Historier Som Endret Norge

Historier Som Endret Norge

Dette er podcasten for deg som er nysgjerrig på hvilke tilfeldigheter, oppdagelser, valg og hendelser som har formet landet vårt. Hver uke inviterers ny ekspert som forteller om en mer eller mindre kjent historisk hendelse, som har fått konsekvenser for Norge. Podcasten er produsert av Gjenklang. Se Gjenklangoslo.no Musikk: Epidemic Sounds. For annonsering kontakt hei@gjenklangoslo.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Episodes

March 27, 2023 38 min

Der Beyerbrua går over Akerselva ved Sagene står skulpturen ”Fabrikkjentene”. Den er et slags monument over Oskar Braatens forfatterskap. Han skildrer hvordan en strøm av fabrikkjenter passerte brua til og fra arbeidet i de store tekstilfabrikkene Graah Spinneri og Hjula veveri.

Hvem var de? Hvordan hadde de det? Og hvordan endret de Norge?


Historiker ved Oslo Museum Gro Røed forteller oss historien om industrieventyret som endr...

Mark as Played

Fra Beyerbrua ser vi en gammel bygning med karakteristiske fasader med trappegavler ut mot elva. 

Fabrikken som lå her var Hjula Veveri. Da den industrielle revolusjon kom til Norge ble Hjula veveri en av de største og mest kjente fabrikkene ved Akerselva. Hvordan skjedde det, og hvordan forandret det Norge?


Historiker ved Oslo Museum Gro Røed forteller oss historien om industrieventyret som endret Norge.


Musikk: Epi...

Mark as Played
March 20, 2023 31 min

Med Gerhardsens ønske om å ta i bruk hele Norge når landet skulle bygges etter krigen, ble energipolitikk noe som kom tettere på folk.

Strøm i alle hus, og ikke minst til all industri. 


Den norske miljødebatten oppstår når ønske om industriell fremgang og økonomisk vekst går på bekostning av eldgammel norsknatur og miljø.

Men har det egentlig skjedd så mye med den norske miljødebatten? Har den klart å endre Norge?


Med os...

Mark as Played
March 13, 2023 28 min

Hvor var du da Brå brakk staven? Hele Norge sto stille da Oddvar Brå brakk staven under VM-stafetten i Holmenkollen i 1982.

Thor Gotaas har skrevet bok om Oddvar Brå. Han skal gi oss et svar på hvorfor stavbrekket meislet seg inn i vårt felles minne.


«La ham få en stav, da mann!» skrek NRKs kommentator Jon Herwig Carlsen.

Det dramatiske øyeblikket under ski-vm i Holmenkollen skulle for alltid feste seg hos nordmenn som var til st...

Mark as Played
March 6, 2023 13 min

Gregers Gram ble drept i det som kalles «Skuddene på Plasskafeen».


Johan Edvard Tallaksen hadde avtalte å møte to tyske desertører på Plasskafeen ved Olaf Ryes plass. 


Da Gram fikk høre om dette, så han en mulighet for å rekruttere de to til arbeidet med den «svarte» propagandavirksomheten. 


De to tyske soldatene var ikke desertører, men provokatører i tjeneste for Gestapo.


I 1947 ble han tildelt Krigskorset m...

Mark as Played
March 5, 2023 25 min

Gregers Gram spilte en aktiv rolle i motstandsarbeidet under krigen. 

Gram deltok i forsvaret av Norge i 1940. Han kom snart med i det sivile motstandsarbeidet, men han valgte å reise til Sverige i 1941 da han oppdaget at tyskerne var på jakt etter han. Han kom seg videre til England. Utsendt herfra deltok han i flere spesialoperasjoner i Kompani Linge. Her traff han Max Manus. Gram er skildret i blant annet bøker av ...

Mark as Played
February 27, 2023 20 min

Thor Gotaas forteller om de kongelige sitt forhold til Holmenkollen og skisporten. Han forteller også hvor aktiv Fritjof Nansen var for å få den nye kongen og dronningen ut i skisporet.


