Forskningsfortællinger

Forskningsfortællinger

Forskningsfortællinger tager dig med bag om aktuelle samfundstemaer ved at dykke ned i forskningsbaseret viden. Podcasten er den lydlige forlængelse af Novo Nordisk Fondens online medie sciencenews.dk, hvor du finder grundige artikler og videoer om et stort udvalg af de projekter, som fonden støtter. Udgives af Novo Nordisk Fonden. Produceres i samarbejde med podcastbureauet Kontekst & Lyd. Redaktion er podcastproducent Simon Brix og kommunikationspartner i Novo Nordisk Fonden, Sabina Askholm Larsen.

Episodes

May 19, 2022 27 min
Data science har for alvor gjort sit indtog, både i forskningsverdenen og resten af samfundet. Dette bredt anvendelige forskningsområde kan tilmed hjælpe med at gøre verden til et bedre sted. Blandt andet når det kommer til at bremse udviklingen af malaria i Dar es-Salaam og andre afrikanske storbyer. I dette afsnit af Forskningsfortællinger kan du få en grundlæggende forståelse af, hvad data science er, hvor det anvendes, og hvord...
Mark as Played
Hvordan knækker vi den opadgående vægtkurve, der præger mange samfund – mens vi samtidig modvirker stigmatiseringen af mennesker med høj vægt?

Det ser vi nærmere på i denne første episode i den tredje sæson af Forskningsfortællinger.

Vi taler vi med en forsker, der undersøger, om overvægt hos børn og unge kan forebygges, allerede inden de undfanges.

Vi dykker også ned i, hvordan vi som samfund kan blive bedre til at undgå stigmatiser...
Mark as Played
Forskere og virksomheder verden over arbejder på løsninger, som kan indfange CO2 og gøre den udskældte drivhusgas til en ressource frem for en belastning.

I denne episode af Forskningsfortællinger ser vi nærmere på to danske projekter, der på hver deres måde søger at løse denne udfordring.

Det ene projekt undersøger, hvordan CO2 ved hjælp af elektrokemi og mikrobiologi kan omdannes til byggesten, der kan bruges i den kemiske industri...
Mark as Played
I Danmark har vi en stor produktion af både kød og mælk, der kommer fra køer. Det sætter et væsentligt klimaaftryk. Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet har derfor sat sig for at undersøge, om man kan producere mere klimavenlig mælk i laboratoriet, end man kan på markerne.

Men hvordan gør man det? Hvordan vil det smage, og hvornår kan man købe denne mælk i det lokale supermarked?

Og er vi forbrugere parate til at købe den al...
Mark as Played
Hvad skal vi egentlig til at vænne os til som forbrugere at sætte tænderne i, når vi fremover skal spise mindre kød og flere planter – uden at gå på kompromis med spiseoplevelsen?

Og hvis ansvar er det at få forbrugerne til at ændre indkøbs- og madvaner, som er nødvendigt, hvis de grønnere madvarer skal afsættes?

Det søger vi svar på i denne udgave af Forskningsfortællinger, hvor vi taler med en, som er ved at udvikle en helt ny fø...
Mark as Played
Hvordan står det til med den grønne omstilling i den bioteknologiske industri i Danmark?

Og hvilket potentiale er der i at arbejde målrettet på at højne grøn omstilling inden for biotekindustrien – set fra både en forsknings- og en erhvervsvinkel?

I denne episode besøger vi bl.a. erhvervsparken Kalundborg Symbiose, hvor virksomheder genanvender hinandens reststrømme.

Medvirkende:
- Krist Gernaey, professor i industriel fermenterings...
Mark as Played
Skal vi til at spise brød bagt på hvedegræs, fordi vilde planter skal erstatte de afgrøder, vi kender, som led i den grønne omstilling?

Og er det ved at være tid til at gøre op med den skepsis, der hersker over for genmodificerede fødevarer?

De spørgsmål søger vi svar på i dette afsnit af Forskningsfortællinger, hvor vi også dykker ned i forskellen på CRISPR-teknologi og andre former for genetisk modificering.

Medvirkende:
- Micha...
Mark as Played
Mikroorganismer som gær og svampe kan gøre underværker i omstillingen til en mere grøn og bæredygtig produktion af blandt andet fødevarer og brændstof. Hør hvordan i denne første episode af 2. sæson af Forskningsfortællinger, hvor vi dykker ned i bioteknologiens rolle i den grønne omstilling.

Vi besøger virksomheden Chromologics, der udvinder naturlige farver fra svampe til at farve spegepølser og andre fødevarer.

Og så besøger vi DT...
Mark as Played
Hvordan kan gær være en vigtig allieret i den grønne omstilling?

