Udsyn

Udsyn

Det er en vild og skøn verden. Og det er denne verden, Udsyn fra LOUD giver dig et dybdegående indblik i. Alle hverdage får du én historie fra verdenen omkring os. I Udsyn går vi tæt på aktuelle begivenheder og giver dig perspektiver fra verdens brændpunkter, så du kan holde dig orienteret og navigere i, hvad der sker udenfor Danmark. Med hjælp fra vores store netværk af danske journalister i udlandet dækker vi store dele af kloden. Udsyn spærrer verden op for dig. Redaktion: Værter og tilrettelæggere: Christine Randa og Sofie Lodahl Ørts. Udlandsredaktør: Pola Rojan Bagger.

Episodes

October 14, 2021 15 min
Der udspiller sig en stormagtskonkurrence i Østasien - især omkring Taiwan, hvor Kina for nyligt lavede rekordmange overflyvninger. Og måske er det netop her - i Østasien - at den fremtidige verdensorden bliver afgjort. Meget tyder på det.

Medvirkende: Camilla Nørup Sørensen, Kina-ekspert ved Forsvarsakademiet.
Vært og tilrettelægger: Christine Randa.
Redaktør: Pola Rojan Bagger.
Share
Mark as Played
Unge japanere deltager ikke i politik eller politisk aktivisme. Dermed står de i kontrast til f.eks. aktivistiske unge i Hong Kong.
Den 31. oktober er der parlamentsvalg i Japan – men heller ikke her forventer man det store engagement fra unge vælgere. I Udsyn spørger vi, hvad der i den japanske kultur afholder unge fra at stemme.
Medvirkende: Michael Liepke Kruse, freelance retoriker og Japan-kender.
Vært og tilrettelægger: Sofie Ø...
Share
Mark as Played
Det er en beskrivelse, som militæret i Myanmar i den grad lever op til for tiden.
Og de fortsætter med at tage nye grusomme metoder i brug for at slå den folkelige modstand ned, der opstod efter et militærkup i februar. En modstand, som har udviklet sig fra fredelige protester i gaderne til en undergrunds guerillakrig.
Så spørgsmålet er, om militærets brutale strategi overhovedet virker?

Medvirkende: Claus Blok Thomsen, Politikens Asi...
Share
Mark as Played
32 afghanere i en skov mellem Hviderusland og Polen er blevet billedet på et Europa i krise.
Tusinder af migranter på kanten til EU tvinger europæiske politikere til at overveje, hvad unionen står for: Er det humanitær politik- eller grænser styrket med pigtrådshegn og mursten?
I Udsyn dykker vi ned i krisen, som leder tankerne tilbage til 2015.
Medvirkende: Martin Bjørck, Europa-korrespondent for Politiken.
Vært og tilrettelægger: ...
Share
Mark as Played
October 7, 2021 16 min
Squid Game – den sydkoreanske serie, som er på vej til at blive Netflix' største seersucces nogensinde – taler direkte ind i virkelighedens Sydkorea.
Den virker måske meget makaber, voldsom og dystopisk, men problemerne med ulighed, gæld og desperation er ægte nok.
Vi trækker parallellerne sammen med vores mand i Seoul.

Medvirkende: Morten Søndergaard, journalist i Seoul, Sydkorea.
Vært og tilrettelægger: Christine Randa.
Reda...
Share
Mark as Played
Storbritannien er i krise – der er benzinmangel, supermarkedshylder er tomme og sundhedsvæsenet må undvære udstyr.
Landet, som normalt opfatter sig selv som verdensførende, mangler altså de mest basale ting – og derfor taler man ikke bare om en forsyningskrise, men også en decideret identitetskrise.
I dagens Udsyn spørger vi, hvordan det her passer ind i Boris Johnsons Brexit-plan.

Medvirkende: Mette Dahlgaard, LOUD’s Storbritannien-k...
Share
Mark as Played
22-årige Gabby Petito blev fundet dræbt i en nationalpark i Wyoming efter en van-tur gennem USA sammen med sin forlovede Brian. Og det har skabt stor debat i USA om mord på kvinder. For selvom det ikke – før nu – har fået ret meget fokus, så har USA et stort problem med femicides.

Medvirkende: Anne Alling, LOUDs korrespondent i USA.

Vært og tilrettelægger: Christine Randa.

Redaktør: Pola Rojan Bagger.

