Sprekende Letteren is een podcast van literair tijdschrift De Gids. In elke aflevering hoor je een verhaal, essay of poëzie uit een editie van De Gids, voorgedragen door de schrijver zelf. | Presentatie en montage door Annelore van Gool. De muziek is gemaakt door Niels Koopmans | Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds.
In deze aflevering van Sprekende Letteren het gedicht Gorter zonder mij dat Erik Bindervoet schreef voor de De Gids (5/2024), het themanummer over fragmenten.
Erik Bindervoet (1962) is dichter, toneelschrijver, tekenaar en vertaler. Hij werkt momenteel aan teksten voor de voorstelling The Euterpians van dansgroep LeineRoebana, aan een nieuwe dichtbundel getiteld Erratapedia en aan de vertaling van Nightwood van Djuna Barnes. Afgelop...
'Wachter hoe lang nog duurt de nacht?' Voor De Gids 5/24 schreef Anne Bosveld het gedicht: waarom is het licht aan? omdat ik bang wakker werd. Bosveld leest het voor als een slapeloze droom zonder dat er iets aan de realiteit wordt toegevoegd.
Anne Bosveld (1995) is schrijver en dichter. Bosveld studeerde in 2021 af aan ArtEZ University of the Arts, speelde eerder profvoetbal bij FC Twente en het Nederlands Jeugd...
op de bodem van de zee
graast een dochter naast haar moeder
boven hun hoofd drijft de oude wereld voorbij
Je hoort het gedicht Zeekreng dat Elise Vos schreef voor De Gids 6/24.
Elise Vos (1984) is slavist en dichter. Haar debuutbundel Bolster verscheen in 2024. Haar gedichten worden gepubliceerd in o.a. Het Liegend Konijn, Tirade, Deus Ex Machina, Poëziekrant en Hollands Maandblad.
Er is geen neurologisch bewijs voor de samenhang van onszelf. Wat is die zogenaamde geest dan, die ziel, dat zelf? Is er een kern of zijn er meerdere ‘ikken’? Kunnen we überhaupt begrijpen wat er binnen in ons gebeurt? Luister naar het essay Binnenmens dat psychiater en dichter Yasmin Namavar (1983) schreef voor De Gids 5/2024.
Dit essay beschrijft fictieve patiënten gebaseerd op casuïstiek.
Landschappen vol licht en lucht worden volgebouwd. Ruime, open huizen, volgestouwd. De tijd die zich uitstrekt, vullen we maar al te graag op. Alles bezitten, of liever niets. Wat moeten we met de leegte? Het essay Amor Vacui van Beatriz Van Houtte Alonso verscheen in De Gids 4/2024.
Beatriz Van Houtte Alonso (1996) is opgeleid als architect en werkt als assistent en onderzoeker aan de UGent. Ze schrijft regelmatig essays,...
In deze aflevering van Sprekende Letteren hoor je het verhaal Nabestaan dat Wytske Versteeg schreef voor De Gids 4/2024
In dit nummer gaat het over afval. Onze tijd wordt evenzeer gekenmerkt door productie en consumptie als door het afval dat daarmee gepaard gaat, het onderscheid tussen wat we waarde toekennen en wat we als waardeloos wegdoen.
Wytske Versteeg schrijft romans en non-fictie. Haar werk is vertaald in ach...
Ze hebben iets algemeens met mijn gezicht gedaan. Onder die titel schreef Maarten van der Graaff poëzie in twaalf delen waarin hij zijn relatie tot het moderne archief onderzoekt.
De Gids 3/2024 kwam tot stand in samenwerking met het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD). Schrijvers, dichters, essayisten en beeldend kunstenaars vragen zich in dit nummer af wat we niet mogen kwijtraken, zoeken naar lacunes in ...
