Hvad i Alverden

Hvad i Alverden

I Hvad i Alverden sætter i spot på én de vigtigste aktuelle begivenheder i udlandet og spørger, hvor verden bevæger sig hen, og hvorfor det er vigtigt. Alt sammen for at finde ud af hvad i alverden, der foregår ude i verden.

Episodes

August 18, 2021 55 mins
Taliban har overtaget magten i Afghanistan. Tusinder er på flugt og fremtiden er usikker. Hvad er Vestens ansvar nu? Det spørgsmål stiller vi til fem ungdomspolitikere: Jacob Kjær Robsøe, Mikkel Skovgaard Hansen, Sadek Al-Amood, Martin Dommerby Nielsen og Magnus Von Dreiager. Vi starter historien helt tilbage i 1979, med den russiske invasion og får overblik over historien der har ført til den situation Afghanistan står i nu.
Mark as Played
I dagens program undersøger vi et fænomen, vi har observeret i flere år: Længsel mod det "der var engang". Det har i sine ekstreme former ført til massive stramninger af abortlovgivning i fx USA og Europa, kamp mod "wokeness" og privatisering af universiteter for at sikre konservatismens eksistens i fremtiden. I denne uge taler vi med Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker ved Demokrati i Europa Oplysningsforbundet og formand for K...
Mark as Played
Udgangsforbud, forsamlingsforbud, hastelovgivninger ... Coronapandemien har betydet begrænsninger af liberale frihedsrettigheder over hele verden. Men er demokratisk tilbagegang unikt fo coronatider? Og kan vi regne med, at vi får vores rettigheder tilbage, når pandemien engang er ovre? Det er nogle af de spørgsmål, vi forsøger at besvare i dette afsnit af Hvad i alverden?

Værter: Eugen Shapiro og Alberte Dunker-Jensen
Medvirkende: L...
Mark as Played
July 18, 2021 57 mins
I 2016 fik Colombia en fredsaftale mellem parterne i den borgerkrig, der havde stået på i over 50 år. Det er et samfund præget af stor økonomisk ulighed og en politisk splittet befolkning. Siden april i år har der været af protester og voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter. Demonstranterne kræver sociale reformer og at regeringen overholder fredsaftalen fra 2016. Vi taler med fhv. ambassadør Mogens Pedersen om de hist...
Mark as Played
July 6, 2021 57 mins
FN har gjort krig ulovlig. Efter to verdenskrige gik verdens stater sammen for at sikre, at det aldrig sker igen. Sikkerhedsrådet fik ansvaret for det – og også muligheden for at gå i krig lovligt, for at skabe og bevare fred. Vi spørger lektor Jesper Olsen fra Københavns Universitet om FN har været en success? Hvorfor kan FN ikke stoppe krige som den i Syrien? Og hvordan FN skal fortsætte med at arbejde for fred i verden.
Mark as Played
Efter 12 år som premiereminister er Benjamin Netanyahu nu væltet i Israel. Og den nye regering har Naftali Bennett som premiereminister og Yair Lapid som udenrigsminister. Det er en usædvanligt bred regering, der spænder fra det yderste højre til venstrefløjen, og derfor er det uklart, hvilken politik de vil føre, og hvor lang tid regeringen vil holde. Hvad betyder regeringsskiftet i Israel for det konfliktprægede område? Og hvad b...
Mark as Played
Vil du sætte dit liv på spil for demokratiet? Det er et næsten umuligt spørgsmål at svare på, når vi lever i et samfund som det danske. Ikke desto mindre er det virkeligheden for unge demokratiaktivister i Belarus (tidl. Hviderusland), der bliver fængsel for at ytre kritik af diktatoren Alexander Lukashenko og hans styre. De er unge mellem 15 og 30, de har skabt en kæmpe demokrati- og frihedsbevægelse på under et år, og de har sat ...
Mark as Played
I Grønland har de taget kampen op mod stormagterne for at sikre naturen omkring byen Narsaq. Det handler om en mine, der indeholder sjældne jordarter, der er helt essentielle for den grønne omstilling, og det handler om amerikanere og kinesere (bl.a.), der forsøger at få fat i de sjældne - og dyrebare - materialer i undergrunden. Grønlænderne har sagt nej - også selvom det er et valg mellem klima og miljø. Vi taler med assisterende...
Mark as Played
Vi taler om klimakrisen og spørger, hvad der bliver gjort politisk for at løse den. Svaret på det kan kan blive afgørende for menneskehedens fremtid. Vi taler med professor Katherine Richardson, der er medlem af klimarådet. Vi taler med professor Olaf Corry, der forsker i international klimapolitik. Og til sidst spørger vi lektor Stefan Jacobsen om sammenhængen mellem retfærdighed og klimapolitik.
Mark as Played
April 24, 2021 56 mins
I dag stiller vi skarpt på borgerkrigen i Syrien. Den startede som oprør i kølvandet på det arabiske forår. Den har nu varet 10 år. Vi taler med Mohamad Alnabhan, der er opvokset i Aleppo og selv flygtede fra Syrien. Og vi taler med krigsforsker Peter Viggo Jakobsen. Alt sammen for at finde ud af hvad i alverden der skete i Syrien.
Mark as Played
I dag stiller vi skarpt på overvågning. Vi skal tale om, hvordan virksomheder som Google og Facebook overvåger alle på nettet. Hvordan data fra overvågning bruges af stater, og hvilke konsekvenser storstilet overvågning kan have for demokrati og frihed. Vi skal tale om to vigtige bøger om overvågning: George Orwells bog ”1984”, og den amerikanske professor Shoshanna Zuboff’s bog ”Overvågningskapitalisme”. Vi skal også tale med to f...
Mark as Played
April 1, 2021 17 secs
I Hvad I Alverden tager vi aktuelle samfundsbegivenheder op og spørger helt grundlæggende: Hvad foregår der, og hvorfor er det vigtigt?
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.