Lydklip fra YouTube videoer af...
Share
Mark as Played
October 4, 2021 17 min
I den mexicanske delstat, Zacatecas, er flere hundrede personer forsvundet i år.
Staten er blevet centrum for en narkokrig mellem to grupperinger: Golfkartellet og Los Zetas. De kæmper om at blive den dominerende magt i forhold til at få produceret og leveret opioider til USA.
I krigen kidnapper de lokale personer, som bliver tvunget til at være lejemordere, laboratoriemedarbejdere eller prostituerede for mafiaen.

Medvirkende: Ricar...
Share
Mark as Played
September 30, 2021 21 min
Den franske højrefløj har fået en ny stjerne - Éric Zemmour. Han er meget kontroversiel og får nærmest Marine Le Pen til at virke som en moderat socialist. Men han er populær - ikke kun i medierne men også hos en betydelig del af den franske befolkning. Vi zoomer ind på Éric Zemmour.

Medvirkende: Louise Sandager, LOUD's journalist i Frankrig.
Vært og tilrettelægger: Christine Randa.
Redaktør: Pola Rojan Bagger.
Lydklip fra BFM ...
Share
Mark as Played
Under det nylige russiske parlamentsvalg blev en valg-app med navnet ”Navalnyj” – skabt af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj – fjernet af Google og Apple.
Den blev af Kreml anset som ekstremistisk propaganda, og derfor blev de amerikanske tech-giganter eftersigende presset til at fjerne appen. I Udsyn går vi tæt på Kremls metoder for at forstumme oppositionen – og spørger, om tech-giganterne er i lommen på Putin.

Medvirkende: A...
Share
Mark as Played
September 28, 2021 16 min
Antallet af alkoholrelaterede indlæggelser og henvendelser eksploderede i den lille østgrønlandske havneby Tasiilaq i starten af september. Der var nemlig lige blevet udbetalt restskat..
Og byens sygehus blev så overvældet, at politikerne endte med at indføre et midlertidigt stop for al salg og udskænkning af stærk alkohol i Tasiilaq. Men løser det egentlig noget?

Medvirkende: Phillippa Maigaard, dansk journalist i Grønland.
Vært og...
Share
Mark as Played
Kinesiske unge har fået nok af den ekstreme arbejdskultur i Kina. Så de lægger sig ned. De bryder med forventninger og præstationsræs under hashtagget TangPing – som direkte oversat betyder at lægge sig fladt ned.
Vi ser nærmere på den kinesiske arbejdskultur og på den her tang ping-trend, som nogle anser for bare at være en tiltrængt mental pause, mens andre ser det som et oprør.

Medvirkende: Morten Søndergaard, dansk journalist d...
Share
Mark as Played
September 26, 2021 13 min
I SAMARBEJDE MED VERDENS BEDSTE NYHEDER: I Mexico blev man tidligere smidt i fængsel, blev retsforfulgt eller fik store bøder hvis man fik en abort. Sådan er det ikke længere. Men hvorfor ændrer landet holdning nu?

I dagens udgave af Udsyn ser vi nærmere på, hvor langt Mexico er nået, og hvor lang vej de endnu har igen.

Medvirkende: Isabella Canto Nielsen, journalist, Verdens Bedste Nyheder & Misha Wolsgaard-Iversen, seniorrådgi...
Share
Mark as Played
September 25, 2021 15 min
I SAMARBEJDE MED DANWATCH: Forestil dig, at du pludselig bliver tilbageholdt af fremmede soldater. Du tvinges i fængsel hvor du skal nedværdiges, tortureres og arbejde. Uden anklage, uden forklaring og uden undskyldning. Det skete for Fahim i De Forenede Emiratiske Stater.

I dagens UDSYN ser vi på hvordan de her krigsforbrydelser leder tråde tilbage til en dansk IT-virksomhed i Aarhus.

Medvirkende: Charlotte Aagaard, journalist, Da...
Share
Mark as Played
September 23, 2021 15 min
De har nemlig ikke gjort nok for klimaet. Det slog den tyske højesteret fast tidligere på året. Og når tyskerne skal til valg på søndag 26. september, så er netop klimaet et af de helt store emner. Og der skal da også til at ske noget i Tyskland, hvis de vil gøre sig nogen som helst forhåbninger om at nå deres klimamål.

