Den perfekte by

Den perfekte by

Er det muligt at skabe en by, som er både bæredygtig og sikret for fremtiden? Det er missionen i Den Perfekte By, hvor Vores Tid undersøger, hvordan vi har indrettet os i byer gennem historien, og hvordan vi kan bruge erfaringerne til at skabe fremtidens byer. Vi fortæller blandt andet historierne om, hvorfor de første byer overhovedet opstod, hvordan sygdomme og stank skabte sanitet, om hvorfor ghettoer opstår – og om vi måske skal bo på Mars i fremtiden. Find episoderne i din podcast app eller på vorestid.dk. Den perfekte by har omfattet en episode om den historiske betydning af vild natur i byområder. Her indgik en omtale af debatten om byggeriet på Amager Fælled. Redaktionen har vurderet, at det kan opfattes, som om episoden ikke var upartisk i forhold til den verserende debat. Derfor er episoden udgået.

Episodes

September 15, 2022 30 min
Kan det overhovedet lade sig gøre at skabe den perfekte by? Det har været missionen i den her podcast, og vi er nået til finalen, hvor seriens faste byforsker, Mikkel Thelle, kommer med sin endelige dom.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.
Mark as Played
Lige siden de allerførste byer opstod, har klimaet spillet en rolle i byernes udformning – på godt og på ondt. I dag er der mere fokus på klimaets betydning end nogensinde før, og det er især frygten for skybrud og de stigende vandmasser, der sætter dagsordenen. Men måske ligger løsningen i at gøre byen til en stor svamp.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, Mikkel Kirkedahl Nielsen, museumsinspektør, Sydvestjyske...
Mark as Played
September 1, 2022 30 min
Rundt om i verden arbejdes der lige nu på at skabe fremtidens byer. Blandt andet har den saudiske kronprins sat gang i byen The Line, der er en 170 km lang by, som skal ligge i ørkenen. Men spørgsmålet er, om de nye byer er indrettede til, at der faktisk også skal bo mennesker i dem.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.
Mark as Played
August 18, 2022 32 min
Nyt, nyt, nyt. Det var mantraet for byplanlæggerne i starten af 1900-tallet, og i fremskridtets navn måtte mange gamle bygninger lade livet til fordel for brede veje og stramme linjer. Men det gik nok en lille smule for hurtigt – og i dag er man godt i gang med at lave det hele om igen. For måske har byens mennesker brug for andet end kun effektivitet?

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, Jens Toftgaard, kulturarv...
Mark as Played
June 30, 2022 31 min
Lige nu bruges der milliarder af kroner på at finde ud af, hvordan mennesket kan bosætte sig i rummet – og faktisk er teknologien snart klar, så vi kan suse op deropad. Men problemet er måske, om vi mennesker overhovedet kan holde hinanden ud, hvis vi skal bo et andet sted end på jorden.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, Jacob Thorek Jensen, museumsinspektør, Danmarks Tekniske Museum, , elever fra C La Cours Sk...
Mark as Played
I Mozambiques hovedstad Maputo fungerer byplanlægningen helt modsat af det, vi kender til fra Danmark. Her skyder boligerne op uden myndighederne blander sig, ja faktisk lukker de øjnene for det, der sker. Antropolog Morten Nielsen kalder det ”omvendt bystyring” – og han er ikke i tvivl om, at det er sådan, man kan skabe Den Perfekte By.

Medvirkende: Morten Nielsen, antropolog og forskningsprofessor på Nationalmuseet.
Mark as Played
June 16, 2022 32 min
Der var engang, hvor Albertslund blev omtalt som Nordens Venedig. Her var kanaler, adskillelse af bløde og hårde trafikanter, og det hele var topmoderne. Det var nemlig en del af den verdensberømte organisering af hovedstadsområdets infrastruktur, der hedder Fingerplanen. For byer og infrastruktur kan ikke adskilles fra hinanden – og det kan få store konsekvenser, hvis det planlægges forkert.

Medvirkende: Kirsten Egholk, museumsins...
Mark as Played
Det handler om både sikkerhed og forsyning, når man skal finde ud af, hvor en by skal ligge. Det var derfor, at vikingerne valgte Roskilde, for i bunden af den snævre fjord, kunne de beskytte de handlende og få varer langt ind i fastlandet. Men i fremtidens byer er det måske helt andre regler, der gælder. For siden internettet er kommet til, kan vi nærmest bosætte os, hvor vi har lyst.

