All Episodes

April 20, 2025 40 mins

בפרק הזה של “מדברים פתוח” אנחנו מארחים שוב את שון פז, ראש קבוצת Solution Architects ב‑Red Hat, לשיחה כנה על הדרך שבה ארגוני אנטרפרייז מטמיעים יכולות AI. דיברנו על הפער בין ההייפ למציאות, על יוזקייסים פנימיים שמגבירים פרודוקטיביות, המחסור ב‑GPU, סיכוני אבטחה והדילמה הנצחית Build‑לעומת‑Buy. איך מודדים הצלחה, מהו AI Center of Excellence, ולמה מפתחים לא יישארו בארגון שאין בו קו‑פיילוט? כל התובנות – בפרק אחד.

Mark as Played
Transcript

Episode Transcript

Available transcripts are automatically generated. Complete accuracy is not guaranteed.
Speaker 1 (00:01):
ברוכים הבאים לפודקאסט הטכנולוגיה מדברים פתוח. אני ג'וש סלומון. ואני אילן פינטו, יחד אנחנו מדברים על כל מה שחדש בעולם הפיתוח

Speaker 2 (00:45):
משתתל לא לאכול נוטלה באופן כללי. זה קלאסי קלאסיקה כאילו לא הקלאסיקה זה השחר.

Speaker 1 (00:54):
אבל לא נוטה לה, בוא... -אני הפסקתי לאכול שוקולד שחר, מתי שראיתי, כאילו מתי שקלטתי שכתוב שם "בטעם שוקולד".

Speaker 2 (01:03):
טוב אני משתדל להסחית פחמימות בפסח זה לא כל כך.

Speaker 1 (01:10):
בסדר אז זה אחר ומאחורינו עכשיו אנחנו עם הפנים קדימה אנחנו ממשיכים בעונא שלנו לדבר על נושא איי איי איי עם אורח שחוזר אלינו והפעם אנחנו. זווית שלא הסתכלנו עליה עד עכשיו בעצם עד עכשיו דיברנו על על הקוד ודיברנו על על הטכנולוגיה אבל לא הסתכלנו.

Speaker 2 (01:32):
כן, זה טיפה מוריד כי השוק נמצא מאחורינו, אנחנו כל הזמן מדברים על המודל החדש שכל אחד מוציא. ופה צריך לבנות אפליקציות עליהם, צריך לעבוד עם זה ואנחנו קצת, בעולם הזה אתה יודע אם אתה חודשיים אחורה אתה כבר בהיסטוריה הרחוקה.

Speaker 1 (01:51):
אז את מי יבאנו שיעזור לנו אותה לשאלות בתחום? את האחד ויחיד, שון. שון פז. וואו וואו, אחד והיחיד, זה... אני יכול למסגרת, להקליט את זה... טוב, זה מוחלט. נשמע לאנשים. זה מוקלט. אז אם הקול שלשון נשמע מוכר זה לא סתם הוא כבר היה פה דיבר איתנו על ארכיטקט.

Speaker 3 (02:10):
לדעתי מאז גם החלפת את התפקיד.

Speaker 4 (02:13):
כן, האמת שעכשיו בתפקידי החדש אני מנהלת קבוצת הסלושן ארכיטקסט בישראל כפר סין יוון. אדפטציה הזהירה לדבר שעשיתי מקודם. מסתכל טיפה יותר רוחבית, סך הכל תפקיד מאוד מאוד מעניין, ותודה רבה שהזמנתם אותי לפה שוב. אפרופו בשיחה של המצות, יש פה אנשים בחיתוב, אז אני... אנחנו רוצים לשמור על עצמנו.

Speaker 1 (02:38):
ארכיטקטורה היום בלי AI זה אין דבר כזה כאילו היום בלי להכניס לתוך כן אנחנו חייבים היום. אז היום נדבר על המודל על הפן של AI בארכיטקטורה אצל הלקוחות וב... מה עושים עם זה באנטרפרסיס הגדולים לא מה אנחנו עושים עם המודל שיצא לפני יומיים ועוד שבוע יהיה מיושן אלא מה עושים לקוחות. אתה יודע אני אפילו יחבר את זה לשאלה

Speaker 4 (03:34):
קשור לשלוט פרק. שאלה מורכבת, אני חושב שהיא... ויש שאלות, כן. לגמרי, לגמרי, מורכבות גם. שאלה מורכבת, כי אני חושב שהתשובה היא ככל הנראה לא. או אני אחדד לא כפי שאנשים היו מצפים. זאת אומרת, הרבה... היום, אלה יכולות אקסטנסיביות, בהמון המון תחומים. בין אם זה ללמים, באזורים של מודל לשפה.. ואני חושב שאמרנו לפני איזה שהפרק אנחנו שתדע לעשות אותו לא מוריד. לא מוריד, רק להרים, רק להרים אבל שווה באמת לתפוס את תפיסת המציאות כי אני חושב שאנחנו חיים בעולם שבו אם אני עכשיו פותח את הלינקדין אני מסתכל מה קורה או עוקב אחרי חדשות מסוימות כל יום יוצא משהו חדש. ויש ימים שבו. השאלה כמה מזה פוגש את המציאות בשטח היא בסוף טכנולוגיה דיברנו על זה גם בפרק הקודם היא לא פה לשם שמיים כן. יש טכנולוגיה פותרת בסופו של דבר בעיות והסיבה להשקיע בטכנולוגיה ואנחנו תכף ניגע בזה. היא כדי לפתור בעיות עסקיות בסופו של דבר אבל נראה לי שלפחות כרגע בשלב שאנחנו נמצאים בו הטכנולוגיה נוצרה בקצב מהיר ואז כאילו. אתה מאוד צודק, איך הקרקע, אתה מאוד צודק אגב ואנחנו נדבר בהמשך קצת על למה זה קורה אבל אני חושב. שהאימוץ ביוז קייסים השונים הוא לא... שכולם היו מצפים. בסדר, אם אנחנו רואים עכשיו דברים חדשים שיוצאים, אנחנו אומרים, וואו, זה מגניב. אז כן, אנחנו מאוד אומרים לעצמנו... אבל איפה אני יכול להשתמש בזה? ובהרבה ארגוני אנטרפרייז במיוחד, השאלה הזאת היא שאלה מורכבת, כי בתוך השאלה כשאתה מפרק אותה יש היבטי אבטחה, עלויות, רגולציה שהרבה פעמים מונעים מארגוני אנטרפרייז גדולים בעצם להשמיש את אותן יכולות אל מול לקוחות.

