SBS Dutch - SBS Nederlands

SBS Dutch - SBS Nederlands

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Dutch-speaking Australians. - Onafhankelijk nieuws en verhalen die jou met Australië en de Nederlands sprekende Australiërs verbinden.

Episodes

June 7, 2024 48 mins
SBS Dutch gemist? Luister hier de uitzending van zaterdag 8 juni 2024 (bijna) integraal terug.
Mark as Played
Dutch people like to be on time for their appointment. Joyce Diebels from Dutch with Joyce, therfore gives you a lesson in telling time in Dutch. - Nederlanders zijn vaak en graag op tijd voor hun afspraak. Joyce Diebels van Dutch with Joyce geeft je dit keer daarom een les klokkijken in het Nederlands.
Mark as Played
Chris Minns, de premier van New South Wales, heeft formeel excuses gemaakt voor de wetten die seks met wederzijds goedvinden tussen homoseksuele mannen strafbaar stelden. Op het misdrijf stond tot 1984 een gevangenisstraf van veertien jaar. NSW was tot deze week de enige staat die nog geen verontschuldigingen had aangeboden.
Mark as Played
Dit weekend gaat het Children's International Film Festival Australia van start. Van 8 juni t/m 14 juli zijn in verschillende theaters in New South Wales en Victoria buitenlandse kinderfilms en -series te bekijken. Zo ook de Nederlandse film Lioness (Leeuwin) en de animatieserie Billy the Cowboy Hamster. We bellen met festivaldirecteur Thomas Caldwell.
Mark as Played
June 5, 2024 12 mins
Astrid van Schoonacker is pabo docent, auteur en een heuse boekenwurm. In de podcastserie 'Astrids Boekencast' vertelt ze voor welke Nederlandse boeken je echt even tijd moet maken. Aflevering 32: De Onbedoelden van Cobi van Baars.
Mark as Played
SBS Dutch gemist? Luister hier de uitzending van woensdag 5 juni 2024 (bijna) integraal terug.
Mark as Played
Dit is de SBS Nieuwsflits van woensdagochtend 5 juni.
Mark as Played
Vorige week maakte bondscoach Ronald Koeman zijn definitieve Oranjeselectie bekend. Maar veel had hij volgens sportjournalist Jaap de Groot niet te kiezen. Wat voor indruk maken de spelers op hem? En heeft hij vertrouwen in de broers Koeman als coaches? Ook spreken we kort over het liedje waarin het Nederlands Elftal te horen is.
Mark as Played
Voor het eerst wordt het voor niet-Australiërs* mogelijk om te gaan werken bij de Australian Defence Force. Defensie heeft namelijk moeite met het aantrekken van genoeg nieuw personeel. Na 90 dagen dienstverband kunnen de buitenlanders versneld hun staatsburgerschap aanvragen.
Mark as Played
Uit nieuwe gegevens blijkt dat een door de overheid gefinancierd programma dat mensen toegang geeft tot lenen zonder rente, het afgelopen jaar meer door gezinnen dan door individuen is gebruikt.
Mark as Played
18 jaar na de première van Ten Canoes is de film geremasterd en wel terug op het Sydney Film Festival. De film was in 2006 de eerste Australische film in Aboriginal taal en won zowel nationaal als internationaal veel prijzen. Wij vroegen aan de regisseur van de film, Dutch Australian Rolf de Heer, wat de eerste reacties waren toen de film uitkwam en spraken over de taalbarrière tijdens de opnames. Ook blikt hij terug op zijn samenw...
Mark as Played
SBS Dutch gemist? Luister hier de uitzending van zaterdag 1 juni 2024 (bijna) integraal terug.
Mark as Played
Veel Europese landen staan bekend om hun fietscultuur. Australië niet. Hoewel de afgelopen jaren de infrastructuur is verbeterd door o.a. de introductie van fietspaden, blijven er zorgen over de veiligheid. Dinsdagavond organiseerde de City of Sydney samen met de Dutch Cycling Embassy en het Nederlandse consulaat een speciale screening van de film 'Together We Cycle'. Hierin is te zien dat we ook in Nederland niet altijd gefietst h...
Mark as Played
Uit een nieuw rapport blijkt dat de wetenschappelijke geletterdheid van studenten in Australië in bijna twintig jaar nauwelijks is verbeterd. Uit gegevens van de Australian Curriculum Assessment and Reporting Authority blijkt dat in 2023 slechts 57% van de Y6 leerlingen de wetenschappelijke vaardigheidsnormen haalden. Bijna twintig jaar geleden, in 2006, lag dat percentage op 54%.
Mark as Played
What subjects are taught at a school in the Netherlands? Joyce Diebels, from Dutch with Joyce, discusses school subjects in this new mini-lesson Learn Dutch. - Welke vakken worden er zoal gegeven op een school in Nederland? Joyce Diebels van Dutch with Joyce vertelt het je in deze nieuwe mini-les Leer Nederlands.
Mark as Played
De Olympische Spelen van Parijs (start 26 juli) komen steeds dichterbij, maar in Queensland is men al volop bezig met de voorbereidingen voor de Spelen van 2032. Hoewel het nog acht jaar duurt totdat de zomerspelen in Brisbane plaatsvinden, houdt het ook al de gemoederen bezig van enkele Nederlandse bedrijven. Om te bekijken of er mogelijkheden zijn tot samenwerking in aanloop naar 2032, reisde een Nederlandse delegatie vorige week...
Mark as Played
Historici zeggen dat het zilverwerk dat uit het wrak van het VOC schip Batavia is gehaald, de misleidende kijk van de Europeanen op de Indiërs aan het licht heeft gebracht. Het hoofd Maritiem Erfgoed van het WA museum zegt dat de voorwerpen, die nu online tentoongesteld worden, deel uitmaakten van de vracht die bestemd was voor export naar India.
Mark as Played
Zes ‘Dutch Houses’ in Brisbane zijn genomineerd voor erfgoedbescherming. Het Dutch Australian Cultural Centre (DACC) bracht een aantal jaar geleden de geschiedenis van deze huizen onder de aandacht van de lokale gemeenschap. Als gevolg hiervan heeft de lokale geschiedenisgroep een verzoek ingediend om de huizen te beschermen. Met Paul Budde van de DACC praten we over dit goede nieuws.
Mark as Played
SBS Dutch gemist? Luister hier de uitzending van woensdag 29 mei 2024 (bijna) integraal terug.
Mark as Played
Dit is de SBS Nieuwsflits van woensdagochtend 29 mei.
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    White Devil

    Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.