Medvirkende: Teamleder for kommunikation, Viki...
Mark as Played
June 2, 2022 37 min
Nu gik det lige så godt med konstruktionen af Den Perfekte By. I hvert fald lige ind til antropolog Morten Nielsen fra Nationalmuseet satte sig foran mikrofonen. For ifølge ham kan det slet ikke lade sig gøre at skabe en perfekt by, og allerede de gamle grækere vidste, at det var en utopisk tanke. Men alt håb er ikke ude – vi skal bare tænke byerne på en helt ny måde.

Medvirkende: Morten Nielsen, antropolog og forskningsprofessor p...
Mark as Played
May 26, 2022 32 min
Jo mere byerne vokser, jo mere energi skal vi bruge. Tidligere var det især de fossile brændstoffer, der var i fokus, og i Danmark havde vi vores helt eget olieeventyr i Esbjerg. Men i dag er det ikke længere olien og gassen, vi satser på, for nu skal vi være grønne. Spørgsmålet er bare, om vi kan slippe de fossile brændstoffer helt, hvis vi skal designe Den Perfekte By.

Medvirkende: Kasper Rathjen, museumsinspektør, Fiskeri- og Sø...
Mark as Played
May 19, 2022 34 min
Omdannelsesområde, udsat område, parallelsamfund – eller kort og godt ghetto. Kært barn har haft mange navne, siden Kong Christian 4. inviterede de første jøder til Danmark i 1600-tallet, og de første danske ghettolignende områder opstod. Men i Den Perfekte By findes der ikke ghettoer – og det kan ifølge byforsker Mikkel Thelle godt blive lidt af en udfordring.

Medvirkende: Signe Bergman Larsen, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museu...
Mark as Played
May 12, 2022 28 min
Byerne stank af afføring og urin i gamle dage. I Odense var det så slemt, at kongen befalede, at noget skulle gøres ved det, og efterhånden kom der kloaker og toiletter. Men i dag er byernes sanitet under pres, og hvis vores sarte, moderne næser ikke igen skal udsættes for hørmen, skal vi gentænke byens fordøjelsessystem.

Medvirkende: Mikael Bjerregaard, arkæolog, Odense Bys Museer, elever fra C La Cours Skole, Mikkel Thelle, byfor...
Mark as Played
May 5, 2022 27 min
Det var nærmest som i Det Vilde Vesten, da Hvide Sande opstod for 90 år siden. Men det kræver arbejdspladser og mennesker at holde en by i live, og det kan godt være lidt af en udfordring. Medmindre man altså er Stalin, der kan vælge flytte hele befolkninger til sin nykonstruerede by.

Medvirkende: Jonna Juul Larsen, museumsleder, Fiskeriets Hus. Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.
Mark as Played
Lige siden de første byer opstod, har man prøvet at skabe den perfekte by. Uden resultat. Men det vil Vores Tid lave om på, og derfor har journalist Lasse Telling sat sig for at bygge en model af den fremtidssikrede by i computerspillet Minecraft. Men hvad er by overhovedet er for en størrelse?

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, elever fra C La Cours Skole i Randers.
Mark as Played

Popular Podcasts

  If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

  Bone Valley

  Bone Valley is a 9-episode true crime podcast. New episodes are available for free every Wednesday. In 1987, 18-year-old Michelle Schofield was found dead in a phosphate pit in Florida. Two years later, her husband Leo was convicted and sentenced to life in prison. Fifteen years later, previously unidentified fingerprints matched Jeremy Scott--a violent teenager who lived nearby. Jeremy has since confessed to Michelle’s murder. Yet Leo Schofield remains behind bars. In this groundbreaking podcast, Bone Valley host Gilbert King uncovers startling new evidence that Jeremy is responsible for a string of murders. King is the author of the Pulitzer Prize-winning book, Devil in the Grove, which led to the exonerations of four innocent men. Bone Valley is a production of Lava for Good Podcasts in association with Signal Co. No1.

  All There Is with Anderson Cooper

  Anderson Cooper takes us on a deeply personal exploration of loss and grief. He starts recording while packing up the apartment of his late mother Gloria Vanderbilt. Going through her journals and keepsakes, as well as things left behind by his father and brother, Cooper begins a series of emotional and moving conversations about the people we lose, the things they leave behind, and how to live on - with loss, with laughter, and with love.

  Dateline NBC

  Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

  Stuff You Should Know

  If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Advertise With Us

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2022 iHeartMedia, Inc.