Speaker 2 (05:35):
יש גם עניין של קבועי זמן לקחת טכנולוגיה ולבנות מהליה פתרון שפותר בה עסקית לוקח זמן. נכון, בעולם של היום, עד שהזמן הזה יוצא כבר הטכנולוגיה חצי מיושנת, אתה אף פעם לא יכול להשתמש בשיא של הדברים הכי יפים וסקסיים וזה שיש, כי אתה צריך לבדוק פתרון, לבדוק שהוא אמין, לבדוק שהוא סקיור, או לבדוק שהוא עודני. ברגולציות כל זה לוקח זמנים, אז אם...

Speaker 4 (06:02):
שזה לא הרבה זמן. מה זה חצי שנה, לפני חצי שנה? מה הבעיה? אנחנו אפילו לא זוכרים את ההיסטוריה הזאת. -נכון. חצי שנה מרגיש לי כמו עשר שנים. כן. האמת שאמרת דבר מאוד מאוד חשוב, אני חושב שאולי שווה שנעשה... כמה הנחות יסוד. תראו, אנחנו בעשור פלוס האחרונים חיים בעולם הדיגיטלי. מה זה אומר? זה אומר ש... ארגוני אנטרפריז בסופו של דבר, האינטרס שלהם זה ללכת לכיוון מודרניזציה ודיגיטציה. בואו נפרק מה זה אומר, נקביל את עולמות הסופטוור, גם למה שקורה היום בעולמות ה-AI, את השיח שלנו היום. בסוף, אני כצרכן ביום-יום שלי, אני כבר לא הולך לבנק פיזית. אני מזמן תורים מרחוק. אני מתפעל את הבית שלי יכול להיות בצורה חכמה. הכל היום קורה באמצעות תוכנה בשורה התחתונה, כן? בין אם זה אפליקציה על הפלאפון שלי או ממשק, ממשק משתמש, UI, אפליקציית ווב... כמה אנשים היום כבר לוקחים הלוואה ב... בדיוק. לחכות בשנב? בדיוק. ואז להתחנן למנהל לבנק שייתן לך איזה... עכשיו השאלה... למה זה קרה? מעדיף לשלם כסף? תמורת ערך שמקנה לי זמן. מה זה אומר? אם פעם הייתי צריך ללכת להשנב 15 פעם עד שהייתי מקבל משכנתה והיום זה קורה ב... אני אהיה מוכן לשלם על זה כסף. תמורת הערך שאותו אני מקבל, הערך שאותו אני מקבל, זה זמן להתעסק בדברים שאני אוהב בחיים, ולא לבזבז זמן על שטויות שמבחינתי ללכת ל... לשנב בבנק זה יכול להיות, יכול להיות שטות. וגם מצד העסק, זאת אומרת, הבנק לצורך העניין, אם יש לו... פחות צריך להתעסק אז צריך פחות סניפים. אז בוא ניגע גם בזה כי זה הצד השני שהוא מאוד חשוב והרבה פעמים לי ברור כצרכן למה אני עושה את מה שאני עושה. לא ברור לי למה הארגון עושה את... ואם תסתכלו על דיגיטציה בסדר או על טכנולוגיה דיגיטלית באופן כללי. יש אינסנטיב לעשות את מה שהוא עושה. למה? האינטרס של אותו ארגון, בוא ניקח לדוגמה את הבנק, את חברת הביטוח, את ארגון הבריאות. האינטרס שלהם זה לספק כמה שיותר היא יכולה... בעולם מאוד מאוד תחרותי, בכמה שפחות זמן, עם עלות נמוכה ככל האפשר. בסדר? זה ככה, ברגע שאתה מבין את זה וזה נוחת לך... -מקסימום הנהה במינימום ממש ככה. -בדוקא. בוא נעשה... בוא נעשה יותר עם פחות. -את המשפט הזה אמר לי, כשהייתי במילואים, אמר לי איזה נהג שהוא כאילו... זאת אומרת, הוא היה הרבה שנים במילואים ואז הוא הפך להיות נהג.

Speaker 3 (09:09):
למה אתה נהג אז הוא אמר לי המוטו שלי בחיים.

