All Episodes

January 17, 2024 21 mins

Het is zonder twijfel het meest heikele vraagstuk op het Ierse eiland: moeten Ierland en Noord-Ierland weer worden herenigd? Er wordt al over gesoebat sinds de opdeling van het eiland, iets meer dan 100 jaar geleden, met als dieptepunt uiteraard de bloedige terreurperiode van de troubles.

Lang leek de kwestie een verre toekomstdroom, maar sinds de brexit is het gesprek erover in een stroomversnelling gekomen. Het Britse vertrek uit de Europese Unie wordt door Sinn Féin, de partij die in het noorden al de grootste is, en waarschijnlijk ook in het zuiden de volgende verkiezingen zal winnen, gezien als een unieke kans om de missie van een Verenigd Ierland te voltooien. De snelle groei van het katholieke, pro-Ierse deel van de bevolking in het noorden, plus de aantrekkingskracht van de economische voorspoed in het zuiden, maken dat de domino’s langzaamaan in de richting van hereniging aan het vallen zijn.

Volgens sommigen, zoals Irish Times-columnist Una Mullally, kan het zelfs over tien jaar al zover zijn.

Toch zullen de Ieren een enorme kluif hebben aan een eventuele hereniging. De economische kloof tussen het noorden en het zuiden is groot, zo vertelt econoom Barra Roantree van Trinity College. Ook wordt de historische pijn van de troubles nog altijd gevoeld door de diverse gemeenschappen. En dan zijn er nog de vele praktische problemen, zo benadrukt politicoloog Jane Suiter, die maken dat veel Ieren in theorie wel oren hebben naar een hereniging, maar het niet altijd als een prioriteit zien.

Toch zal Sinn Féin erop gebrand zijn om de kwestie bovenaan de politieke agenda te krijgen. Zullen de Ieren dit trage en delicate proces in goede banen weten te leiden, of starten ze hiermee hun eigen polariserende traject van brexitachtige proporties op?

Over de maker

Joost Dobber is correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor Het Financieele Dagblad. Ook was hij te horen op BNR Nieuwsradio en te lezen in Trouw en De Tijd. Hij woont sinds 2019 in Londen, van waaruit hij verslag doet van de Brexit en van het komen en gaan van Britse premiers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

The Nikki Glaser Podcast

The Nikki Glaser Podcast

Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.