Podiatri

Podiatri

Podiatri -podcastin neljännellä kaudella Enni Sanmarkin ja Lassi Laitalan vieraaksi saapuu toinen toistaan kiinnostavampia asiantuntijoita aina startup -kentältä hyvinvointialueisiin ja perehdytään hypnoonista long covidiin. Puhutaan toiminnallisista häiriöistä sekä terveydenhuollon hoitovajeesta. Voi olla, että jossain jaksossa mennään myös perse edellä puuhun.

Episodes

June 21, 2022 54 mins
Hypnoosilla on median luoma hieman huono maine. Työelämäprofessori ja psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri Hannu Lauerma soimaa neljännen kauden viimeisessä Podiatri -jaksossa surutta viihdeteollisuuden luomia mielikuvia hypnoosista. Oikein ja vastuullisesti käytettynä hypnoosi voi tutkitusti tehostaa vastetta ja tarjota mielenkiintoisia keinoja mielen tutkimiseen.
Mark as Played
Väitetään, että päivystäminen vanhentaa ja lihottaa. Vuorotyö voi olla kuolemaksi! Tässä Podiatri -jaksossa puhutaan unesta ja vuorokausirytmistä. Miten ihminen tahdistuu ja milloin unihäiriö on sairaus ja miten näihin tulisi suhtautua? Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä kertoo myös kuinka päivystämisen yhteydessä tulisi unirytmin näkökulmasta toimia. Ehkä saamme vastauksen myös siihen, että kuittaako kuolema univel...
Mark as Played
June 7, 2022 46 mins
Kliinikosta keksijäksi. Miten akateemisesta innovaattorista tulee startup -yrittäjä? Mielenkiintoisten yhteensattumien avustamana kardiologi ja Precordior Oy:n toimitusjohtaja Juuso Blomster huomasi mobiiliteknologian mahdollistavan täysin uudenlaisia lääketieteellisiä hyödyntämismahdollisuuksia.
Mark as Played
Onko terveydenhuollossa yritys ja organisaatiokulttuuria. Jos on niin mitä se on, millaista se voisi olla? Oletko koskaan esimerkiksi miettinyt, että esimies edetessään alkaa apinoimaan aiempia esimiehiä? Tällöin voi käydä niin, että huono johtaminen ruokkii itse itseään. Tässä Podiatri -jaksossa tuodaan intohimoa työelämään ja räjäytetään hierarkioita yrityskulttuurimuotoilija Panu Luukan johdolla.
Mark as Played
May 24, 2022 41 mins
Miten ratkaistaan terveydenhuollon hoitajavaje? Ovatko ideologiset esteet resurssihaasteiden ratkaisun tiellä? Psykiatrian ja etiikan dosentti, SOTE-johtaja sekä kehittäjä Samuli Saarni vie meidät terveydenhuollon etiikan ja priorisoinnin kautta vaikeiden kysymysten äärelle: Millä mallilla lääkäripulaa voisi vähentää ja onko hoitajapula edes ratkaistavissa?
Mark as Played
Mitä tapahtuu kun mieli luo tilanteesta vaarallisemman kuin se onkaan. Miten päästä irti pelosta? Ovatko toiminnalliset häiriöt – säätelyn häiriöitä? Ehkä kehon hardware toimii, mutta software sakkaa. Neljännen kauden kolmannessa Podiatri -jaksossa neurologian erikoislääkäri ja dosentti sekä toiminnallisten häiriöiden poliklinikan ylilääkäri Markku Sainio nostaa esille kenties hieman epäortodoksisen kysymyksen: Voisiko long covid o...
Mark as Played
Sote: Nytkö kaikki saadaan toimimaan?! Kun vuoden 2023 alusta uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa, kaikki muuttuu. Vai muuttuuko? Saako kaikki jatkossa esimerkiksi psykiatriassa hyvää palkkaa? Podiatrin neljännen kauden toisessa jaksossa vieraana on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelujohtaja ja Espoon kaupungin terveyspalveluiden johtaja Markus Paananen, joka avaa soten - kerrankin - kivuttomasti ja selkokielell...
Mark as Played
UUSI KAUSI!
Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Entinen Terveystalon johtava ylilääkäri sekä HUS:in toimitusjohtaja professori Juha Tuominen kertoo tässä Podiatri -jaksossa kuinka rajoitukset tuovat mukanaan myös mahdollisuuksia. Kuinka tartutaan rohkeasti asioihin, jotka kiinnostavat, ja jotka luovat uusia – mielenkiintoisia – polkuja elämään. Ja mitä jos kaikkea ei voikaan saada?
Mark as Played
Tämä jakso voi loukata herkimpiä kuuntelijoita. Voi nimittäin olla, että tekemäsi työ on ollut turhaa, ainakin joidenkin tutkimusten mukaan. Vahvasta ilmaisustaan tunnettu Tampereen yliopiston professori, ortopedi ja luuseppä Teppo Järvinen pohtii, onko mikään hoito vaikuttavaa ja toteaa, että nykyään on aina paremmin kuin ennen.
Mark as Played
Lääkärin tärkeimmät työkalut ovat puukko, pillerit ja puhuminen – ja ennen kaikkea kuunteleminen. Puhekouluttaja ja kirjailija Juhana Torkki avaa tämänkertaisessa jaksossa, onko potilaita pakko kuunnella, kun haluaisit vain heittää potilasta saikkulapulla? Entä kuinka vaikeaa on pitää suu kiinni oikealla hetkellä?