Speaker 4 (09:14):
זה התפקיד שאני הכי... זה הקלאסי של בוא נעשה נעשה מור ווידלס כן. אבל אם תחשבו על זה זה באמת ככה, זאת אומרת. ובואו נבין מה זה אומר בשתי דקות כי זה מה שיעזור לנו להבין איפה AI. נכנס ל... איזה אנקדוטות AI הם הביא איתו. אז אנחנו רוצים להביא יותר יכולות, שזה אומר שאנחנו משקיעים יותר בטכנולוגיות, שיעזרו לנו לקצר את ה-Time to market, את הזמן שלוקח לנו לדלבר בסופו של דבר יכולות לשוק, כי שוב, כמו שיש בנק X, יש גם בנק Y, והם מתחרים ביניהם על מי מביא יותר יכולות בזמן יותר קצר, והמונח השני של זה, זה נושא העלויות והפרודוקטיביות. אותן טכנולוגיות יכולות לאפשר לאנשים... אותם יכולות בזמן קצר יותר. אז חשוב רגע להבין את מפת האינטרסים, חשוב להבין את האינסנטיב של כל צד, ומבחינתנו, AII הוא עוד שלב בדרך שהוא מהפכני, אבל הוא עוד שלב בדרך. זה יכול לאפשר לי לספק פרודוקטיביות, אם אני היום עכשיו, תכף נדבר על דיוסקסים, כן? אבל אם אני היום מתשל צ'טבוט או AII... לכתוב לי את הקוד אז אני יכול לספק את אותם יכולות יותר מהר. ואלה היוסקסים הפנימיים. מצד שני זה יכול להיות להיות יוסקסים שהם מוכוון ללקוח. לדוגמה, אם היה לי צ'אטבוט עכשיו כלקוח, שאני הייתי מתשל אותו על ה... היה עוזר לי. עכשיו, that being said, בואו נבחין בין מה קורה היום ומה לא קורה היום, כי אני חושב שאלה שני הדברים הכי חשובים. אבל הנקודה בעצם...

Speaker 2 (10:52):
כל מה שאמרת עכשיו אם אפשר לתמצת את זה במילה אחת זה פרודוקטיביות נכון. שני דברים

Speaker 4 (11:28):
אז הרבה פעמים היום בשוק צריך להבין, השכבה העסקית בתוך יר.. תוכפת בגלל שזה טרנד ובגלל...... מאוד דוחפת להביא את אותן יכולות. איפה זה שם את הארגונים האלה? ואנחנו נרדת גם לפן הארכיטקטוני והטכנולוגי ונבין. זאת אומרת, רגע, אם... כן. אם...

Speaker 3 (11:46):
את זה רגע למה ש... מה שאני מבין מהמשפט שעכשיו אמרת, אתה אומר בעצם, למרות שהטכנולוגיה כביכול קופצת קדימה ו... ו... על פניו היינו אומרים, אוקיי, תבוא... תבוא החטיבה הטכנולוגית בארגון מסוים, תגיד, הנה, יש לי עכשיו יכולת כזאת וכזאתי? אני אומר, לא, דווקא החבר'ה העסקיים, הם אלה שבאים ואומרים, תביאו לי פתרונות עם AI, זה מה שאנחנו רוצים. חד משמעית. החבר'ה של חדשנות, שזה באמצע. כן.

Speaker 4 (12:14):
את הפוליטיקה הארגונית. מה שאמרתם זה חשוב למה? יש את אנשי החדשנות שמאוד רוצים לדחוף קדימה והם מוכנים, סליחה על הביטוי, לחנוק על הקיר את האנשים הטכנולוגיים שבסוף צריכים לספק פתרונות. אני חושב שאנשים שבסוף באמצע זה אותם c-level שצריכים למצוא את האיזון, כן, בין מה שהביזנס דורש, לבין מה שהאנשים הטכנים רוצים. כי בוא ניתכם דוגמה הכי פשוטה. זה יכול לקרות ושאל שאלות על ה... על ה... מרקדאום פיילסלג, כן? בשורה התחתונה זה קניין. שהגיע למקומות שהוא לא צריך להגיע. אז האנשים הטכנולוגיים לא ייחכו, כן? מצד שני, גם האנשי הביזנס מאוד דוחפים קדימה. אז יש פה, אם אני מסתכל נגיד היום על CTO, CTO, CFO, ראשי חדשנות שצריכים בסופו של דבר... לקחת את ההחלטה, החלטה מאוד מאוד קשה אסטרטגית, זאת החלטה קשה.

Speaker 2 (13:24):
כי זה אומר איזה כלים אני מספק לארגון שאני מרגיש מספיק בטוח שלא ישימו אותי בסיכון אבטחתי או אפילו בסיכון של עלויות. אגב, ויש לנו דוגמה פנימית פה ברדף. שמותר לדבר עליה? שמותר לדבר עליה. שאנחנו, אסור לנו להשתמש בco-pilot, אבל מותר להשתמש במודלים אחרים כי אם ספציפית זה לא יודע את ההסבר המדויק אבל ספציפית הקוד שלך מותר לך לחשוף למודלים אחרים ולא לספציפית את המודל של קודל. ברגע שאתה חושף מידע למודל, אתה לא יודע מה קורה איתו, אתה יכול לנחש, וזה גם תלוי איזה מודל, אם אתה חושף אותו לדיפסיק אתה תנחש דברים שונים, אם יש לי מחשפת אותו ל-HGPT או ל... אבל אתה לא יודע. נחשף, הוא יכול להגיע להרבה מאוד מקומות.