Hvilke teknologier kan vi bruge til at fremtidssikre verdens afgrøder?

Og hvorfor er en øget forståelse af mikrobiomer – de samfund af mikroorganismer, der lever indeni og omkring os – vigtig for udviklingen af nye bioteknologiske løsninger?

Det er nogle af de spørgsmål, vi stiller i anden sæson af Forskningsfortællinger, der stiller skarpt på de bioteknologiske bidrag t...
Mark as Played
I foråret slog TestCenter Danmark dørene op til det første laboratorium på Statens Serum Institut, der er et helt centralt led i den landsdækkende indsats for at teste befolkningen for COVID-19.

Centret blev etableret på rekordtid, og i dag er der også åbnet et center i Aarhus. Tilsammen kan de to laboratorier undersøge ca. 100.000 tests – om dagen!

Hør, hvordan TestCenter Danmark blev stablet på benene og om, hvad centrets rolle bl...
Mark as Played
En række internationale studier tyder på, at personer med diabetes kan få et mere alvorligt COVID-19-forløb end personer uden.

For at gå et spadestik dybere i sammenhængen mellem diabetes og COVID-19 har forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen sat sig for at undersøge, hvilken betydning blodsukkeret har for hjertets pumpefunktion hos personer med diabetes, der bliver indlagt med COVID-19.

Medvirkende:
- Læge og ph.d., Andreas ...
Mark as Played
Virker en kombination af malariamedicin og antibiotika mod COVID-19?

Det ved ingen endnu, men vi dykker i denne episode af Forskningsfortællinger ned i et forskningsprojekt, hvor det undersøges, om der er en effekt.

Episoden handler også om det kaotiske forløb, der har omkranset projektet, efter det blev sat på pause og siden genoptaget.

Vi besøger også Lungeforeningen og taler blandt andet om, hvordan det påvirker foreningens medlem...
Mark as Played
Hvordan kan man i sundhedsvæsenet anvende kunstig intelligens til i sidste instans at redde menneskeliv?

I denne episode dykker vi ned i brug af det elektroniske overvågningssystem WARD, som hjælper sundhedspersonalet med at opdage tidlige komplikationer hos højrisikopatienter som f.eks. mennesker smittet med COVID-19.

Medvirkende:
- Associate Professor ved DTU Sundhedsteknologi, Helge Sørensen
- Klinisk lektor og overlæge på Rigshos...
Mark as Played
Vi undersøger, hvordan coronakrisen har påvirket livet for folk på kanten af samfundet.

Medvirkende:
- Professor og speciallæge i psykiatri samt overlæge på Psykiatrisk Center København, Merete Nordentoft
- Leder og chefkonsulent i Kirkens Korshær, Heinz Wolf
- Områdechef i Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialforvaltning, Henriette Korf Graversen

-----------------------

Om podcasten Forskningsfortællinger:

Hvordan kan vi bruge fors...
Mark as Played
Hvad er antistoffer egentlig, og hvilken rolle spiller de i menneskets kamp mod sygdommen COVID-19?

Det får du svar på i denne første episode af Forskningsfortællinger.

Medvirkende:
- Professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan
- Overlæge på klinisk immunologisk afdeling på Rigshospitalet samt professor i klinisk molekylærmedicin på Københavns Universitet, Peter Garred

-----------------------

Om podcaste...
Mark as Played
Hvordan kan vi bruge forskning til at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af corona-krisen og minimere risikoen for, at vi skal igennem noget lignende i fremtiden?

Det er nogle af de spørgsmål, vi stiller i første sæson af Forskningsfortællinger, der stiller skarpt på udvalgte eksempler på den forskning og viden, som corona-pandemien har affødt.

Forskningsfortællinger tager dig med bag om aktuelle samfundstemaer ved at dykke ned i...
Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  Morbid

  It’s a lighthearted nightmare in here, weirdos! Morbid is a true crime, creepy history and all things spooky podcast hosted by an autopsy technician and a hairstylist. Join us for a heavy dose of research with a dash of comedy thrown in for flavor.

  SmartLess

  New episodes come out every Monday for free, with 1-week early access when you join Amazon Music or 1-week early and ad-free for Wondery+ subscribers "SmartLess" with Jason Bateman, Sean Hayes, & Will Arnett is a podcast that connects and unites people from all walks of life to learn about shared experiences through thoughtful dialogue and organic hilarity. A nice surprise: in each episode of SmartLess, one of the hosts reveals his mystery guest to the other two. What ensues is a genuinely improvised and authentic conversation filled with laughter and newfound knowledge to feed the SmartLess mind.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.