Upplevelsepodden med Dryden

Upplevelsepodden med Dryden

En av Sveriges mest lästa upplevelse- och resebloggar har blivit podd! Här hittar du tips, idéer för äventyr så väl i Sverige som utomlands. Avsnitten är som regel korta och passar perfekt för lunchpromenaden eller träningspasset. Mestadels gör jag avsnitten på egen hand men ibland ramlar det in gäster framför mikrofonen och då i ett specifikt ämne som denne brinner för. Bakom den här podden samt upplevelsebloggen Flying Dryden står Daniel Rydén. Bloggen hittar ni på dryden.se. Mycket av det du kan lyssna på här i podden finns även publicerat på bloggen och ibland tar jag även in gäster till avsnitten. För kontakt, feedback eller samarbete, mejla daniel@dryden.se. Trevlig lyssning!

Episodes

November 1, 2022 49 mins

I första avsnittet efter en väldigt lång poddsemester har jag bjudit in bloggaren och författaren Linda Vismer för att prata hur och om det är möjligt att resa medvetet i en värld där massturism, makt och pengar styr. Linda har skrivit boken Resenärens makt, en mestadels nyanserad handbok kring att göra medvetna val när man ska ut och upptäcka världen runtomkring. Vi går igenom några utvalda avsnitt och det visar sig finnas ett kap...

Mark as Played

Juli betyder högsäsong för vandringar! En av de häftigaste som jag gjort på senare år är toppbestigningen av Galdhöpiggen, vilket inte bara är Norges högsta berg utan hela norra Europas högsta. Min guide på bloggen med dussintalet tips för att bestiga Galdhöpiggen är välbesökt och titt som tätt ramlar det in kommentarer och frågor. I veckans poddavsnitt går jag igenom kommentarsfältet och besvarar merparten av frågorna som dykt upp...

Mark as Played

Semestern är här och då vill jag passa på att tipsa om Hittaut! Det här är en gratis friskvårdsaktivitet som passar hela familjen, som tar er ut både i städer och natur och som dessutom är kartträning för alla åldrar. Hemma hos oss har vi med tiden lyckats hitta till platser vi aldrig tidigare sett - även i staden där vi bott i över 20 år. I veckans avsnitt förklarar jag fenomenet Hittaut och hur ni med några enkla steg kommer igån...

Mark as Played

Vårens stora resesnackis har varit de oändligt långa köerna på storflygplatserna runt om i Europa. Arlanda har också sällat sig till den skaran när nyrekrytering efter pandemijäveln går trögt och trycket från resenärerna ökat lavinartat. Men, är allt verkligen bara Swedavias fel? Har resenärerna själva något ansvar? Jag funderar på det här och ger er också fem osannolikt enkla tips på hur du som resenär kan snabba upp kön till säke...

Mark as Played

En gråmulen förmiddag i september ger jag mig ut på en löprunda som ett drygt dygn senare ska få mig att krampa i båda vaderna, skicka längtansfulla blickar mot en lång, varm dusch och sukta efter en ordentlig middag. Däremellan har det varit både högt och lågt, bokstavligt talat, eftersom jag upplevt en av Sveriges mest populära vandringsleder - fast i löparskorna. I veckans avsnitt av podden tar jag er med ut på en löptur längs d...

Mark as Played

I veckans avsnitt drar jag igenom en hel drös med koldioxidbovar som vi direkt kan koppla till våra i-landsmässiga sätt att leva. Några kända. Ett antal okända (även för mig när jag började göra research). Hur ligger det exempelvis till med matproduktion? Är sojaprodukter lösningen? Kan vi skylla allt på fisande kossor? Är det dåligt att streama film? Hur står det till med utsläppen från våra fritidsbåtar? Stämmer det verkligen att...

Mark as Played

Om ni har planer på att upptäcka Skåne framöver så är veckans avsnitt en perfekt början. Här tipsar jag om ungefär tjugo guldkorn längs den skånska kustlinjen. Sprithistoria, golf, stränder, glass och naturupplevelser. Häng med från Åhus och Kristianstad i nordost, vidare ner på Österlen följt av Ystad, Malmö-området och slutligen upp till Kullabygden i landskapets nordvästra delar.

Mark as Played

För många är Singapore bara ett kort flygplansbyte innan vidare färd till/från Australien, Nya Zeeland eller andra ställen långt där borta. Frågar ni mig ska ni så klart  lägga in ett lite längre stopp här i just Singapore. Det går faktiskt att upptäcka staden på så kort tid som ett dygn och i dagens avsnitt så får ni mina bästa nybörjartips!

Mark as Played

Sommaren närmar sig med stormsteg så jag tog in min matbloggande sambo Maria som gäst i veckans avsnitt. Vi går igenom en never ending önskelista för svemesterupplevelser men för att ni ska slippa ett fyratimmarsavsnitt så håller vi oss kort och realistiskt. Tillsammans önskar vi oss ut på svenska äventyr som omfattar allt från högt och lågt till vått och torrt! Spoiler: en av punkterna har vi redan bokat...