Speaker 4 (14:24):
צריך להיזהר עם זה. בואו נדבר טיפה אולי על איפה, איפה זה באמת שם את הארגונים היום. תראו, בהחלטה האסטרטגית, דיברנו מקודם על החלטה האסטרטגית שC-Level צריכים לקבל, CTO, CSO, שבסופו של דבר צריכים לבוא ולה... אם אני לוקח את זה לקצה ברמת החדשנות ומתפשר על עלויות והבטחה. או שאני נשאר שמרן, אני אחכה ואני כנראה אפספס את השוק, שאני מביא יהיו יציבים ומאמנים ואמינים. בסדר? זה... -אמינים וסקיור. -בדיוק. זה ה... שני הדברים האלה צריך להזן. -עלות לעומת, זאת אומרת, חדשנות., קראת לזה שברנו אותו, יציבו אותו יותר. -נכון. -כן. -כן. -נכון. כי בסוף, אני לא היית רוצה אם יש לך מודל שפה שהוא הלוזינטינג, כן? לא היית רוצה שזה יגיע ללקוח הסופי שלך, זה תחשוף לתביעות, מוניטין, כמות הסיכונים... וזה סיכון עסקי פר אקסלנס, כן? איפה האיזון? איפה נקודת האיזון? אז מה שאני יכול לשתף את מה שאני רואה היום. נקודת האיזוני להתחיל ביוסקיסים פנימיים שבעצם תורמים לפרודוקטיביות של העובדים בתוך הארגון. הכי פשוטה, code generation, כן, AI assistant, עוזר בעצם, מבוסס AI שעוזר למפתחים לכתוב את הקוד שלהם ברעה המיומית. בהרבה מהuse case אם לא צריך לפתוח את הארגון בשביל זה, זה דברים שהם זכות הקנייה נשמרת פנימית בתוך הארגון, אבל צריך עכשיו לצאת לפתרונות נקרא לזה דרקוניים, כמו שאומרים, זה יכול להיות תמלול שיחות פנימיות בתוך הארגון. קומנטציה, דברים שיעזרו בסוף לאנשים בתוך הארגון ביומיום שלהם, לבזבז פחות זמן על תהליכים לא יעילים, ולהשקיע הרבה יותר בהספקת יכולת.

Speaker 2 (16:14):
כמו שמכבי הציגו, גם כן, זה פתרון לרופאים, זה לא פתרון לחולים, בדיוק, זה פנימי. זה נגיד מה שמכבי הציגו.

Speaker 4 (16:21):
אה...בסוף... דבר שהם הציגו גם כאן בפודקאסט היה דוקטור קופיילוט שזה בעצם היכולת של רופאים לתשאל בעצם צ'טבורט ביומיום שלהם וזה יוסקיס פנימי אתה מבינם זה יוסקיס שהוא לא חשוף החוצה ללקוח ולכן הרבה יותר קל להתחיל עם אותם יוסקיסים וזה בגדול מה שאנחנו רואים היום. שווה לדבר על איפה זה שם אותנו טכנולוגית וארכיטקטונית כי אני חושב שזה גם חשוב. כי אתם צריכים להבין שלהתחיל באותם יוסקיסים פנימיים בוא אני אתאר לכם איזה פער או אתגר שארגונים חווים היום, הם אומרים אוקיי אני מתחיל עם היוסקיס הראשון שלי בוא נניח שהכי פשוט לי לעשות קוד ג'נריישן אני מתחיל עם ג'ינרות של קוד בשביל לג'נרט את אותו קוד אני צריך מודל שפה שמוכשר נקרא לזה קוד בייסט אל אליהם כן שבסופו של דבר יוכל שהוא בסטנדרטים הארגוניים, זה לא יתוב קוד אחר. חשוב מאוד, למה זה חשוב? אחד הפער הראשון מהאתגר הראשון זה אוקיי אבל אני צריך את אותו... צריך לעשות inference איפשהו, נכון? צריך להנגיש אותו. -יפה. צריך להנגיש אותו איפשהו. אין לי gpu's, אני ארגון אנטרפרייז גדול, תהליכי הרקשה שלי לוקחים תשעה חודשים. מה אני עושה? -נענן. -יפה. רוב הארגונים בסופו של דבר אומרים... לך במתכונת היברידית, בסדר? שזה אומר, ואנחנו נזכיר מה זה היברידית כי זה מאוד לחבר את ג'וש למה שאמרת. אני מתחיל לטייל אליהם להנגיש בענן, האינפרנסיה בענן, למה? כי אין לי חומרה. אני צריך מאיפשהו לקבל את אותם משאבי עיבוד גרפיק, קרי ג'יפיוז, אני צריך להשתמש בהם איפשהו. ואז נשאל את השאלה, אוקיי, אבל... אין לו אוגמנטציה או אין לו קונטקסט של הביזנס הארגוני. נידה החוצה. וזה, זה כאילו מה שהתכוונתי כשאמרתי התפשרות על אבטחה. כי הרבה פעמים בהיבטי רגולציה, בין אם זה בבנקאות, בין אם זה בביטוח ועוד הרבה תעשיות שונות, כן? להוציא את אותם דברים החוצה זה אירוע. זה יכול לשבור רגולציות מסוימות שהארגונים האלה עובדים בהם היום, ופה נמצא הסיסו והסיטיו, יושבים אחד לצד שניים אומרים. לוקחים, הולכים על זה או לא הולכים על זה? איזון פה צריך לקחת את ההחלטה. אז אנחנו רואים נהירה מסוימת. להביא גם וזה מאוד קשה כי יש גם מחסור בג'יפיוז ומחסור בצ'יפים. זה מה שבאתי להגיד, זאת אומרת גם אם אתה רוצה להזמין מהענן...