KOM, Anton de. VIANEN, Bea. CAIRO, Edgar. Archiefonderzoek in het Literatuurmuseum naar de nalatenschap van enkele Surinaamse schrijvers is als schatzoeken: je opent dozen en leest documenten zonder te weten wat er naar boven komt. Er is veel, heel veel waar je nooit achter zult komen. Thalia Ostendorf schreef over haar bevindingen in het archief voor De Gids 3/2024 het essay: Wat er is, en wat er níét is. Haar zus Vita Ostendorf l...
Marie zet vlug haar voeten een flink stuk uit elkaar; mensen nemen de ruimte in die jij ze aanbiedt. Dus als je iets niet kwijt wil, dan moet je het niet weggeven. Beenruimte is geschreven, voorgelezen en opgenomen door Hanna Bervoets. Het verhaal verscheen in De Gids 2/2024. Deze editie stond in het teken van dichter, tekenaar en schilder Lucebert. Dit jaar is het een eeuw geleden dat Lucebert in Amsterdam werd geboren. Voor deze...
Nationale identiteit wordt geschapen door historische gebeurtenissen om te smeden tot mythes en symbolen. Hoe fictief en vergezocht ook, voor de Hongaarse minister-president Orbán is het een handig middel om macht te behouden. Voor De Gids 2/2024 schreef Emy Koopman een essay over haar ervaringen in Hongarije: Hongaarse eenzaamheid.
Emy Koopman (1985) is schrijver, journalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. In ha...
Schrijven over eten zwenkt tussen ernst en ironie. Gastronomische teksten hebben de neiging te ontsporen en zijn zowel onbenullig als groots, omdat eten nooit slechts eten is. Kyrke Otto onderzoekt in deze aflevering de grenzen van het gastronomische genre. Haar essay ‘Dit is geen kookboek’: over de onbegrensdheid van het gastronomische genre kun je teruglezen in de eerste uitgave van De Gids van 2024.
Kyrke Otto studeerd...
Geen Nederlands magnum opus is de afgelopen honderd jaar minder gelezen dan Prometheus. Carry van Bruggen beschouwde álle politiek als identiteitspolitiek, omdat mensen geen collectief kunnen vormen zonder te discrimineren. Daniël Rovers schreef er een essay over: Onaangename waarheid , dat verscheen in De Gids 1/2024 .
Van Daniël Rovers verscheen in 2022 de roman Vergeten meesters en in 2023 de essaybundel In éé...
Een vrouw verhuist naar een andere stad, waar niemand iets met haar te maken lijkt te willen hebben. Maar wie ziek is, mag altijd een beroep doen op een dokter.
In deze aflevering hoor je het verhaal Takotsubo! van Sarah Andrea Desplenter voor De Gids 2023/6.
Sarah Andrea Desplenter is schrijver. Ze studeerde Romaanse filologie aan de Universiteit Gent en was lector aan de Arteveldehogeschool Gent. Ze schrijft verhale...
Net zo boos kijken als je baby om hem gerust te stellen. Of mensen die op het filmdoek plotseling verdwijnen. Shira Keller richt zich in Bespiegelingen op de wereld van goochelen en illusionisme. Ze leest haar esssay zelf voor vanuit haar woonkamer.
In samenwerking met het archief van Eye Filmmuseum verkenden schrijvers en dichters voor De Gids 2022/6 de overlap van cinema en zinsbegoocheling.
Shira Keller studeer...
Maria Barnas bekeek voor haar gedicht Over de grenzen van Europa de in 2019 teruggevonden antifascistische avant-gardefilm Europa (1931) van Stefan en Franciszka Themerson, gebaseerd op het activistische gedicht van Anatol Stern.
Ze vroeg zich af of er beelden bestaan die het fascisme kunnen bevechten.
In samenwerking met het archief van Eye Filmmuseum verkenden schrijvers en dichters voor De Gids 2022/6 de overlap va...
in haar essay Intussen, op het treinstation beschouwt Basje Boer The Great Train Robbery (1903). In deze oerwestern vindt ze de bakermat van veel bouwstenen van de fundamentele filmtaal, zoals achtervolging, tegenshot, close-up en tijdsprong.
