All Episodes

January 10, 2021 54 min
Forbruger DNA tests startede mest som en sjov måde at opspore ens genetiske herkomst, men er nu blevet en milliardforretning. Virksomheder som 23andme og Myheritage tilbyder for under 1000 kroner, at du kan sende noget spyt afsted med posten og finde ud af en række ting om dig selv:

Om du har stor sandsynlighed for at udvikle rynker, om du er A eller B menneske - eller potentielt livsændrende informationer om, hvorvidt du har en forhøjet risiko for en dødelig eller invaliderende sygdom.

De helbredsmæssige oplysninger, som forbruger-DNA-tests i stigende grad tilbyder er denne episodes fokus.

For hvor præcise er de oplysninger man modtager om hvad man er og ikke er arveligt disponeret for? Og er vi som helt almindelige mennesker uden lægefaglig uddannelse rustet til at forstå resultaterne?

Og så er der det altid relevante spørgsmål om data privacy. Det er nogle meget private data man deler når man sender DNA til disse virksomheder og hvad gør de mon med dem?

Marie Høst taler med Dan Mogensen, som fik taget en DNA test hos 23andme for 10 år siden, da tech begejstringen var stor og forbeholdene langt mindre.

Derudover medvirker Anne-Marie Gerdes, formand for Etisk Råd og ledende overlæge på Rigshospitalets Klinisk Genetiske afdeling om hvilke etiske problematikker der kan være fobundet med forbuger DNA tests.

I programmet er der brugt lyd fra DNA Journey (en Momondo-reklamefilm): https://bit.ly/38r7qXz
Vi henviser til sidst i programmet til denen video fra Buzzfeed om African Ancestry: https://bit.ly/2LdAd9d
Share
Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Crime Junkie
Dateline NBC

Dateline NBC

Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

The Daily

The Daily

This is what the news should sound like. The biggest stories of our time, told by the best journalists in the world. Hosted by Michael Barbaro. Twenty minutes a day, five days a week, ready by 6 a.m.

For You

  Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

  Connect

  © 2021 iHeartMedia, Inc.

  • Help
  • Privacy Policy
  • Terms of Use
  • AdChoicesAd Choices