Speaker 3 (19:00):
מחשב עכשיו גדול בסדר כי אתה רוצה לעשות אימון אתה רוצה לעשות כל מיני תהליכים כאלה ואחרים. אתה צריך מכונה גדולה לפעמים אתה צריך h100 בו h100 זה הרבה כסף פה מכונה שבדקת. חמש דולר לשעה בשביל להחזיק h100.

Speaker 4 (19:17):
לדעתי זה אפילו עם הנחה. ואחרי שנניח הקצרת את הכסף, לא בטוח שתקבל את המכון. זה נכון. יותר מזה בספקי ענן יש leverage בהייפרסקיילרס כמובן, יש leverage הרבה יותר גדול לקבל את אותם משאבים. תדמיינו את הארגון האנטרפרייז, נקרא לזה במחאות הפשוט, שצריך לקבל את אותה או צריך להזמין אותה חומרה מספקי החומרה שלו. בגלל זה אני אומר את ההליכי ההרכשה שלוקחים המון המון זמן. בעיקר עולים לענן עם זה כמובן ורוצים להתקדם מאוד מאוד מהר. ארגונים יותר שמרניים שבסופו של דבר אומרים אני אחכה את הזמן הזה בזמן הזה הטכנולוגיה תתייצב. המודלים יהיו פחות iludated, יהיו יותר פתרונות של guardrails, יהיו פתרונות מספיק טובים שכשאני אקבל את החומרה אני אבזבז הרבה פחות זמן על להביא משהו שהוא יציב לשוק. אז שם זה אומר. אולי אני אציע אולי אני אתחיל לפתח משהו לא על הדת האמיתי שלי לא על הזה כדי... סך הכל אני לא עושה deployment נכון אבל אף אחד לא שוקל לקנות מוצר קיים. שאלה מצוינת מצוינת מצוינת כי עד עכשיו זה נשמע שכאילו אנחנו מדברים פה רק על פיתוחים אם היית לוקח בוא בוא ניקח סנאפשוט של לפני שנתיים. גם עשורים אחורה בעולמות התוכנה, אני לא חושב שזה שונה, הדיסקשן הזה של build versus buy. אבל בוא ניקח ספציפית, נתמקד באזור AII. נוריד באזורי יאי ספציפי. -כן. -אבל... שיחות שעשיתי עם לקוחות, הגישה הייתה מאוד, אני אקנה פתרון סופי. למה? לארגון אין סקילסט, טכנולוגיה מסובכת. אין מספיק כוח אדם, לא, אין למה להיכנס לזה. כאילו, מבחינת מי שמקבל את ההחלטה, הוא אומר, אין לי למה להיכנס לזה. חושב שבשנתיים האחרונות אני נותן הרבה קרדיט לעולם הקוד הפתוח. אופן כללי כי אני חושב ש... שזה קרה באזורי התוכנה, כן? והקולבורציה... הגלובלית תרמה להתפתחות של מוצרים וטכנולוגיות שאולי לא היו כאן היום אם לא היה קוד פתוח, זה יקרה גם באזור AII. אנחנו אולי נדבר על זה בהמשך, אבל אני חושב שהדוגמה הכי טובה לזה זה VLLM, בסדר? אבל בשורה התחתונה אותו קוד פתוח או אותם תנועות שהיו בשוק, הנגישו את הטכנולוגיות האלה בצורה פשוטה יותר. אז אם לפני שנתיים 80% מה... ארגוני אנטרפרס היו אומרים לך, אני לא מעוניין להמציא את הגלגל, אני קונה משהו כזה.

Speaker 2 (21:53):
אני חושב שאנחנו איפשהו 50 50 היום. אני חושב שזה קשור לעוד משהו, זו תנועה שכבר הייתה פעם, לא בכיוון זה. ה-build vs buy לאורך הזמן, הוא התחיל ב-build, זה עבר לאורך הזמן ל-buy, עד שהיה הרבה ב-buy ושמה נחזרים אחורה, אני חושב שזה תלוי קצת גם במצ'וריטי של הפתרונות. כרגע המצב הוא שכשאתה הולך ל-buy, אתה לא בטוח שאתה תקבל את מה שאתה רוצה. היום הכל זז, אתה לא בדיוק יודע, אין לך פתרון, שאתה אומר, ארגון פיתוח תוכנה ושווה לי לשלם, כמו שאתה משלם לחברת ליסינג ולא קונה את המכוניות לבד. אבל אני... מצד שני, השוק זז כל כך מהר שקשה מהנקודת זמן שאנחנו נמצאים בה לראות מתי תהיה התייצבות. זאת אומרת יהיה פתרון מאוד מאוד יציב לבעיה א', אבל יהיו כבר מודלים שפותרים את בעיה ד', לא את בעיה ב' וג', אז זה נורא קשה לראות את זה, ואז אתה אומר, אני חייב כי אני המומחה ב... אני לא יכול לתת למישהו שפתר פתרון לביזנס אחר ולא מתאים לי. זה פה, אבל זה מאוד מעניין הקטע הזה של חזרה לכיוון של בילד. זה גם מאוד תלויוסקיס אני חושב.

Speaker 4 (23:47):
כיסים שבהם אתה אומר, ואגב... חושבים היום כן יכול להיות שבעתיד זה יהיה שונה כמו שזה התחיל מ-buy-only כן ברוב המקרים. פתאום היום זה הופך להיות per use case. זאת אומרת יש use cases שיותר מתאים שתהיה לי אולי, יהיה לי פתרון, איזה פלטפורמה שעליה אני אפתח את מה שאני רוצה לפתח ואני אביא את היכולות האלה בעצמי, ויכול להיות שיהיו use cases שיהיה מאוד הגיוני לקחת דווקא פתרונות סופיים או מודעות. קצת שלישי, שיעזרו לי לעשות את זה, כאילו כל... ההחלטה הזאת בסוף מתחלקת או משתלבת בתוך האסטרטגיה הכוללת.

