XXZ magazin podcast

XXZ magazin podcast

Dragi čitaoci, od sada nas možete i slušati! U podcastu XXZ magazina Petar Luković i Sandra Dančetović pretresaju Lukovićeve rock arhive i komentarišu aktuelne teme.

Episodes

March 30, 2023 42 min
Počinjemo opsežnu seriju razgovora o "Boljoj prošlosti", Lukovićevoj knjizi o istoriji jugoslovenske zabavne, džez, pop i rok muzike, koja je objavljena pre 34 godine.

U prvoj epizodi ovog mini-serijala Luković nam govori o tome kako je došao na ideju da napiše ovu knjigu, kakva je bila atmosfera u društvu i na njegovom radnom mestu, te koji je intervju bio presudan za rađanje ideje o "Boljoj prošlosti".
Mark as Played
Ove godine obeležava se pola veka od izlaska "Dnevnika jedne ljubavi" Josipe Lisac, kultnog albuma jugoslovenske diskografije.

"Dnevnik jedne ljubavi" objavljen je 28. februara 1973, a i 50 godina kasnije zvuči inovativno i moderno.

Josipa godišnjicu proslavlja koncertno, a mi svoj mali doprinos dajemo u ovoj epizodi XXZ podcasta. Gde smo bili kada smo prvi put čuli album, kako na njega gledamo danas, koje su nam pesme omiljene, a...
Mark as Played
Ako je suditi po događajima i komentarima u vezi sa takmičenjem Pesma za Evroviziju, tvrdnja da na mladima svet ostaje pokazala se istinitom. Luke Black, Filip Baloš i Džipsii izvođači su koji su dokazali kako je lepo i hrabro biti autentičan, iskren i svoj u zemlji koja na ove osobine nije navikla.

Kada njihovo ponašanje i pojavu dovedemo u vezu sa nekim drugim, dominantnijim strujama u ovoj "mačo" sredini, postaje još jasnije zaš...
Mark as Played
February 23, 2023 35 min
Nakon male "praznične" ex Yu turneje, došlo je vreme za sumiranje utisaka. Sandra je obišla bratske i sestrinske Sloveniju i Hrvatsku, a Luković se prisetio nekih starih i maštao o novim putovanjima.

Kakve je sve znake Sandra primetila na putu, kako se Luković proveo u Zagrebu 1992, a Sandra 2023. i da li je pola Beograda i Niša odabralo upravo taj grad za mini praznični odmor, slušajte u ovoj epizodi!
Mark as Played
February 11, 2023 44 min
Došlo je vreme da Luković komentariše domaći izbor pesme za Evroviziju, kaže šta mu se (ništa) i zašto ne sviđa i šokira se idejama naših tekstopisaca.

Naravno, ništa nije moglo da prođe bez političke konotacije i jedne pesme koja mu se ipak dopala. Sandra je u međuvremenu branila boje trojice svojih favorita, usput navijajući i za Sloveniju i Češku.
Mark as Played
Nastavljamo priču o mentalnom zdravlju, promeni pogleda na svet, životnim prioritetima, teškim odlukama i trenucima... Jer ste vi to tražili!

Ispostavilo se da Luković ima štošta korisno da kaže na sve pobrojane teme, a i njemu samom prija da otvori dušu pred XXZ auditorijumom.

Hvala što nas slušate i čitate!
Mark as Played
Nedostaju nam putovanja, pa maštamo o onima koja su se već dogodila. Prisećamo se nekih iskustava, omiljenih i manje omiljenih gradova, osećaja i lekcija koje su nam pružili...

Naš "put oko sveta" više je put oko Evrope, a na kraju se sve svede na omiljeno, blisko susedstvo.

Uživajte u ovim laganim temama dok Luković u narednoj epizodi ponovo ne postane vaš izabrani guru.
Mark as Played
Baš kao što smo i obećali u nekoj od prethodnih epizoda, Lukovića inaugurišemo u psiho-gurua, savetodavca i životnog trenera. Verovali ili ne, od njega ima šta da se čuje i povodom opštih životnih tema, optimizma, pesimizma, anksioznosti, sekiracije, nervoze, samopouzdanja...

Zanimljivo je i to što nismo uspeli da pokrijemo ni polovinu planiranih pitanja i dilema, ali ako vam se emisija i saveti dopadnu, uvek ima mogućnosti za nast...
Mark as Played
December 29, 2022 44 min
Sumiramo odlazeću 2022, govorimo o ličnim utiscima i doživljajima godine na izmaku, a usput biramo i događaj godine, te omiljene serije, filmove, muziku i knjige...

Kako smo od barikada došli do ličnog rasta i mentalnog zdravlja, zašto smo mi sami sebi ličnosti godine i kako ulazimo u 2023, slušajte u ovoj epizodi.

Srećna Nova godina!
Mark as Played
U današnjoj epizodi sećamo se dana provedenih na radiju i uz radio.

Luković nas je, kako to stari dobri običaj nalaže, vratio u bolju prošlost, sedamdesete i rane osamdesete, kada je između ostalog bio i muzički urednik na Studiju B.

Sandra je govorila o nesrećnim devedesetim i jednoj divnoj dečjoj emisiji koju je vodila na Radio Kragujevcu u to vreme, te otkrila na koji je intervju posebno ponosna.

Prisetili smo se, naravno, i Luk...
Mark as Played
Neviđeni fudbalski eksperti analiziraju aktuelno svetsko prvenstvo, s posebnim osvrtom na našu reprezentaciju i, uopšte, odnos naših naroda i narodnosti prema ovom sportu.

