Spelskaparna

Spelskaparna

en podcast om personerna bakom spelen

Episodes

May 21, 2024 56 mins

Dagens gäst är Stefan Persson , en spelutvecklare med många strängar på sin lyra. Stefan ligger bakom spelet Line War, men även YouTube-kanalen Imphenzia som handlar om spelutveckling och även innehåller tutorials för bland annat Unity och Blender. Dessutom tjänar han pengar på att sälja assets.

Trevlig lyssning!

Har du tankar om Spelskaparna, känner dig sugen på att delta i ett avsnitt eller kanske vill visa upp ett spel som du jo...

Mark as Played

Dagens gäst är Shailesh Parbhu som drev sin egen indiestudio i 10 år och efter det jobbat med speldesign på AAA-företagen Sharkmob och Embark. Följ med på en djupdykning ner i fördelar och nackdelar med AAA- indieutveckling.

Dagens avsnitt är också sponsrat av Game Town, Stockholms första co-work för spelutvecklare.

Trevlig lyssning!

Har du tankar om Spelskaparna, känner dig sugen på att delta i ett avsnitt eller kanske vill visa u...

Mark as Played

Gäst idag är Dominic Ninmark som gör ljud och musik till vardags. Han har även gjort character design till Spelet Gravity Circuit som sålts i över 60 tusen exemplar. Vi pratar om byggstenarna bakom 8-bitarsmusik, hur den kreativa processen ser ut för att skapa musik till spel och om utvecklingen av det Mega Man-flirande spelet Gravity Circuit.

Trevlig lyssning!

Har du tankar om Spelskaparna, känner dig sugen på att delta i ett avsn...

Mark as Played

Gäst idag är Henrik Sallander som är medgrundare och CTO på Gro Play som gjort många fina barnspel de senaste 10 åren. I Gro Plays portfolio finns bland annat Bolibompa, LasseMajas Detektivbyrå och Lek ABC, Alfons Åberg. Hör om Gro Plays resa och hur det skiljer sig att göra spel för barn som målgrupp istället för unga och vuxna.

Trevlig lyssning!

Har du tankar om Spelskaparna, känner dig sugen på att delta i ett avsnitt eller kan...

Mark as Played

I dagens avsnitt dyker vi in i den spännande världen av DCOP – en adrenalinfylld on-rails shooter som utmärker sig genom sin användning av FMV, det vill säga Full Motion Video. Istället för traditionell grafik bjuder spelet på autentiskt filmat material. Ta på dig rollen som en nyutexaminerad polis som direkt kastas in i händelsernas centrum. Med som gäster är Anton Klock och John Eriksson som är skaparna bakom spelet.

Trevlig lyss...

Mark as Played

Tadej Gregorcic är ursprungligen från Slovenien, men bor numera i Malmö där han tidigt kom i kontakt med den svenska demo-scenen. Han har tidigare drivit en egen spelstudio som utfört uppdrag åt andra och har under tio år arbetat med utvecklingen av peka-och-klicka-äventyret Elroy and the Aliens. Nu är han CTO på startupföretaget Coherence, som har skapat ett plugin som förenklar implementeringen av realtidsmultiplayer så pass myck...

Mark as Played

För bara några år sedan jobbade Max som en vanlig mjukvaruutvecklare, sedan tog han steget och började jobba på att utveckla sitt eget spel. Debutspelet Fabledom fick över 50 tusen nedladdningar första veckan det släpptes i early access, vilket har säkrat utvecklingen även för nästa spel. Hur syns man på steam, hur känns det att gå från anställd till indieutvecklare och digitala nomader - detta och mycket annat avhandlas i avsnitte...

Mark as Played
February 14, 2024 44 mins

Martin Wikner arbetar som Narrative Lead på Sharkmob där han jobbar med manus och lore för deras spel. I dagens avsnitt dyker vi in i arbetet med Vampire the Masquerade: Bloodhunt – från utmaningarna med att skriva för ett etablerat IP till konsten att berätta historier med hjälp av en värld snarare än ord. Avsnittet spelades in innan Sharkmobs spel Exoborne var annonserat och därför pratar vi inte om det i avsnittet.

Är DU intress...

Mark as Played
January 31, 2024 55 mins

Glädjande nyheter! Vi är tillbaka med ett sprillans nytt avsnitt, och framöver kan ni förvänta er nya episoder varannan vecka! I denna nypremiär sätter vi strålkastarljuset på ScummVM, den fantastiska open source-programvaran som ger nytt liv till tidlösa spelklassiker. Monkey Island, Grim Fandango och The Dig är exempel på spel som går att köra på dagens moderna plattformar tack vare ScummVM. Lars Sundström, som jobbar med ScummVM...

  • Mark as Played
    August 22, 2023 47 mins

    Är DU intresserad av att bidra med innehåll till Spelskaparna - hör av dig!

    Det var ett tag sedan sist! Mycket har hänt. På det personliga planet har jag lämnat Stockholm för Skåne, flyttat till hus, fått en släng av borrelia, fått mitt andra barn och släppt en beta-version av mobilspelet Jordglobe - där man på ett kul sätt lär sig om världens geografi.

    Jag tycker det är väldigt roligt med Spelskaparna, men tiden har helt enkelt in...

