SBS Serbian - СБС на српском

SBS Serbian - СБС на српском

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Serbian-speaking Australians. - Nezavisne vesti i priče povezuju vas sa životom u Australiji i sa Australijancima koji govore srpski jezik.

Episodes

June 6, 2024 7 mins
Југословенска кинотека синоћ је обележила 75 година постојања свечаношћу на којој је уручен "Златни печат" глумцу Предрагу Микију Манојловићу и отворен је 26. Фестивал нитратног филма. На Дан Кинотеке, њен директор Југослав Пантелић уручио је Манојловићу "Златни печат", највише признања ове институције за допринос филмској уметности.
Mark as Played
Након што су националне авиокомпаније Србије и Уједињених Арапских Емирата, Јат ервејз (Jat Airways) и Етихад ервејз (Etihad Airways), потписале Споразум о стратешком партнерству 2013., којим је Јат променио назив у Ер Србија (Air Serbia), на чело нове авиокомпаније именован је тада Дане Кондић, који је на функцији генералног директора Ер Србије провео од 2013. до 2018. после чега је прешао на место председавајућег компаније Еуроат...
Mark as Played
Нову сезону Београдска филхармонија најавила је ових дана, уз назнаку да ће се одвијати под слоганом „До последњег такта, од 27. септембра 2024. до 6. јуна наредне године, у престоничкој Великој сали Коларчеве задужбине. Публику очекује, како сазнајемо од Хранислава Николића, нових 25 концерата уз многобројне светске звезде.
Mark as Played
Од 1. јуна Немци отворили двоструко више места и олакшали услове за улазак људима из земаља Западног Балкана, који ће сада моћи да доведу и супружнике, децу, па чак и родитеље. Председник Србије Александар Вучић потврдио да ће довођење радника из свих делова света бити неминовно у наредном периоду, како би се поправила ситуација на тржишту рада.
Mark as Played
Уколико сте пропустили данашњу емисију, можете је послушати у целини као подкаст, без реклама.
Mark as Played
Најзначајније информације из Аустралије, Србије и света - на једном месту.
Mark as Played
Српском тенисеру после снимања магнетном резонанцом утврђено оштећење менискуса, због којег се Новак одлучио за хитну хируршку интервенцију. Повратзак на терен се очекује за три недеље, а већ од идућег понедељка Италијан Синер ће сменити Ђоковића на челу АТП листе.
Mark as Played
Већ годинама познати дански кувар Расмус Мунк одушевљава посетиоце ресторана Алхемичар, који захваљујући њему има две Мишленове звездице за врхунски квалитет јела. Ускоро ће овај мајстор кулинарства имати прилику да свој јединствени приступ припреми хране представи гостима и на самој ивици свемира, 30 километара изнад површине мора.
Mark as Played
Федерална влада је разјаснила своју претходну тврдњу да ће све особе које имају сталну боравишну визу у Аустралији, имати право да се придруже Одбрамбеним снагама Аустралије, од јануара следеће године. Наиме министар сектора за војне кадрове Мат Киог (Matt Keogh) је изнео тврдње да ће људи који потичу из било које земље, а имају стално боравиште, имати право да се придруже Одбрамбеним снагама Аустралије, али је после тога појаснио ...
Mark as Played
Најзначајније информације из Аустралије, Србије и света - на једном месту.
Mark as Played
 Learn how to talk about your dog at a dog park. - SBS Learn English ће вам помоћи да говорите, разумете и будете блискији свом окружењу у Аустралији. Ова лекција намењена је људима са средњим нивоом знања енглеског језика. Након слушања, проверите своје знање помоћу нашег квиза. У овој епизоди научите како да разговарате о свом кучету у парку за псе.
Mark as Played
Ове године једанаести пут је одржано Међународно пијанистичко такмичење које организује Удружење љубитеља уметничког стваралаштва – УЉУС из Смедерева. Од ове године установљена је и додељена награда за најперспективнијег младог уметника до 14 година, која носи име Андрије Чикића, дечака чији је живот сурово прекинут 3. маја у београдској ОШ „Владислав Рибникар”. Ову награду су поделили Камила Чои (Camilla Choi) из Аустралије и Aлек...
Mark as Played
Ове године, по 56-и пут у Кучеву је, од 29. маја до 1. јуна одржана велика народна светковина звана „Хомољски мотиви“. Ова јединствена смотра изворног народног стваралаштва источне Србије се непрекидно одржава од 1968. године и представља једну од најстаријих манифестација те врсте у Србији. И овај пут организатори су припремили богат програм јаваља Хранислав Николић.
Mark as Played
Уколико сте пропустили данашњу емисију, можете је послушати у целини као подкаст, без реклама.
Mark as Played
Најзначајније информације из Аустралије, Србије и света - на једном месту.
Mark as Played
Удужење српске заједнице Аустралије већ тридесет година окупља групу волонтера који предано раде уступајући своје слободно време људима којима су потребне разне врсте помоћи. Један од облика те помоћи су честе посете старачким домовима, где се друже и помажу људима српског порекла који у многим случајевима немају никог блиског. Њихова искуства показују да старачким домовима недостаје радна снага како би могли да пруже адекватну паз...
Mark as Played
Милиони Аустралијанаца ће добити повећање плата за 3,75 одсто, а Комисија за фер односе на радном месту, на основу годишње ревизије плата, донела је одлуку да законски загарантоване зараде, односно an award wage, повећа плате на ниво тик испод инфлације, која је на крају априлског квартала износила 4,1 одсто.
Mark as Played
Најновији статистички подаци показују да је програм савезне владе, који омогућава приступ бескаматним кредитима особама са годишњом зарадом мањом од 70.000 долара, у прошлој години користило више породица него појединаца. У 2023. години издато је преко 42.000 ових кредита, што је за 19 одсто више у односу на претходну годину.
Mark as Played
Српски тенисер после указивања лекарске помоћи у трећем сету успео да се врати у меч и победи Аргентинца Серундола са 3:2, након скоро пет сати игре. Новаков наредни ривал је Норвежанин Каспер Руд, којег је савладао у финалу Ролан Гароса прошле године. Ђоковић потврдио да за сада није извесно да ли ће бити спреман за овај дуел.
Mark as Played
Ужарене тензије због ситуације у Јужном кинеском мору избиле су у први план на дијалогу Шангри-Ла, безбедносном форуму који се одржава у Сингапуру сваке године и којем присуствују званичници из области одбране из целог света. Акције кинеске војске критиковали су званичници из САД, Аустралије и Филипина - док је високи кинески генерал оптужио САД да покушавају да изграде оно што је назвао "азијско-пацифичком верзијом НАТО-а".
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    White Devil

    Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.