Mark as Played
March 30, 2021 47 mins
Maria Kratz on FinnHEMSin helikopterissa ja myrkytystietokeskuksessa toimiva erikoislääkäri. Hän on myös auttanut myös lääkäriaiheisen tv-sarjan käsikirjoittajia. Kratz korostaa, että sankarilääkärikään ei pärjää ilman hyvää tiimiä ja että sankarilääkärikin tarvitsee vapaapäivän. Mutta miten hätätilanne kohdataan?
Mark as Played
Moni lääkäri unohtaa, että tehokkuus paranee, kun ei jatkuvasti tee pelkästään työtä. Miten omassa työssä voi estää loppuunpalamisen? Olisiko hyvä hieman löysätä ruuvia ja mitä hyötyä työtahdin hidastamisesta on työntekijälle ja ennen kaikkea työnantajalle? Tämänkertaisen jakson vieraana on valmentajalääkäri Lari Karjula.
Mark as Played
Johtajalääkäri toimii sotilaan tavoin etulinjassa ja esimerkin voimalla. Mikä sai lääkärin valitsemaan uran johtajana ja miksi Mikkeli on nuoren johtajan uran kannalta parempi kuin Lontoo? Nämä selviävät tämän kertaisessa jaksossa, jonka vieraana on Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä. Hän on vasta reilu kolmekymppinen, mutta on ehtinyt astua jo useamman rappusen johtoportaissa.
Mark as Played
March 10, 2021 51 mins
Miten lääkäri voi muuttua hissukasta hissipuhujaksi? Toimittajia ei kannata pelätä, he haluavat vain tehdä hyvän jutun. Mutta miten toimia, jos ei tiedä vastausta? Median kanssa toimimiseen, luontevaan läsnäoloon ja hyvään hissipuheeseen antaa näkemyksensä esiintymisvalmentaja Marjo Hellman.
Mark as Played
Saatko sinä olla oma itsesi työpaikallasi? Entä kenties joku kollega on hieman liikaa oma itsensä ja samalla myrkyttää koko työyhteisön. Vaikka avoin raivostuminen voi olla pelottavaakin, psykologi Jan-Henry Stenbergin mukaan pahempaa on jatkuva kyräily ja niskojen nakkelu. Miksi kotona kiukuttelu on aikuinen tapa kohdata ongelma ja miksi kaikki muu on hyväksyttävää paitsi muutosvastarinta?
Mark as Played
Miten seksuaalisuus ja seksi tulisi ottaa puheeksi vastaanotolla? Älä oleta, vaan kysy potilaaltakin, sujuuko seksi. Lääkärin on hyvä tuntea myös oma seksuaalisuutensa. Tämänkertaisen jakson vieraana on erityistason seksuaaliterapeutti, Puhu Muru Oy:n toimitusjohtaja Marja Kihlström.
Mark as Played
Millaista on työskennellä tutkijana yhdessä maailman parhaista sairaaloista? Toni Seppälä otti ja päätti lähteä perheensä kanssa Johns Hopkins -sairaalaan, joka on maailman kärkikastia syöpätutkimuksessa. Miten amerikkalainen ja suomalainen lääkäri- ja tutkijakoulutus eroavat toisistaan? Mistä rahoitus jos haluaa lähteä Atlantin taa tutkijaksi ja minkälainen prosessi se on? Ja miksi lähteä ulkomaille tutkijaksi, kun on erikoislääkä...
Mark as Played
Mitä mekanismeja aivoissa tarvitaan, että voimme tajuta toisiamme? Tässä jaksossa tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä kertoo muun muassa siitä kuinka chatti-botti voidaan muokata empaattikseksi. Ohjelmassa innovaoidaan myös tulevaa, jolloin kenties ihmisten aivorytmitoiminta saadaan synkronoitua. Kenties...
Mark as Played
Tässä jaksossa Laura Räty kertoo olevansa perusluonteeltaan laiska. Siitä huolimatta hän on ehtinyt lääkärinä opiskelemaan anestesiologiaa, johtamaan Helsingin kaupungin terveydenhuoltoa, sosiaalipalveluita ja varhaiskasvatusta sekä toimimaan ministerinä. Nykyään Räty on liiketoimintajohtaja. Mitä lääkärit voisivat oppia politiikasta ja mikä on lääkärin rooli politiikassa?
Mark as Played
Vielä muutama vuosikymmen sitten lääkäreitä saatettiin lennättää konferensseihin hyvinkin eksoottisiin kohteisiin, mutta tänä päivänä jopa lounastapaamisen hinta ja lokaatio on säädelty. Miten tähän on tultu ja kuinka toiminnan läpinäkyvyyttä säädellään? Ennin ja Lassin vieraana on Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Jaakko Laurila.
Mark as Played

Popular Podcasts

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Crime Junkie

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Around the NFL

  NFL.com's "Around the NFL" crew (Gregg Rosenthal, Dan Hanzus and Marc Sessler) break down the latest football news, with a dash of mirth.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

  The Bobby Bones Show

  Listen to 'The Bobby Bones Show' by downloading the daily full replay.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2023 iHeartMedia, Inc.