    Mark as Played

    I sista avsnittet innan Spelskaparnas sommaruppehåll är Mattias Granat gäst. Vi pratar om hur Itatake gått från att göra spel vid sidan av, utan någon programmeringskompetens, till att ta in riskkapital och kunna satsa fullt ut. Mobilspelet Gumslinger släpptes 2020 och är företagets största hit hittills. Vi gräver djupare i hur det spelet kom till och hur framtiden för Itatake ser ut.

    Trevlig lyssning!

    Har du tankar om Spelskaparna...

    Mark as Played

    Dagens gäst kommer ursprungligen från Estland men bor numera i Spelkollektivet utanför Växjö. I februari 2020 släppte hon sitt första spel Death and Taxes som blev en hit och har hittills sålts i över tvåhundratusen exemplar. Det blir prat om hur olika kulturer ser på döden, vad som är viktigt i ett “choices matter”-spel och hur det är att bo i Spelkollektivet tillsammans med fyrtio andra spelutvecklare.

    Trevlig lyssning!

    Har du t...

    Mark as Played

    I dagens avsnitt möter du författaren Jacob Lindfors som skrivit spänningsromanerna Vinterpacket och Sidenvägen. Du hör honom och gästprogramledaren Ola Ringdahl diskutera hur spelmekaniker påverkar skrivandet, skrivtekniker för att skapa en stämning eller plats direkt, och hur man medvetet kan påverka spelarens och läsarens kemiska reaktioner i hjärnan.

    Trevlig lyssning!

    Har du tankar om Spelskaparna, känner dig sugen på att delta...

    Mark as Played

    På pojkrummet började Oskar sin resa som spelutvecklare där han gjorde allting från programmering och grafik till game design på sin Atari. Sedan dess har han hunnit med många olika roller: programmerare på UDS, projektledare på Avalanche, studiochef för Rovio Stockholm och nu VD på VR-studion Fast Travel Games. I dagens avsnitt pratar vi om resan som Oskar har gjort och hur de olika rollerna skiljer sig åt. Dessutom dyker vi ner i...

    Mark as Played

    Anton är kanske den person i världen som träffat på flest svenska spelutvecklare. I sin roll på Svenska Dataspelsbranschen ansvarar Anton för kontakten med spelutbildningar och nystartade företag, vilket innebär att han sett flera spel gå från okända småprojekt till att bli stora succéer, exempel på detta är Raft och TABS. Det blir snack om hur det börjat komma PC-spel som hämtar inspiration från mobilspel, Antons tid på Mojang o...

    Mark as Played

    I dagens avsnitt pratar jag med en av grundarna bakom spelet GeoGuessr. Redan 2013 släpptes spelet där du blir droppad någonstans i världen i Google Street View och ska plocka poäng genom att gissa var du är. Länge jobbade grundarskaran bara med spelet vid sidan av, men 2019 tog det fart och idag har företaget 27 anställda och växer stadigt. Vi pratar bland annat om hur hardcore-spelare gör för att identifiera var de är i världen p...

    Mark as Played
    March 30, 2022 50 mins

    I dagens avsnitt gästar Johan Döhl som arbetade i 20 år på DICE med projektledning på olika nivåer. Han var även med tidigt i legendariska demo-gruppen The Black Lotus. Det blir prat om Frostbite, om hur Johan efter 20 år med gigantiska projekt på DICE börjat med ett nytt projekt som soloutvecklare, ett Amiga-demon som ställde upp i PC-tävlingen, att medverka i Jimmy Fallons talk show och mycket annat!

    Trevlig lyssning!

    Har du tank...

    Mark as Played

    I dagens avsnitt är Adam Gerthel gäst. Vi pratar om någonting så ovanligt som ett textbaserat rollspel för mobil. Adam har tillsammans med sin kollega Christopher skapat spelet Eldrum: Untold som tagit det bästa från tabletop rollspel och paketerat det för mobil. Vilka spelar textbaserade mobilspel? Hur ser designprocessen ut för ett spel där kärnan är text? Och hur lyckades Untold nå en publik på hundratusentals spelare? Detta och...

    Mark as Played
    March 2, 2022 57 mins

    Detta skulle egentligen bli ett avsnitt av Spel på Djupet, men jag (Jona) och Malin pratade så länge om hur man gör spel ensam att vi knappt hann prata om Malins spel - Horse Trek. Vi pratar om hur sociala relationer hamnar i konflikt med hemmahackande, hur man går ner i arbetstid och hur en pandemi kan ge en mer tid.

    Har du tankar om Spelskaparna, känner dig sugen på att delta i ett avsnitt eller kanske vill visa upp ett spel som ...

    Mark as Played
    February 16, 2022 53 mins

    Adnan Chaumette started to learn how to become a 3D-artist back home in Mauritania by tinkering with the computers at the local internet cafe. Despite the lack of resources and recurrent power outages he’s journey led him all the way to becoming the CEO for the Stockholm based Computer Graphics startup Polygonflow. Polygonflow have createed the tool GraphN which makes it possible for artist to improve their workflow by building the...

    Mark as Played

    Popular Podcasts

      Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

      Stuff You Should Know

      If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

      The Nikki Glaser Podcast

      Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

      White Devil

      Shootings are not unusual in Belize. Shootings of cops are. When a wealthy woman – part of one of the most powerful families in Belize – is found on a pier late at night, next to a body, it becomes the country’s biggest news story in a generation. New episodes every Monday!

      Start Here

      A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

    Advertise With Us
    Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

    Connect

    © 2024 iHeartMedia, Inc.