All Episodes

October 6, 2023 48 mins

 Viac info a prihlasovanie tu.

GNÓTHI SEAUTÓN – POZNAJ SÁM SEBA

Milí priatelia,

duchovné rozhovory, zdieľanie a sprevádzanie (dnes sa hovorí aj o duchovnom koučingu) boli vždy súčasťou duchovnej cesty človeka, a to nielen v kresťanskej, ale v každej autentickej duchovnej tradícii. Nik z nás nie je ostrov – ako vraví Thomas Merton; nik z nás sa nespasí sám – ako vraví tradičná kresťanská múdrosť. Všetci sa vzájomne potrebujeme, pomáhame si na ceste, obohacujeme sa navzájom (doslova oBohacujeme). Všetci sme hlboko mysticky prepojení, veď náš život vyviera z jedného a jediného božského zdroja: nekonečnej tvorivej Lásky. Moja obľúbená mystička, Juliana z Norwich, to hovorí krásne: „Sme jediným človekom“ (We are one man). 

Veľký grécky filozof Sokrates hovoril, že tým najhlbším a najdôležitejším poznaním je poznanie samého seba. Grécke slová gnóthi seautón, ktoré boli napísané na Apolónovom chráme v Delfách a na ktoré sa Sokrates často odvolával, znamenajú poznaj sám seba. Práve k sebapoznaniu viedol Sokrates v rozhovoroch každého Aténčana, s ktorým sa stretol. O radikálnom význame sebapoznania vypovedali v priebehu tisícročí všetci veľkí mystici a kontemplatívci. Tí prostredníctvom vlastnej skúsenosti zistili, že jedine prostredníctvom dôkladného sebapoznania je možné priblížiť sa k posvätnému tajomstvu nášho vlastného pôvodu.

Ako študentka filozofie som veľmi skoro pochopila, že sa oveľa viac naučím od mystikov, než od filozofov. Tomu som prispôsobila aj svoje štúdium. Uvedomila som si, že filozofi, ktorí dali svetu najviac, boli zároveň aj mystici alebo boli mystikou inšpirovaní. Rýchlo som „vymenila“ filozofiu za mystiku a autentickú transformatívnu spiritualitu.

Mystici hovoria, že Boh nie je niekde tam „vonku“, oddelený od svojho stvorenstva. Nehnevá sa, keď sa veci nedejú „podľa jeho vôle“. Odvážme sa, spolu s mystikmi, takéto predstavy opustiť. Večná tvorivá Dobrota, ktorej hovoríme Boh, je podstatnou súčasťou všetkého, čo jestvuje. Je rovnako v nás, práve tu a teraz. Naše vnútro je vstupnou bránou k Tajomstvu. Dôsledné sebapoznávanie nás k nemu bude neustále približovať a postupne „pripravovať cestu Pánovi“. Nejde natoľko o nové informácie, metódy, modlitby či techniky, ktoré sa naučíme či realizujeme, ale skôr o to, koľkého nepotrebného duchovného a psychologického balastu sme ochotní sa vzdať. Mystické sebapoznávanie je cestou príjemného opúšťania všetkého, čo nás zaťažuje, je doslova zhadzovaním bremien. Môžeme si to predstaviť aj ako odkladanie hrubých tmavých poškriabaných okuliarov, ktoré nám dlho deformovali videnie sveta, druhých ľudí, seba a Boha. Keď ich odložíme (alebo sa nám šťastne rozbijú), všetko, na čo pozrieme, bude odrazu nové, nevinné, krásne a plné zmyslu.

Predovšetkým o takomto druhu sebapoznávania a o takýchto cieľoch budú naše duchovné rozhovory. Budeme sa pohybovať v perspektíve spirituality kresťanských mystikov, ktorú sa už roky sama učím integrovať a žiť. A keďže viem, koľko dobrého priniesla mne, rada by som sa o ňu podelila s každým, koho tiež volá, priťahuje, oslovuje... Využívať budeme aj „pomôcky“ z autentickej duchovnej praxe (napr. prax všímavosti a pozorovania, kontempláciu, meditácie, ustavičnú modlitbu vďaky či iné), ktoré môžu napomáhať pri pestovaní zdravých duchovných zvykov.   

*

Gnóthi seauton a spiritualita mystikov sú tu pre každého. Nezáleží na tom, akého je vierovyznania, či je kresťan alebo nie. (Súčasný vedecký výskum potvrdzuje, že z autentickej modlitby alebo meditácie môže profitovať každý, i ten, kto neverí v osobného Boha. Takáto spirituálna prax zvyšuje kreativitu, prispieva k harmonickej a vyrovnanej osobnosti, napomáha pri uzdravovaní z tráum, utišuje zápalové procesy v tele, pomáha pri depresiách, redukuje stres, dokonca zlepšuje i krvný tlak, a i.). Pravdou je, že spiritualita mystikov je v jadre nadkonfesná a pozitívne formuje každého, kto túži duchovne a osobnostne rásť, poznávať sa a prekračovať sa. Gnóthi seauton  je tu pre každého, kto si túži vytvoriť zdravý odstup od svojich problémov a uvidieť seba a svoje trápenie takpovediac z nadhľadu. Je tiež pre každého, kto si nevie dať rady s duchovnými a ľudskými problémami (ako napríklad odpustenie) alebo pre toho, koho trápia filozofické otázky (napr. zmysel života a utrpenia) a túži sa o nich porozprávať alebo sa zdieľať; pre každého, kto je konfrontovaný s vlastnými hranicami a stojí pred výzvou ich prekročiť a vykročiť do neznáma, do nových duchovných priestorov a možností. A najmä, pre každého, kto túži po vnútornej slobode a pokoji, kto sa túži prehlbovať v láske.

Prostredníctvom Gnóthi seauton by sme ľuďom radi po

Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
The Nikki Glaser Podcast

The Nikki Glaser Podcast

Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.