Medvirkende: LOUDs korrespondent i Tyskland, Lasse Soll Sunde.
Vært og tilrettelægger: Christine Randa.
Redaktør: ...
Share
Mark as Played
I Donald Trumps sidste dage som præsident, var den amerikanske militærchef Gen. Mark Milley bekymret for, om Trump ville starte en decideret krig mod Kina. Derfor advarede han sit kinesiske modstykke, General Li, om situationen.
Afsløringerne kommer i en ny bog, som har fået Trumps støtter til – igen – at tale om en ”Deep State” i det amerikanske samfund.

Medvirkende: Anne Alling, LOUD’s korrespondent i USA.
Vært og tilrettelægger: ...
Share
Mark as Played
September 21, 2021 14 min
Om 16 år – i 2037 – kan man se en 10 mia. år gammel stjerneeksplosion på himlen. Det har astrofysikere forudsagt. Og det er ret vildt og ganske historisk, at de kan det. For lyset fra den her supernova har rejst virkelig langt gennem universet, uden om alt muligt kendt og ukendt stof, hvilket altså gør det svært at beregne, hvornår lyset rammer os.
Mød astrofysikkens 22-årige superstjerne, Albert Sneppen, og bliv klogere på universe...
Share
Mark as Played
September 20, 2021 17 min
Argentinske Florencia kalder sig for en ”overlevende transvestit”. Det er en betegnelse, som er sjælden i Latinamerika.
Ifølge flere statistikker, bliver de færreste transpersoner ældre end 35 år. Mange af dem erhverver sig, som Florencia, i prostitution: Et job, som kan resultere i hadforbrydelser, sygdomme og død.
Men nu skal det være slut – med en ny lovgivning vil argentinske politikere have transpersoner ind på arbejdspladserne...
Share
Mark as Played
September 19, 2021 14 min
I SAMARBEJDE MED DANWATCH: Om få måneder skal 105 danske udsendte til Vestafrika. Her skal de samarbejde med lokale forsvars- og sikkerhedsstyrker, der er kendte for deres utaknemmelige brutalitet.

I dagens Udsyn ser vi på, hvordan samarbejdet mon skal gå, når danske soldater skal stå side om side med en hær, der har et blakket ry i forhold til menneskerettigheder og krigens love.

Medvirkende: Oscar Rothstein, journalist, Danwatch...
Share
Mark as Played
September 18, 2021 13 min
I SAMARBEJDE MED VERDENS BEDSTE NYHEDER. I skyggen af Malaria står en også livstruende myggebåret virus - dengue-feberen. Alle forsøg på at bekæmpe den indtil videre har fejlet. Men nu breder et lille håb sig, om at sygdommen en dag bliver noget, der hørte fortiden til.

I dagens Udsyn ser vi nærmere på, hvordan Wolbachia-bakterien kan spille en afgørende rolle i bekæmpelsen af dengue-feber.

Medvirkende: Thomas Jakobsen, journalist, ...
Share
Mark as Played

Popular Podcasts

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Bob Saget's Here For You

  BOB SAGET’S HERE FOR YOU is a podcast that is like no other— For one, this podcast has guests who are friends of Bob’s, or just really interesting people who many of you know and love. Secondly, this podcast is unique because it goes inside Bob Saget’s mind, and then quickly filters out through his mouth. Bob has a way of calming people he has conversations with as well as being entertaining and often informative. Bob talks with his guests with genuine empathy and humor, while reaching his unusually diverse audience that he talks to as a friend, Bob is the dad with great advice, the irreverent funny guy who’s always there when you need a laugh, and the free-associative Bob who goes off on crazy tangents then returns to the subject at hand, as serious or as comedic as it may be, to wrap up each episode in a way only Bob can do. Because he really does believe, “He’s here for you."

  Dateline NBC

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  The MLK Tapes

  According to the official story, on April 4th, 1968, a lone gunman assassinated Dr. Martin Luther King Jr. at the Lorraine Motel in Memphis, Tennessee. That man, James Earl Ray, pled guilty and for most people the case was closed. The MLK Tapes, a new true crime podcast from the creators of Atlanta Monster and Monster: DC Sniper, explores rare recordings of eye-witness testimony and new interviews with people who were there to reveal the true story of the plot to kill Dr. King.

  The Daily

  This is what the news should sound like. The biggest stories of our time, told by the best journalists in the world. Hosted by Michael Barbaro. Twenty minutes a day, five days a week, ready by 6 a.m.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2022 iHeartMedia, Inc.

  • Help
  • Privacy Policy
  • Terms of Use
  • AdChoicesAd Choices