Musikk: Epidemic Sound

Podkasten er produsert av Gjenklang.




Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mark as Played
February 26, 2023 26 min

Thor Gotaas er gjest og skal fortelle om Holmenkollens historie.


Det første rennet i Holmenkollbakken ble arrangert i 1892, etter at Foreningen til Ski-Idrettens Fremme hadde besluttet å flytte Husebyrennet til Holmenkollen på grunn av dårlige vær- og snøforhold. Gjennom historien ble hoppbakken et av de sterkeste symbolene på Norge. Hvordan og hvorfor skal vi prøve å finne svaret på i denne episoden av Historier som endret...

Mark as Played
February 19, 2023 36 min

Anders Giæver er gjest når vi blir bedre kjent med norsk films ikoniske duo Wam og Vennerød. Er filmene i dag en artig tidskapsel, eller kan vi si at Wam og Vennerød endret Norge?


Svend Wam og Petter Vennerød var utskjelt av kritikerne i sin tid, men som solgte halvannen million kinobilletter over tre tiår og underveis flyttet grensene voldsomt for det norske kinolerretet hva gjaldt samfunnskritikk, mangfold og sexskildringer.&n...

Mark as Played
February 12, 2023 38 min

Danskekongen hadde sammen med de frykta jomsvikingene en plan om å ta Norge og styrte Håkon Jarl som var konge i Norge. Nordmennene lå å ventet på invasjonshæren ved Hjørungavåg. Hadde utfallet av det sagnomsuste slaget endt annerledes ville norgeshistorien kanskje endt der.


Ukens gjest er Are Sende Osen. Mannen bak podkast- og bokserien "Kongerekka".



Musikk: Epidemic Sound



Hos...

Mark as Played
February 5, 2023 36 min

I dag skal vi bli bedre kjent med Adolf Henrik Lindstrøm, som blir beskrevet som polarfarernes lykkemaskot. 

Kokk, fisker, polfarer, altmuligmann, ridder av St. Olavs Orden, den første som seilte rundt hele det amerikanske kontinentet, den nordmannen med lengst fartstid i polare områder, og en gjennomgående fin fyr. 

Som Roald Amundsen beskrev ham: "Han har ydet de norske polarexpeditioner større og mer verdifulle tjenester...

Mark as Played
January 29, 2023 36 min

I Vang i Valdres levde det under krigen en jødisk gårdbruker, han og familien var ikke bare forfulgt av tyskerne men også bygdefolket. Både før og etter krigen. Har historien til Hans Salomon endret Norge?


Programleder: Christian Gilsvik

Gjest: Ingeborg Solbrekken

Produsent: Troy Langaas


Musikk: Epidemicsounds


Podkasten er produsert av Gjenklang.



Hosted on Acast. See acast.com/pr...

Mark as Played
January 23, 2023 12 min

Det er noen øyeblikk som blir stående, bilder som aldri blir visket ut fra den kollektive hukommelsen. Disse bildene kalles gjerne for ikoniske bilder.

Det var desember 1973 og de var oljekrise i Norge. Det ble innført forbud mot kjøring med motorkjøretøy i helgene. Også for Kongen.


Bildet av Kong Olav som tar trikken til Holmenkollen i 1973 er blitt et symbol på folkekongen. Men det er mer ved historien enn det du kanskje vet.

Mark as Played
January 22, 2023 60 min

Først og fremst var selve kongegjerningen til Kong Olav, et ensomt virke der kongen manglet en dronning ved sin side. I sin rolle stod Kong Olav for kontinuitet, i et Norge i vekst og framgang, hvor den ensomme kongen tok beslutninger alene som gjorde han til folkekongen.

Men på hvilken måte endret Kong Olav Norge?


Programleder: Christian Gilsvik

Gjest: Tore Rem

Produsent: Troy Langaas


Musikk: Epidemicsound


Podkasten er produ...

