All Episodes

February 7, 2024 17 mins

Over de toestroom van migranten naar Europa is veel te doen. Als we daarbij aan aankomstland Italië denken, doemen de beelden van migrantenboten en schipbreuken op. Lampedusa, aluminiumdekens, aangespoelde wrakstukken… Maar wat gebeurt er na de aankomst met de migranten? Zijn er Italiaanse Ter Apel praktijken of zijn er genoeg asielcentra in Il belpaese?

In de provincie van het Siciliaanse Trapani lijkt de opvang voor kwetsbare vrouwen goed geregeld. Er is aandacht en hulp voor de jonge vrouwen, zowel op psychologisch vlak als in de begeleiding van de asielaanvraag. Maar het proces is lang en ingewikkeld, vertelt Alba D’Ambrosio, coördinator in opvanghuis Badia Grande. ‘Soms duurt het jaren voordat migranten een definitief antwoord hebben op hun aanvraag.’

Ongeloof en verwarring zijn op de gezichten van de jonge vrouwen af te lezen, zich realiserend dat een asielaanvraag vooral een kwestie van wachten is, gescheiden van eventuele partners. Veel van de vrouwen zijn getraumatiseerd, volgens cultureel mediator Latifa Saadani. Ook zien ze in het centrum regelmatig vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel.

De toewijding waarmee de vrouwen hier worden ontvangen, is lang niet voor elke migrant een gegeven. Sicilië is berucht als het gaat om asielpraktijken, zo stelt onderzoeker Fausto Melluso. Pure business noemt hij het: praktijken waarbij er geld word verdiend over de rug van migranten. Veel van de asielaanvragers belanden volgens hem zo van de regen in de drup, en komen op straat te staan.

Terwijl Italië aanstuurt op een beleid waarbij asielprocedures sneller worden afgewikkeld, en migranten worden teruggestuurd naar het land van herkomst, is de praktijk een stuk grimmiger. Rome houdt de migranten koste wat kost graag uit zicht, en verscheept ze als het even kan zelfs naar buurland Albanië. Wettelijk geoorloofde procedure of niet. 

Maar waar de migranten ook terechtkomen, langzaam lijken ze steeds onzichtbaarder te worden. Europa lijkt daarmee de grip op de beheersing van het fenomeen migratie te verliezen.

Over de maker

Anouk Boone is correspondent in Italië voor Het Financieele Dagblad. Ze deed de afgelopen jaren verslag voor RTL Nieuws en was daarnaast te lezen in onder meer De Tijd. Ze woont sinds 2020 in Rome, waar ze politiek rechts steeds meer aan invloed ziet winnen en fenomenen als klimaatverandering en migratie aan de orde van de dag zijn.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

The Nikki Glaser Podcast

The Nikki Glaser Podcast

Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.