In samenwerking met het archief van Eye Filmmuseum verkenden schrijvers en dichters voor De Gids 2022/6 de overlap van cinema en zinsbegoocheling.
Basje Boer (1980) is schri...
Voor De Gids 2023/5: Meertaligheid hebben we dichters en auteurs gevraagd talen niet te benaderen als afzonderlijk, afgebakend, monolithisch en nationalistisch, maar eerder als verstrengeld, instabiel, relatief en migrerend.
Alma Apt maakte voor dit nummer het geluidsgedicht 'De Europeanen', over een verstrengeld, instabiel en migrerend Europa. De Europese Unie was ooit een utopisch project, bedoeld om oorlog tu...
Voor ons themanummer over kunstenaar Constant Nieuwenhuys schreef Bram Ieven een poëtisch essay, waarin hij beschouwingen verweeft over het werk van Constant en zijn tijdgenoten, met citaten van o.m. Mark Zuckerberg. Onderweg doemt de vraag op: Hoe kan het dat de publieke ruimte ons tegenwoordig verstrikt, terwijl het zo recent nog als de plek werd gezien waar alle vrijheden konden ontstaan?
Bram Ieven (1979) schrijft, ge...
Maria Barnas schreef de gedichtenreeks 'De paling en de dood' voor De Gids 2021/5, het themanummer over het uisterven van planten en dieren. Hiervoor ging ze mee op jacht met een palingvisser.
Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde onder meer de roman Altijd Augustus (2017) en dichtbundel Nachtboot (2018). Ze is redacteur van De Gids.
Voor De Gids 2021/5 schreven auteurs bijdragen aan een Encyclopædia Exstinctionis, een encyclopedie van het uitsterven. Adriaan van Dis schreef over de giraffe, in zijn lemma 'Het hoofd in de wolken'.
Adriaan van Dis (1946) is een schrijvend dier. In het voorjaar verscheen zijn klimaatroman 'KIiFi'. Dit najaar presenteert hij de korte verhalenbundel 'Vijf vrolijke verhalen'.
I’m Jay Shetty host of On Purpose the worlds #1 Mental Health podcast and I’m so grateful you found us. I started this podcast 5 years ago to invite you into conversations and workshops that are designed to help make you happier, healthier and more healed. I believe that when you (yes you) feel seen, heard and understood you’re able to deal with relationship struggles, work challenges and life’s ups and downs with more ease and grace. I interview experts, celebrities, thought leaders and athletes so that we can grow our mindset, build better habits and uncover a side of them we’ve never seen before. New episodes every Monday and Friday. Your support means the world to me and I don’t take it for granted — click the follow button and leave a review to help us spread the love with On Purpose. I can’t wait for you to listen to your first or 500th episode!
The latest news in 4 minutes updated every hour, every day.
Does hearing about a true crime case always leave you scouring the internet for the truth behind the story? Dive into your next mystery with Crime Junkie. Every Monday, join your host Ashley Flowers as she unravels all the details of infamous and underreported true crime cases with her best friend Brit Prawat. From cold cases to missing persons and heroes in our community who seek justice, Crime Junkie is your destination for theories and stories you won’t hear anywhere else. Whether you're a seasoned true crime enthusiast or new to the genre, you'll find yourself on the edge of your seat awaiting a new episode every Monday. If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people. Follow to join a community of Crime Junkies! Crime Junkie is presented by audiochuck Media Company.
The Clay Travis and Buck Sexton Show. Clay Travis and Buck Sexton tackle the biggest stories in news, politics and current events with intelligence and humor. From the border crisis, to the madness of cancel culture and far-left missteps, Clay and Buck guide listeners through the latest headlines and hot topics with fun and entertaining conversations and opinions.
The World's Most Dangerous Morning Show, The Breakfast Club, With DJ Envy And Charlamagne Tha God!