Mark as Played
January 15, 2023 36 min

Likvidasjoner er og var en ekstrem form for krigføring. Å drepe et menneske på kloss hold er belastende for dem som fikk slike oppdrag. Under 2 verdenskrig utførte nordmenn likvidasjoner på andre nordmenn. De ble kalt Rottejegere.


Programleder: Christian Gilsvik

Gjest: Eirik Veum


Musikk: Epidemicsound


Podkasten er produsert av Gjenklang



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for ...

Mark as Played
January 8, 2023 38 min

Martin Linge var egentlig skuespiller og scenekunstner, men har meislet seg inn i historien som offiser og motstandsmann under andre verdenskrig. Men hvem var egentlig Martin Linge og hvordan endret han Norge? Christian Gilsvik sitter nå ned med Øystein Wiik, hvor de forteller historien bak Martin Linge.


Produsent: Christian Gilsvik

Gjest: Øystein Wiik


Musikk: Epidemicsound


Podkasten er produsert av Gjenklang



Mark as Played
January 2, 2023 48 min

I dag skal du få høre om noe vi kanskje tenker på som en selvfølge i dag, men som på 1800-tallet var en svær eksportvare fra Norge, nemlig is. Da mener vi ikke iskrem, men blokker av is – brukt til blant annet å kjøle ned matvarer. 

I dag har vi fryser og kjøleskap, men det er jo en relativt ny oppfinnelse. I 1890 var det bare fisk og trelast Norge eksporterte mer av enn is..

 

Gjest er Per Norseng, professor emeritus ved Un...

Mark as Played
December 28, 2022 40 min

Under andre verdenskrig blir det et våpenkappløp om å være den første til å bygge en fungerende atombombe. 

Og sentralt i dette kappløpet stod en gjeng norske motstandsfolk, en hydrogenfabrikk på Rjukan, og noe mange kaller tidenes best gjennomførte sabotasjeaksjon.

Gjest er Gunhild Lurås, utstillingsansvarlig ved Norsk industriarbeidermuseum.

 

Programleder og produsent: Christian Konglund.

Klipp og publisering: Troy Langaas&...

Mark as Played
December 25, 2022 17 min

Forsvarsjefen feirer julen på Akershus festning. Men der Eirik Kristoffersen kaller hjem er Bjerkvik i Nordland, utenfor Narvik. Der ligger gården hvor moren hans vokste opp. 

Og hvor bestefar Johan Skog opplevde at krigen kom inn på gårdstunet. I 1940 kom flere Britiske skipi og skjøt mot det de trodde var tyske posisjoner. De hadde fått beskjed om at sivilbefolkningen var reist og skjøt mot gårdene.

Forsvarsjefens bestefar rod...

Mark as Played
December 19, 2022 36 min

Like sikkert som at tider skal komme og tider skal henrulle - er fortellingen om Sonja, og om hennes reise for å finne julestjernen en av våre sterkeste felles juletradisjoner. Teaterstykket Reisen til julestjernen hadde ur-premiere på Nationaltheatret julen 1924, og blir beskrevet som sjelen til teateret.

Da stykket kom på film for første gang i 1976, var det med et rekord budsjett og med et stjernespekket norsk skuespillerlag. For...

Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  Morbid

  It’s a lighthearted nightmare in here, weirdos! Morbid is a true crime, creepy history and all things spooky podcast hosted by an autopsy technician and a hairstylist. Join us for a heavy dose of research with a dash of comedy thrown in for flavor.

  On Purpose with Jay Shetty

  My name is Jay Shetty, and my purpose is to make wisdom go viral. I’m fortunate to have fascinating conversations with the most insightful people in the world, and on my podcast, I’m sharing those conversation with you. New episodes Mondays and Fridays. Listen anywhere you get your podcasts, and please rate and review the podcast if you enjoy it. Live life today ON PURPOSE.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.