Speaker 2 (24:23):
של ארגון וצריך לזה... יש עוד משהו, היום כמעט כל ארגון אנטרפריז היום, בעקבות התנועות האלה, הוא גם בתוכנה. כן, דיברנו על זה. דיברנו על זה. זה אומר שיש הרבה יותר צורך באנשי תוכנה. אמנם אנחנו עכשיו, אנחנו אומרים שהאלה לימים יכתבו חלק מהקוד, אז אולי פרוט, אבל זה גם השאב שהוא יכול להיות במחסור. באיזשהו שלב, תגיד, אני רוצה לעשות build, אני לא יכול לגייס את האנשים.

Speaker 5 (25:00):
אז בעצם דיברנו על זה.

Speaker 3 (25:02):
עכשיו ניגשות לפרויקטים פנימיים בתחומים מסוימים והבנו את האינסנטיב העסקי נקרא לזה.

Speaker 1 (25:15):
הולכות ללא הולכות ללכת בונות לא קונות זה זה חשבתי שהייתה הייתי בעברית אבל בסדר תודה על הדיוק. חוזר אותו לחדש אז אני עכשיו בעצם כשיש פה.

Speaker 3 (25:28):
איך נמדדת הצלחה של פרויקט כזה? זאת אומרת, הרי בסוף אמרת קוסט זה לא אישו.

Speaker 1 (25:35):
כרגע לא אישור.

Speaker 4 (25:38):
איך אני עכשיו כ-CO, כ-CTO, מחליטה עם פרויקט מסוים, מוצלח או לא מוצלח? אני חושב שזו שאלה מאוד קשה, כי... אני לא חושב שהמטריקות ל-Return of Investment, כן? כשאני מסתכל... -בדיוק. -זה לא הקלאסי, זאת אומרת, אין פה ROI, כרגע. -נכון. -זה מאוד לא קלאסי. יש הרבה דברים שנסתרים מהעין שקשה מאוד להעריך אותם. לכן ה-KPI זה אלה, נגיד אם היית אומר לי את זה בתחום התוכנה כמה שנים אחורה, אוקיי, יש KPI סטנדרטים וברורים שבעזרתם אני יכול להעריך. ההשקעה שהשקעתי בטכנולוגיה איקס, תביא לי מחר בבוקר חמש איקס. אם היא תביא לי חמש איקס, כלות השקועה שלי היא...מצדיקת ה... אני חושב שפה אנחנו כל כך מוקדם בשלבים האלה שמאוד מאוד קשה להעריך. ובגלל זה אני חושב שההחלטות האסטרטגיות האלה הן עוד יותר קשות. כי אתה כCTO, CEO, סיסו, מה שזה לא יהיה, כן? רואים שבסופו של דבר צריך... צריך לבוא ולהגיד אני לוקח את הסיכון או לא לוקח את הסיכון. אני כן יכול להגיד שברוב המקרים פחות מסתכלים על זה. אפילו לא מסתכלים על פרמטרים להצלחה? פרמטרים להצלחה לא ברמה... לא ברמה הקוסטית. -בדיוק, לא מחפשים את המספר שאומר אנחנו צופים פי חמש יותר הכנסות, בסדר? כי קשה מאוד לכמת את זה. אני חושב שרוב המטריקות היום וה-KPI זה הם יותר בפרודוקטיביות, אפרופו מה שדיברנו על היוסקיסים, הם יותר בפרודוקטיביות הפנימית של האיגוד, בסדר? לדוגמה המפתח הצלחתי... להקטין את זמן שחרור הקוד שלו ב-X. הצלחתי, אומבזבז פחות זמן על-Y, וכשאני שם את זה על כף המוזניים, אז הגיוני היה לי לעשות את זה. כי יכול להיות שייעלתי את כוח העבודה. מ-50 מפתחים עשיתי 200, כש-150 מהם הם בעצם וירטואליים ומבוססי AI, אז אלה המטריקות שקל לקמת כרגע, המטריקות העסקיות customer facing מאוד מאוד קשה. כמה מלכות אני ארוויח אם אני אצא עם פיצ'ר חדש מחר. אגב, זו שאלה אפילו על כוח עבודה בארגון, אתה יודע, יצא לי לדבר לא מזמן עם אחד ה-CTO של ארגוני התרפס בישראל. ואמרתי לו למה אתה כזה לחוץ להביא את 1,2,3? אז הוא אמר לי אם אני לא אביא את 1,2,3 אנשים יעזבו פה. הם יבינו שלא מתעסקים ב... שהמפתחים היום לא יכולים לקבל AI assistant בקוד ג'נריישן, והם יגידו אוקיי במקום אחר נותנים לי את זה אז אני פשוט אעזוב לארגון אחר. כי הארגון הפך להיות גם ארגון תוכנה, יש לו בית תוכנה בפנים, והוא צריך שאנשי התוכנה בבית התוכנה ירגישו שטוב להם להיות שם. נכון מאוד. זה למה אני... באמת זה כאילו... וזה יפה גם בשוק לראות את ה-distribution כי יש כל אחד... אסטרטגיה של כל אחד היא טיפה שונה אבל for the most part מה שאני יכול להגיד, כולם, כמעט כולם, מתחילים עם ה-use kissים.. כי איתם הרבה יותר קל להתחיל. יש מספיק שאלות קשות ומספיק אתגרים גם על היוסקסים הפנימיים. ומספיק disruption אז רגע יש לי שאלה האמת שלא מתוכננת אבל ובדרך כלל אנחנו לא עושים את זה.