Zašto (ne) volimo fudbal, zašto (ne) navijamo, kako je teren tako veliki, igrači mali, a lopta okrugla, ko je plakao zbog fudbalskih poraza i zašto su Srbi uvek najveće žrtve, slušajte u ovoj epizodi!
Mark as Played
Kako je Sandra pratila ovogodišnji Festival autorskog filma, razmišljanja o sedmoj umetnosti obuzela su celo njeno biće, pa se za potrebe snimanja i Luković prisetio svojih poseta Festu davnih sedamdesetih, a prethodno i odlazaka u kraljevački bioskop Sutjeska. Jedino čega nije mogao da se seti jeste kada je poslednji put bio u bioskopu, ali je obećao da će ga uskoro posetiti.

Šta se promenilo u doživljaju filma na ličnom i opštem p...
Mark as Played
Konačno razgovaramo i o savremenoj muzici, izvođačima, albumima i pesmama koje poslednjih nekoliko godina ili meseci opsesivno slušamo.

Zašto toliko uživamo u otkrivanju novih talenata, tumačenju tekstova i kako nas melodije pokreću i teše - sve to, i više od toga, slušajte u našoj najnovijoj epizodi.

Pripremili smo, naravno, i muzičke preporuke, odnosno imena na koja posebno treba da obratite pažnju.
Mark as Played
Gde smo bili i šta smo radili u četvrtak, 27. oktobra? Pripremili smo se za snimanje nove epizode podcasta, dogovorili se o sadržaju, ali je onda usledio šok - Lukoviću je stigao e-mail sa rezultatima testa na covid. Da ne otkrivamo unapred, bilo je tu svega: još dva testa, telefonski pozivi, poseta ambulanti... Sve što čini život.

Hvala što nas slušate i čitate!
Mark as Played
U današnjoj epizodi okrećemo se vedrijim temama, pre svega muzici koja nam je značila tokom prelomnih životnih razdoblja.

Počinjemo, kako i dolikuje, od zlatnih '60-ih, bezbrižnih '70-ih, a zaustavljamo se i u '90-im, godinama koje su nas bacile u haos turbo-folka i vinule u visine britpopa.

Pominjemo Bitlse, Stonse, Kinkse, Ramonse, ali i Sneki, Draganu Mirković, Oasis, Pulp i još bezbroj imena. Za nekoga sve, za svakog ponešto, in...
Mark as Played
Kakvi su efekti ruske mobilizacije? Vredi li život ruskog vojnika kao 50 kilograma brašna, uz jednu živu ovcu? Ruski komandanti ubeđuju novopridošle vojnike da se ne bore protiv Ukrajinaca, već protiv satanista. Jer je cilj satanista na čelu sa zloglasnim Zelenskim da sve Ruse uvedu u LGBT paradu. A poznato je da mnogi Rusi ne vole gay parade. Više vole genocidne svečanosti...

O svemu tome, a i o još mnogo čemu govori naš dežurni ko...
Mark as Played
October 6, 2022 43 min
U današnjoj epizodi razgovaramo o aktuelnim dešavanjima i zlu koje nas okružuje - počev od osuđenog silovatelja na ulicama i u tabloidima, preko litijašenja, terora takozvanih "porodičnih vrednosti", do maltretiranja pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice, te zaokreta ka Rusiji i potencijalnog odlaska u večiti ćorsokak.

Hvala što nas čitate i slušate!
Mark as Played
September 29, 2022 44 min
Nastavljamo tamo gde smo u prošloj epizodi stali i preporučujemo omiljene serije koje nisu sa engleskog govornog područja.

Posvetili smo pažnju najdražem, slobodarskom Velsu, a potom obišli i Austriju, Češku, Island, Dansku, Južnoafričku Republiku...

Narednog četvrtka vraćamo se sa nekim novim temama i dilemama.

Hvala što nas slušate i čitate! 🧡
Mark as Played
U današnjoj epizodi vam preporučujemo serije koje nisu sa engleskog govornog područja i samim tim ne dobijaju dovoljno pažnje.

Počinjemo od južnokorejske TV produkcije, a potom se osvrćemo i na tursku, špansku, te sve bolju italijansku i nemačku.

U potrazi za kvalitetnim serijama, nastavićemo da obilazimo planetu i u narednom izdanju XXZ podcasta.

Hvala što nas slušate i čitate!
Mark as Played
Konačno, XXZ podcast se vraća jači nego ikad!

Nakon duge i potpuno neplanirane letnje pauze, govorimo o tome kako smo proveli prethodna tri meseca, gde smo bili, šta smo radili.

Sandra je imala sreću da bude u Šibeniku i tamo uživa u koncertima novozelandske pevačice jugoslovenskih korena - Lorde, a Luković se posle tri godine odvažio da poseti centar Beograda i ponovo ga upozna kako bi ga više voleo.

Neko je otkrio da gaji ljubav pr...
Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  Morbid

  It’s a lighthearted nightmare in here, weirdos! Morbid is a true crime, creepy history and all things spooky podcast hosted by an autopsy technician and a hairstylist. Join us for a heavy dose of research with a dash of comedy thrown in for flavor.

  On Purpose with Jay Shetty

  My name is Jay Shetty, and my purpose is to make wisdom go viral. I’m fortunate to have fascinating conversations with the most insightful people in the world, and on my podcast, I’m sharing those conversation with you. New episodes Mondays and Fridays. Listen anywhere you get your podcasts, and please rate and review the podcast if you enjoy it. Live life today ON PURPOSE.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.