Kortsluttet - ung med epilepsi

Kortsluttet - ung med epilepsi

Unge med epilepsi drømmer om, at leve et ungdomsliv med fester, kærester, sociale aktiviteter og sport. De vil ikke have, at sygdommen skal fylde for meget. De er bange for at virke anderledes og holder derfor lidt igen med at fortælle om deres sygdom. I denne podcastserie møder vi seks unge mellem 15 og 25 år, som fortæller om livet med epilepsi – som er meget mere end anfald. De unge har svært ved at finde ud af, hvor meget deres venner, lærere og klassekammerater skal vide om sygdommen. Det kan også være svært at passe på sig selv, når man helst vil give den gas til festerne, lykkedes med drømmestudiet eller være mor. Hør Maria, Camilla, Andreas, Ida, Sofie og Thea fortælle om udfordringer og dilemmaer, når epilepsien slukker hjernen, giver træthed og begrænsninger i hverdagen. Det er unge mennesker, som finder måder at navigere i deres liv, men med lidt mere bøvl i bagagen end de fleste. ’Kortsluttet - ung med epilepsi’ er personlige fortællinger om livet med epilepsi – som påvirker hjernen og hjertet på mange måder. Nyt i 2024 - Sæson 2 Podcasten 'Kortsluttet - ung med epilepsi' har produceret yderligere 3 episoder, hvor vi sætter fokus på forældrenes perspektiver på, hvordan de oplever og navigerer i et liv med epilepsi som følgesvend. De deler ud om deres bekymringer for deres voksne børn og beretter også om hvordan de har lært at leve med epilepsien. Tilrettelæggelse og lyddesign: Maria Dønvang Redaktør: Rebecca Bach Lauritsen Baseret på forskningsprojektet ’Et godt ungdomsliv med epilepsi’ støttet af Epilepsiforeningen. Produceret for Professionshøjskolen Absalon, Specialrådgivning om Epilepsi på Filadelfia af FILT:CPH støttet af Helsefonden.

Episodes

December 19, 2022 36 mins
Maria ser rask ud, men kan kun fungere i tre timer om dagen. Når de er brugt, så er energien helt væk, og hun har brug for at sove – ellers får hun et epileptisk anfald. Det kan være svært at forstå for andre. Maria er glad og positiv, men føler også splittelse og sorg. Hver dag er en kamp, men alt er okay, for det skal det være.

Produceret for Professionshøjskolen Absalon og Specialrådgivning om Epilepsi på Filadelfia af FILT:CPH
Mark as Played
Det er sårbart at fortælle om sin sygdom. Det kan Camilla tale med om. Det var svært at fortælle om epilepsien i skolen – og endnu sværere at læse og regne. Nu er Camilla voksen og mor til et lille barn. Det giver også begrænsninger, og hun bliver nødt til at tage hensyn til sygdommen – og fx ikke bade babyen, når hun er alene.

Produceret for Professionshøjskolen Absalon og Specialrådgivning om Epilepsi på Filadelfia af FILT:CPH
Mark as Played
December 19, 2022 31 mins
Andreas får konstateret epilepsi som 18-årig. Han er i gang med at uddanne sig til sit drømmejob som tømrer. Kan man overhovedet klatre på tage og bruge maskiner, når man har epilepsi? Andreas fortæller om, hvordan han kæmper for at fortsætte sin uddannelse, og hvordan han navigerer på byggepladserne med epilepsi.

Produceret for Professionshøjskolen Absalon og Specialrådgivning om Epilepsi på Filadelfia af FILT:CPH
Mark as Played
December 19, 2022 36 mins
Når Ida får anfald, kan hun stadig se og fortsætte med at synge, men det er, som om lyset slukkes. Ida fortæller om, hvordan livet ændrer sig på grund af epilepsien. Hun skal sove mere, får svært ved at koncentrere sig og bliver lysfølsom. Idas forhold til venner ændrer sig også. Hun vil ikke være anderledes, men det er svært ikke at føle sig normal.

Produceret for Professionshøjskolen Absalon og Specialrådgivning om Epilepsi på Fil...
Mark as Played
December 19, 2022 32 mins
Sofie har anfald ca. hvert tredje minut, der varer få sekunder. Anfald som hun ikke altid selv bemærker, men som kan betyde, at hun stopper op midt i et lyskryds. Når hjernen tænkes og slukkes så mange gange, får det betydning for glæden ved fx at gå i skole. Sofies form for epilepsi er meget sjælden, og det er svært at finde den helt rigtige medicin, da sygdommen hele tiden ændrer sig.

Produceret for Professionshøjskolen Absalon o...
Mark as Played
December 19, 2022 39 mins
Tidligere var Thea altid foran de andre i skolen, men da hun fik epilepsi, fik hun problemer med at følge med i timerne. Det var svært at forstå og fortælle, hvad der er i vejen. Thea kæmper med uddannelsen som tøjindkøber samtidig med, at hun kæmper med at acceptere og forstå sygdommen epilepsi.

Produceret for Professionshøjskolen Absalon og Specialrådgivning om Epilepsi på Filadelfia af FILT:CPH
Mark as Played
Maria er mor til Camilla, som har epilepsi. Camilla er selv voksen og mor til et barn. Alligevel spiller Maria stadig en stor rolle i Camillas liv. Kørselsforbud, frygten for anfald og bekymringerne omkring Camilla og hendes epilepsi har fyldt meget og gør det stadig. Alligevel fortæller Maria, hvordan hun har lært at leve med epilepsien som følgesvend.

Podcasten 'Kortsluttet - ung med epilepsi' har produceret yderligere 3 episoder,...
Mark as Played
January 17, 2024 35 mins
Tine og Henrik er forældre til Ida, som har epilepsi. Ida har egentlig været velbehandlet for absencer siden 6-års alderen og er nu flyttet hjemmefra. Bekymringerne omkring Idas epilepsi kan dog stadig spille dem et puds. Tine og Henrik fortæller om at skabe et liv, hvor epilepsien ikke får lov at styre, samtidig med at de er klar til at rykke hurtigt ud, når Ida får brug for det.

Podcasten 'Kortsluttet - ung med epilepsi' har produ...
Mark as Played
January 17, 2024 34 mins
Lotte er mor til Alberte med epilepsi og er selv vokset op med en mor med epilepsi. Selvom hun føler, at hun har skabt et rum til at snakke om epilepsien, er der også mange bekymringer, som Lotte har holdt for sig selv. Lotte fortæller om både at ville passe på andre og sig selv i livet med et barn med epilepsi.

Podcasten 'Kortsluttet - ung med epilepsi' har produceret yderligere 3 episoder, hvor vi sætter fokus på forældrenes persp...
Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  The Nikki Glaser Podcast

  Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

  White Devil

  Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

  Start Here

  A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.