Speaker 5 (29:19):
מה הפתרונות בעצם שאנחנו כרדהאט בסוף מציעים, כיום, סביבה סביב העולם תוכן הזה?

Speaker 4 (29:27):
שאלה חשובה והאמת אני אפילו לא, אני אזכיר ב... אפילו להרחיב אותה, אני אגיד לא רק רדת, אוקיי? זאת אומרת, מה בשוק מציעים כצנאי הפלטפורמות? כן, מה... איזה דומיינים לצורך העניין? שאלה מצוינת. בוא נתחיל מהבסיס ונגיע לדברים יותר מתקדמים. אני חושב שבבסיס, בוא נדבר קודם על מה שרדת יודעת לתת. בתוך ה-AI סטרטגי של רדת בעצם יש שתי פתרונות עיקריים, אין סינג, מודל סרווינג, מודל. אינטגרציה עם מודלי שפה כאלה ואחרים, בעיקר מבוסס קוד פתוח אבל לא רק. ומצד שני, פרויקט בעצם קוד פתוח שנקרא Instaclabel, נקרא לזה בפורמט הרליטי שלנו, רד-AI, שבגדול מאפשר להנגיש את כל מה שנקרא מודל alignment ומודל פיינטיונינג בצורה פשוטה יותר למשתמש הקצה, אפרופו מה שהזכרתי מקודם, שיש בשוק היום יש הרבה הרבה משקל לפלטפורמה שתאפשר ליצור מספר יוז קיסים מרבי, מה זה אומר? יכול להיות שהcode generation והתמלול שיחות... אלה יכולים לחיות על אותה פלטפורמה שמייצרת איזשהו סטנדרט בתוך הארגון ואני לא אצטרך לאבד את עצמי בכל...

Speaker 2 (31:19):
צד שלישי שאין להם סטנדרט אין להם אכיפה ואני יוצא על זה שהם איים בתוך הארגון כן? אני חושב בהרבה קצת אין בייחוד באימון ובמודל סרפינג. כל התחרות לא רק קרדיט כל התחרות פה הם כמו כל התחרות הרגילה ואת מה שייתנו לך. רדט את הפלטפורם דיפנדנס אחרים יגידו. את השירותים הכי טובים, הכי מתאימים, תעבוד עם ה-GPU שלנו בצורה הכי טובה שיש, אבל תנעו לי איתנו, אנחנו לא עבור מחר למקום אחר. אותה התחרות, התחרות הרגילה בדומיין חדש, כי זה לא הצד של ה-AI, זה הצד של הנגשת ה-AI, הפלטפורמה. במודלים זה כבר סיפור אחר. של ה... העסקית של המ...

Speaker 4 (32:15):
ולא אמרת שום דבר על הסלם. אז אמרתי מקודם סמולנג ומוז'מונל אבל לא אסלם. אני חושב רגע לפני שאני נוגע בזה, גם מה שג'וש אמר הוא חשוב מאוד כי. אם אני מסתכל היום על שוק ה-AI, באופן אני אהיה עדין, הוא עובר איזושהי מונופוליזציה. ממש. לא צריך להיות חכם גדול בשביל להבין את זה. אני חושב שמה שרדת עושה פה, בשיתוף כמובן עם קהילת הקוד הפתוח, ולא ס... את VLLM כמנוע או פריימורק של אינפרנציה. אבסטרקטי לחלוטין בין אם זה לתשתית מתחת ובין אם זה לסוג ה-GPU המעבד הגרפי שיושב תחתיו. אני חושב שזה זאת המשימה. על רדת גם באזורי AI, ו...אם הזכרתי... שאותם דברים הם אלה שישפרו אותה. הנגשה של אותם טכנולוגיות על הדברים האלה אני מדבר וזה קטליזטור זרז סופר משמעותי. בהתפתחות הטכנולוגית של תחום AI. אבל הילן הזכרתם מקודם את ה-S&M אם אני מצטער אולי אתה צריך להשקיע בזה עוד טיפה זמן. קצת יותר. -בסדר. -לא יהיה לנו זמן עוד. אוקיי מה המסקנות עתידיות עוד פעם זה אני מאוד לא אוהב לדבר על עתיד ואיזשהו זז כל כך מהר.

Speaker 2 (33:34):
ב-2023, איך אנחנו רואים לטווח הקצר את המסקנות מה ההשפעה של ה-AI על האנטרפרייז? אני חושב שיש פאניקה מסוימת בשוק אם אני מסתכל על לינקדאין יש כל כך הרבה אנשים.

