mara despre ce înseamnă mai precis acest să fii în burnout, cum îl recunoaștem și care sunt elementele cheie care pot face diferența între epuizare și bunăstare emoțională.
Am vorbit puțin și despre sistemul burnout-ul în sistemul medical, acolo unde se pare că face cele...
Cum navigăm prin mulțimea de diete existente astfel încât să ne atingem obiectivele de a fi sănătoși și a slăbi sustenabil?
În acest episod am stat de vorbă cu Maria Nicuțar, Health Coach, Trainer în Nutriție, Formator și Specialist în comunicare și marketing digital. Maria este probabil unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri în domeniul alimentației sănătoase din România, dezvoltând o numeroasă comunitate online a pasionaților de ...
V-ați întrebat vreodată ce ați schimba dacă ați lucra în Ministerul Sănătății?
În acest episod am discutat cu Oana Geambașu despre ce merge și ce nu în sistemul medical de la noi, despre cum e să studiezi la Harvard și cum putem pune cele mai bine cunoștințe și instrumente în slujba sănătății din România.
Oana este expert în politici de sănătate și management sanitar, domeniu în care a absolvit un program de masterat la Univers...
În episodul de azi vorbesc despre onconutriție cu Dr. Irina Mateieș.
Irina este medic primar de medicină de familie şi nutriţionistă/dieteticiană licențiată, specializată în nutriţie oncologică. Face parte din prima generație de medici dieteticieni de la noi, absolvind în 2012 programul de Nutriție și Dietetică a UMF Cluj, pe lângă specializarea inițială (medicină de familie). Din 2014 face parte din echipa unui centru de tratame...
Bine te-am găsit la Sănătate Zi de Zi, primul podcast independent de sănătate, nutriție și stil de viață din România.
Află din acest episod de ce e nevoie de un podcast despre sănătate și nutriție, care este misiunea mea și ce vei afla în episoadele viitoare.
Acest podcast este o platformă prin care oameni pasionați de sănătatea omului, a comunităților și a mediului vor contribui piesă cu piesă la puzzle-ul sănătății. Nu sunt...
Today’s Latest News In 4 Minutes. Updated Hourly.
Does hearing about a true crime case always leave you scouring the internet for the truth behind the story? Dive into your next mystery with Crime Junkie. Every Monday, join your host Ashley Flowers as she unravels all the details of infamous and underreported true crime cases with her best friend Brit Prawat. From cold cases to missing persons and heroes in our community who seek justice, Crime Junkie is your destination for theories and stories you won’t hear anywhere else. Whether you're a seasoned true crime enthusiast or new to the genre, you'll find yourself on the edge of your seat awaiting a new episode every Monday. If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people. Follow to join a community of Crime Junkies! Crime Junkie is presented by audiochuck Media Company.
If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.
Listen to 'The Bobby Bones Show' by downloading the daily full replay.
Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.