Mark as Played

Är ni sugna på fjällsemester i härliga Jämtland? Då kan jag verkligen rekommendera er att krydda den med att vandra i Åre med omnejd. I veckans avsnitt tipsar jag om flera fina dagsturer som passar både vuxna och barn, antingen direkt i själva Åre eller bara några få mil därifrån. Alla tips baseras på lättillgängliga leder och med en belöningsfaktor som oftast är skyhög. Mycket nöje!

Mark as Played

Jag har äntligen åkt det italienska snabbtåget Frecciarossa 1000 från Milano till Paris. I veckans podd reder jag ut era funderingar ni säkert inte haft tidigare som hur skön en tågresa kan vara, hur snabbt 300 km/h är, varför var vi så brutalt hungriga när vi anlände Paris och vem som genast borde säga upp sig och hitta ett nytt jobb. Välkommen att lyssna på veckans ändå ganska hyfsat klimatsmarta avsnitt!

Mark as Played

Dalsland är Sveriges kanske mest underskattade landskap men det finns flera skäl till varför det kallas för Sverige i miniatyr. Här hittar vi slätter, sjö- och kanalsystem, fornlämningar, bergstoppar, en unik akvedukt med mera. Jag avslöjar också exakt hur många trafikljus det finns i hela landskapet.

Avsnittet är perfekt för dig som vill göra något speciellt av din semester i sommar. Mycket nöje!

Mark as Played
April 19, 2022 24 mins

Vildmarksvägen är en av de mest kända vägsträckorna i Sverige, kanske helst biten över Stekenjokk som öppnar i början på juni. Då är köerna långa för att få köra den upplogade vägen genom de meterhöga snövallarna. Lägg där till flera fina vattenfall, grottor och vandringsleder längs vägen. I veckans avsnitt inspirerar jag och Maria er till sommarens finaste roadtrip! 

Mark as Played
April 13, 2022 10 mins

Trots råden "återkom i sommar" eller "åk till Öland" gjorde vi ett tappert försök att turista i vackra Kalmar på lågsäsong. Ja, vi möttes av en hel del stängda dörrar men det hindrade oss inte att upptäcka stan ändå. Kalmar är ju en av våra mest historiska städer och den sitter också på mängder av hemligheter. Några av dem avslöjar jag i veckans avsnitt!

Mark as Played

Semesterparadiset Trollhättan. Låter konstigt? Kanske. Men, det här är faktiskt en pärla för alla åldrar. Vad gör man då en sommar i Trollhättan? Det ska vi prata om idag! Jag grundar med historik innan ni får de bästa lek- och badplatserna, naturupplevelser, festligheter, idrottsevenemang, golf och givetvis en genomgång av det klassiska slussområdet. Plus en och annan hemlig upplevelse.

Mycket nöje!

Mark as Played

Funäsdalsberget är nog mest känt för skidåkningen under vinterhalvåret. Men! Området växer så det knakar även på sommaren med allt från adrenalinpumpande aktiviteter till livsnjutarstunder, alltid med hänförande fjällvyer. Det här avsnittet är för dig som vill ha sommarinspiration inför semestern i härliga Härjedalen! Mycket nöje!

Mark as Played

Att man på resan har med sig sina prylar så som mobil, dator, betalkort och annat är en självklarhet. Men, hur ska man tänka kring prylsäkerheten och ens personliga integritet? Vad innebär VPN-tjänster och tvåstegsverifiering? Varför ska man undvika publika laddstationer? Måste man ha unika lösenord på alla sina konton och hur i hela fridens namn kommer man ihåg dem? Det och en del annat får ni i veckans poddavsnitt!

Mark as Played

SJ har efter flera års förseningar äntligen släppt ut sitt första nyrenoverade X 2000 på grönbete. Jag har testat och ger er här nyheterna, reder ut komforten, prisvärdheten med mera. Spoiler alert: grymt fint tåg men med reservation för servicenivån...

Vill du läsa texten och se bilder? In på bloggen!

Mark as Played

Poddens första gäst gör entré när jag och Maria pratar om vår golfresa till Portugal! Varför just Portugal? Vilken arrangör valde vi och vad kostade resan? Hotellet? Men framförallt - hur var golfandet! Ja, plus den lediga dagen som vi spenderade längs Algarvekustens dramatiska natur.

Läs mer om våra dagar i Portugal på bloggen!

Mark as Played

Norges och norra Europas högsta topp! Ska du bestiga Galdhöpiggen framöver är det här avsnittet för dig. Det pratas bra tips inför och under vandringen och även varifrån man ska börja toppturen.

Inlägget finns även att läsa på bloggen.

Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Death, Sex & Money

  Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Start Here

  A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.