Speaker 4 (33:54):
שיוצאים בהצהרות, אז גם פה הפעם... זה לקרקע אבל בחיוב. אני חושב שאנחנו... אורים מטורפים ומסיבים, אנחנו נמצאים במצב. תחום ה-AI בעיקר מגדיר את איך עובדים ולא מי עובד. בסדר? זאת אומרת, היכולת to adapt זו יכולת... כל עובד בארגון באשר הוא יצטרך לקחת על עצמו כדי להשתמש באותם כלים, גם בשביל עצמו כפרסונה וגם לטובת הארגון שבו הוא נמצא, וזה חובת הארגון להבטיח שאחד יש לו את הכלים, גם, שוב, אפרופו מה שדיברנו, אם לא יהיו את הכלים האלה הארגון פחות אטרקטיבי, אז חובת הארגון היא בעצם להשמיש את אותם כלים ולאפשר לעובדים שלו,

Speaker 2 (35:12):
לעשות סקיל חדש למרות שיכול להיות ש-20 שנה הוא עבד בדיוק על אותם סקילסט. זה, האמת שזה לכולנו, זה קשור גם לפרק ש... זו שאלה שלא ענינו בפרק על השאלות ותשובות בפרק הקודם. אנחנו כולנו צריכים לדעת להיות יותר גמישים... תכניס את זה ל... תודו... -לנסרליסט. -ולשתנות כי העולם משתנה מסביב ואנחנו... דברים שבעבר היו לוקחים דורות אז אף בן אדם לא הרגיש אותם ואחר כך לקחו... הרגישו אותם מדי פעם הם עכשיו יהיו על בסיס של שנתיים שלוש ואנחנו צריכים ללמוד להשתמש בכלים החדשים. אני לא יודע, אתם זוכרים כן? פעם לא היה סמארטפון. ואנחנו למדנו זה היה מהפכה שפתאום אתה מחזיק מחשב מאוד מאוד מאוד חזק בקצות האצבעות שלך וזה. המהפכות האלה הם לא יהיו, לא יודע, סמארטפון כמה זה 12-15 שנה, זה יהיה הרבה יותר מהיר.

Speaker 4 (36:16):
אני חושב שאני ממש לא יודע, אני אתכם יכול להישאר פה גם כל היום. אבל משהו מעניין, אחד קודם כל בתוך בראייה. רואים גם תחום חדש שנפתח נקרא ACOE. מה זה? לא שמענו. זה לפני כמה שנים כשהייתה, אתה נראה, נראה לענן הציבורי נפתח תחום שנקרא CCOE שזה Cloud Center of Excellence. אז AI Center of Excellence בסופו של דבר זו איזושהי גילדה תוך ארגון. שתפקידה זה להגביר את האדופשן, או לקבוע את האסטרטגיה ולה... בסוף לאן הולכים ואיך. נקרא לזה מטמיעים את הכלים האלה ביום-יום הארגוני דבר מעניין ולאו דווקא. קשור לזה. לא יודע אם ראיתם את העתכון של סם אלטמן. איזה...

Speaker 3 (37:08):
בחמש דקות האחרונות ואתה עכשיו מסגיד תאריך הקלטה.

Speaker 4 (37:14):
אבל בסופו של דבר, השוק נראה לי הולך למקום מאוד מעניין והוא מאוד מתחבר גם למה שאמרנו מקודם. לא בהכרח המודלים צריכים להיות חכמים יותר, או לפחות לא בצורה קיצונית חכמים יותר, ופתאום דברים שמשקיעים בהם אלה ממשקי המשתמש, ואיך תצרוך את אותם LLמים ואיך תהיה החוויית המשתמש והאינטגרציה בין אותם LLמים, אפרופו עולמות של ה-Eigentic,

Speaker 1 (38:18):
באזורים מסוימים וזה לא בוא זה לא סיסקו אליי, כן בדיוק הילדים שלי לא נוסעים ברכב אוטונומי עדיין ואני עדיין עם קאיה פיקנטו בסדר היא לא נוסעת לבד כמה אתה נראה לי לא? אני לא לבד היא לא נוסעת לבד היא לא נוסעת. נכון אבל היא יודעת לשמוע.

Speaker 2 (38:35):
כאי אפיקנטו יש שם הרבה מכוניות יודעות לשמור על המסלול שלהם, כן, ויודעות זה אבל נכון. אנחנו בדרך... אגב, כאי אפיקנטו יודע. אנחנו בדרך אנחנו עוד לא שם אבל הקטע ב... אני מסכים לגמרי. אנחנו עוד לא רואים את ה... התפוצצות אבל אני חושב שמצד הטכני ומלרוב.

Speaker 1 (38:58):
אנחנו מתחילים להרגיש אותה, נכון. אנחנו מרגישים שזה שם עכשיו זה... פעם... עכשיו זה שהמהנדסים ירקו דם. הבריקס כבר נעשה, לגב צריך לסגור את זה. בסדר. אז לסגור את זה זה באמת המילה... השתמשת במנוח הנכון. האמת שהיה פחות מבאס ממה ש... כן, השתדלתי... ממה שהתחניסינו... השתדלתי מאוד. ניסינו. אני חושב שכן, זה היה פרק חשוב כי שמנו את הדברים על הקרקע, עדיין נזמין אותך וכנראה שאנחנו נעמת.

Speaker 2 (39:53):
דברים שאמרת פה איפה פישלת ואיפה צדקת.
Advertise With Us

Popular Podcasts

Crime Junkie

Crime Junkie

Does hearing about a true crime case always leave you scouring the internet for the truth behind the story? Dive into your next mystery with Crime Junkie. Every Monday, join your host Ashley Flowers as she unravels all the details of infamous and underreported true crime cases with her best friend Brit Prawat. From cold cases to missing persons and heroes in our community who seek justice, Crime Junkie is your destination for theories and stories you won’t hear anywhere else. Whether you're a seasoned true crime enthusiast or new to the genre, you'll find yourself on the edge of your seat awaiting a new episode every Monday. If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people. Follow to join a community of Crime Junkies! Crime Junkie is presented by audiochuck Media Company.

24/7 News: The Latest

24/7 News: The Latest

The latest news in 4 minutes updated every hour, every day.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2025 iHeartMedia, Inc.