All Episodes

November 28, 2019 5 min
Em dic Chris Fry i soc mestre de primària des de fa vint anys i primer de tot voldria agrair a l’escola l’oportunitat que m’han ofert de parlar avui sobre un tema que m’apassiona: La Importància de la lectura en el procés d’aprenentatge.

Vull parlar de dos aspectes d’aquest tema. Primer, sobre per què i per a què hem de fer alguna cosa, i després, breument, sobre com es pot fer lectors els alumnes. És a dir, el perquè i el com.

El perquè és fàcil d’explicar – hi ha un problema. Segons els resultats de l’últim informe de PISA el 15,4% dels alumnes no assoleixen les competències lectores bàsiques al final de primària. Això vol dir que gairebé la cinquena part de la població està condemnat al fracàs escolar.

L’explicació és que la lectura és l’eina principal de rebre informació i desenvolupar coneixement, i ser un bon lector implica cinc avantatges: tres dels quals són, potser, obvis: una millor comprensió lectora, més fluïdesa en la lectura i una seguretat major llegint. Els altres avantatges poden sorprendre’ns, però estan provats per diversos estudis: els bons lectors tenen una millor comprensió oral i un ús més àgil de la llengua escrita i, a més a més, de la llengua parlada.

Està clar que l’èxit acadèmic dels alumnes depèn de la seva capacitat lectora, però l’escola tracta d’educar-los com a persones també. En aquest aspecte, del desenvolupament personal, la lectura obre portes a altra mena d’avantatges. Els bons lectors aprenen a gestionar els sentiments millor per haver trobat els mateixos sentiments en la seva lectura; aprenen a posar-se en el lloc dels altres, que és com es desenvolupa l’empatia i es tornen més tolerants. En fi, els ajuda a tenir relacions personals millors.

Ara parlaré breument de com es pot arribar a fer que tots els alumnes siguin bons lectors. A l’escola, tots els mestres hem de fer d’exemple, portant sempre el llibre que estem llegint a classe i a tota arreu, de portar la classe a la biblioteca regularment, i de parlar i deixar parlar de llibres a classe. Una clau de la lectura ha de ser l’elecció lliure dels alumnes de llegir segons els seus interessos i les seves capacitats. Doncs, l’escola ha de poder aportar una àmplia varietat de llibres a disposició dels alumnes.

Resumint, ser bon lector és vital per a adquirir els coneixements i comportaments necessaris per a ser un bon participant en la societat i és la responsbilitat de tots treballar amb l’exemple i amb constància per què no hi ha cap alumne exclòs per no ser bon lector.

Abans de passar el torn als altres participants en aquesta taula redona, us invito a tots a venir a escoltar divendres Joan Carles Girbés, qui parlarà del programa LECXIT, ‘Lectura per a l’Èxit Educatiu.’


463 paraules
Share
Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Crime Junkie
Dateline NBC

Dateline NBC

Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

For You

    Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeartRadio App.

    Connect

    © 2021 iHeartMedia, Inc.